Egy anya rengeteg „láthatatlan munkája”, amit a karantén után a férj talán jobban értékel majd

Szőke Angéla
Írta: ,

Társadalmunk a mai napig úgy van berendezkedve, - elenyészően kevés kivétellel - hogy a család mindennapi működését az anya irányítja.

Teljesen átlagos és rendszeres teendői közé tartozik a szülői értekezletek, iskolai projektek, kirándulások észben tartása, ajándék beszerzése a szülinapi zsúrokra, az iskolai ünnepségre való sütés és dekorálás, a gyerekek orvosi időpontjainak lefoglalása, a kinőtt ruhák és elfogyott/eltört játékok pótlása, a házi dolgozatok ellenőrzése és sorolhatnánk.

Még ennyit is sok leírni, pedig ez csak egy töredéke annak, amit egy anya napi szinten csinál, hiszen még nem is beszéltünk a többi olyan teendőről – mint bevásárlás, főzés, mosás, takarítás, vasalás – ami tipikus „női munka”, ráadásul a többség egy főállású munkahely mellett végzi (újabban ezt is otthonról).

A fenti lista az úgynevezett „láthatatlan munka”, amiért egyetlen nő sem kap különösebb elismerést, viszont mindenki elvárja tőle. És ez nemcsak fizikai munka, hanem mentális és érzelmi teher is. Az anyuka ugyanis nemcsak hazacipeli a bevásárlást, hozza-viszi a gyerekeket vagy süti a tortát. Ő az is, aki megvigasztalja az óvodás korú gyerkőcöt mikor az sír, mert elesett és puszit ad a sebére. Ő az, aki megpróbálja kedvesen motiválni a kedvetlen és lusta tinédzsert, hogy írja meg a házi feladatot. Ő tárgyal a tanárral is, hogy ki tudja javítani a gyerek a jegyét és az otthoni családi béke fenntartója is szinte mindenhol az anya. Márpedig ez is kőkemény érzelmi munka, amiért csak minimális elismerés jár.

Vannak üdítő kivételek persze, de nagy általánosságban igaz, hogy a férfiak otthoni munkája kimerül abban, hogy intézik az autóval kapcsolatos szervizt és megszerelnek valamit, illetve a család pénzügyeit intézik - bár sok családban ez utóbbi is a nő feladata. Az apák ezen a téren is több elismerést kapnak, hiszen a kicserélt téli gumikat és a frissen nyírt kertet hamarabb megdicséri valaki, mint a minden másnap felporszívózott szőnyeget vagy elmosogatott edényeket. 

Most viszont, hogy az elmúlt hónapokban a legtöbb család karanténba kényszerült, mindez a láthatatlan munka a férjek orra előtt zajlott és – főleg az online oktatás miatt – bizony sokkal inkább ki kellett venniük a részüket az otthoni teendőkből. 

Facebookon az egyik anyukás csoportban azt mesélte valaki, hogy a férje elkezdett először segédkezni neki a főzésben, majd annyira belejött, hogy elkezdte élvezni és pár hét után már többször csinálja ő egyedül a vacsorát. Arra ugyan meg kellett tanítani, hogy a főzés azzal jár, hogy közben mosogatunk és takarítunk magunk után, de most már azt is szó nélkül megcsinálja.

ViktoriaSapata/depositphotos.com

Egy másik nő arról számolt be, hogy mivel ő nem jó a reál tantárgyakból, ezért a férje kénytelen volt átvenni nyolcadikos fiuk matek, fizika és kémia oktatását és ez sokkal közelebb hozta egymáshoz az apát és fiát. 

Egy fiatal anyuka arról mesélt, hogy először nehéz volt neki az, hogy a férje nem úgy pelenkázza vagy eteti a kisbabájukat, ahogy „kellene”, azaz ahogy ő szokta. Aztán rájött, hogy nem az számít, hogy mennyi popsikrémet ken a baba fenekére, vagy hogy mennyire maszatolja össze etetéskor, ezért szépen hátradőlt és kiengedte a kezéből a szoros kontrollt. 

Legtöbbször egyébként az édesanyának a legnehezebb átadni másnak a kontrollt, hiszen mivel mindent ő tud jobban, gyorsabban, szebben és flottabbul elvégezni, sokan hajlamosabb elhessegetni a férjet, még akkor is, ha az szívesen besegítene. Ez hiba, hagyni kell kibontakozni az apukákat is, még akkor is, ha nem tökéletesek. 

Többen számoltak be arról, hogy férjeik meglepődtek azon, hogy mennyi munka van otthon, még egy olyan anya számára is, aki nem dolgozik munkahelyen. Mi, nők régóta tudjuk, hogy az anyaság főállású elfoglaltság és ez a karantén-időszak legalább arra jó volt, hogy a férfiak is belekóstoltak kicsit a mindennapi teendőkbe. Csak remélni tudjuk, hogy akkor is tovább segédkeznek majd, ha minden visszatért a rendes kerékvágásba. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba