4 kérdés, amit jobb nem feltenni, ha kamasz gyereked van

Boros Mariann
Írta: ,
4 kérdés, amit jobb nem feltenni, ha kamasz gyereked van

Ha neked is tizenéves gyereked van, biztosan megtapasztaltad már, hogy nem csupán közhely, hogy a kamaszokkal tényleg nem könnyű. Sokszor jobb egyszerűen békén hagyni őket, a faggatózást különösen utálják. Ezek azok a kérdések, amelyeket mindenképpen kerülj el. A kamaszkort a második dackorszakként is emlegetik, és sokszor egy tizenévessel nehezebb megtalálni a közös nevezőt, mint egy kétévessel. Általánosságban elmondható, hogy nem szeretik a kérdezősködést, noha a szülő szeretne minél többet megtudni gyerekéről. Ez az igény teljesen természetes, ám az alábbi kérdések biztosan nem vezetnek eredményre.

Mi volt ma a suliban?

A nagyra becsült magyar gyerekpszichológus, Vekerdy Tamás felhívja a figyelmet arra, hogy az ovis korú gyerekek sem szeretik, ha az óvoda után a szüleik az ottani dolgokról kérdezik őket, a Mi volt az ebéd? és társai kérdésekre gyakran egyszavas válaszok várhatók, vagy egyszerűen csak a semmi.

Ha a gyerek otthon van, nem akar már az intézményi dolgokkal foglalkozni, és nincs ezzel másképp a kamasz sem.

Épp elég neki végigülni egy fél napot az iskolapadban, miközben gyakran eleve máshol járnak a gondolatai, ahhoz pedig végképp nincs kedve, hogy még otthon is ez legyen a téma.

Nyugi, ha valami fontos történt, előbb-utóbb úgyis megtudod.

Tetszik most neked valaki?

A kamaszok szerelmi élete sokszor olyan bonyolult, akár egy dél-amerikai szappanopera. Ha ebbe belekérdezel a fent említett módon, nagyon valószínűséggel egyszerű nem lesz a válasz.

Persze, természetes, hogy téged is foglalkoztat a dolog, akár féltésből vagy kíváncsiságból – vagy a kettő egyszerre -, de ha ilyesmiről szeretnél beszélgetni vele, a faggatózás helyett szerencsésebb, ha érezteted vele, hogy mindig meghallgatod, ha szeretne mesélni, ha pedig megteszi, ne tegyél fel keresztkérdéseket, tanuld meg alkalmazni az értő hallgatás technikáját.

 

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!