Biztos, hogy rossz a gyerek? 5 viselkedés, ami egészen mást jelent

Zabolai Margit
Írta: ,

Rossz gyerek márpedig nincs, legfeljebb olyan, aki a viselkedésével jelezni próbál valamit. A „rossz” viselkedéshez pedig még csak az sem feltétlenül kell, hogy a szülő elrontson valamit, léteznek reakciók és helyzetek, amelyek egyszerűen a tanulási, fejlődési folyamat részei, és minden gyereknek át kell esnie rajtuk.

Túlpörgés

Számos pszichológus és pedagógus hangoztatta már, hogy nem kell annyira rettegni attól, ha a gyerek unatkozik, sőt – a csendesen töltött idő segít fejleszteni a képzelőerőt, megtalálni a belső nyugalmat, amire egyenesen szüksége van a gyereknek.

A túl sok inger, vagy túlstimulálás azonban olyan jelenség, amivel a modern életvitel mellett gyakorlatilag mindenki találkozik, és most nem csak a villogó képernyőkre gondolunk, hanem a forgalomra, a túlzsúfolt napirendre, az állandó rohanásra, ami nem csak a felnőtteket, a gyereket is megviseli.

Ha nincs csendes pihenő, ha újabb és újabb ingerek érik a gyereket – még ha azok olyasmik is, amelyeket élvez, nevet rajtuk, szórakoztatják őt – egy idő után „túlpörög”, és kezelhetetlenné válik a viselkedése.

Ha a napirendeteket úgy rakod össze, hogy maradjon ideje a csendes játékra, pihenésre, bekuckózásra, azzal jelentős javulás érhető el.

Nagy érzelmi drámák Kép forrása: ffotograff65

Felnőttként képesek vagyunk megfelelően kezelni az érzéseinket, tudjuk, mikor van lehetőségünk arra, hogy kimutassuk őket, és hogyan tehetjük ezt meg, és mikor kell félretenni, elrejteni vagy akár elnyomni őket.

Egy kisgyerek erre nem képes, és bármilyen nagyobb érzelmet él is meg, egy felnőtt számára meglepő módját választhatja annak kifejezésére – akár sírást, kiabálást, minden olyasmit, amit könnyű hisztinek nevezni.

Szakértők szerint ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha hagyod, hogy a gyerek megélje az érzelmeit, azaz nem bünteted érte, vagy próbálod korlátozni benne, és ha kicsit megnyugodott, akkor a korának megfelelő komolysággal el lehet beszélgetni vele arról, hogy mi az, amit érzett, és hogy hogyan tudja az érzelmeit kimutatni.