4 kérdés, amit jobb nem feltenni, ha kamasz gyereked van

Boros Mariann
Írta: ,
4 kérdés, amit jobb nem feltenni, ha kamasz gyereked van

Ha neked is tizenéves gyereked van, biztosan megtapasztaltad már, hogy nem csupán közhely, hogy a kamaszokkal tényleg nem könnyű. Sokszor jobb egyszerűen békén hagyni őket, a faggatózást különösen utálják. Ezek azok a kérdések, amelyeket mindenképpen kerülj el. A kamaszkort a második dackorszakként is emlegetik, és sokszor egy tizenévessel nehezebb megtalálni a közös nevezőt, mint egy kétévessel. Általánosságban elmondható, hogy nem szeretik a kérdezősködést, noha a szülő szeretne minél többet megtudni gyerekéről. Ez az igény teljesen természetes, ám az alábbi kérdések biztosan nem vezetnek eredményre.

Mi volt ma a suliban?

A nagyra becsült magyar gyerekpszichológus, Vekerdy Tamás felhívja a figyelmet arra, hogy az ovis korú gyerekek sem szeretik, ha az óvoda után a szüleik az ottani dolgokról kérdezik őket, a Mi volt az ebéd? és társai kérdésekre gyakran egyszavas válaszok várhatók, vagy egyszerűen csak a semmi.

Ha a gyerek otthon van, nem akar már az intézményi dolgokkal foglalkozni, és nincs ezzel másképp a kamasz sem.

Épp elég neki végigülni egy fél napot az iskolapadban, miközben gyakran eleve máshol járnak a gondolatai, ahhoz pedig végképp nincs kedve, hogy még otthon is ez legyen a téma.

Nyugi, ha valami fontos történt, előbb-utóbb úgyis megtudod.

Tetszik most neked valaki?

A kamaszok szerelmi élete sokszor olyan bonyolult, akár egy dél-amerikai szappanopera. Ha ebbe belekérdezel a fent említett módon, nagyon valószínűséggel egyszerű nem lesz a válasz.

Persze, természetes, hogy téged is foglalkoztat a dolog, akár féltésből vagy kíváncsiságból – vagy a kettő egyszerre -, de ha ilyesmiről szeretnél beszélgetni vele, a faggatózás helyett szerencsésebb, ha érezteted vele, hogy mindig meghallgatod, ha szeretne mesélni, ha pedig megteszi, ne tegyél fel keresztkérdéseket, tanuld meg alkalmazni az értő hallgatás technikáját.

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba