5 dolog, amivel elveszíted az emberek bizalmát

Kovács Andrea
Írta: ,

A bizalom ősi emberi igény. Nem csak arra vágyunk, hogy mi megbízhassunk valakiben, de arra is, hogy bennünket magunkat megbízható embernek lássanak. Az alábbi körülmények azonban könnyen megsemmisíthetik a rólad kialakított, megbízható ember képét.

2016-ban publikáltak egy tanulmányt a Proceedings of the 18th ACM International Conference on Multimodal Interaction-ben, amely szerint bizonyos mimikák nem feltétlenül ugyanazt a hatást váltják ki, amit eredetileg szerettünk volna.

Bár a mosoly alapvetően a másik bizalmának vagy jóindulatának megnyerésére szolgál, a vizsgálat szerint ha valaki szorosan összezárt ajkakkal mosolyog, akkor a másik fél sokkal kisebb eséllyel fog bízni benne, még ha valójában erre nem is feltétlenül lenne indoka.

„Azt hiszem, erre a gombra kattintottam”, vagy „szerintem még szerdán küldtem erről egy e-mailt”, és „ha minden igaz, akkor ott kellene lennie”.

Ezek azok a kifejezések, amelyek miatt a környezeted azonnal azt gondolhatja, hogy mellébeszélsz és nem vagy biztos abban, amit csinálsz, esetleg előre próbálsz egérutat teremteni magadnak arra az esetre, amikor majd kiderül, hogy nem pontosan úgy történtek a dolgok, ahogyan most azt előadod.

Bár korántsem biztos, hogy erről van szó – a bizonytalan fogalmazást és a feltételes módot sokan csak önbizalomhiányból fakadóan, vagy túlzott udvariaskodásként használják – a hajlékony mondatok hajlékony ember benyomását kelthetik.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató