A baba első hónapja

Boros Mariann
Írta: ,

Ugyan kilenc hónapot már együtt töltöttetek, a baba születése utáni első napok, hetek az ismerkedés jegyében telnek.  Nem csupán egymással: a csöppség a számára kitágult világgal is ismerkedik, te pedig a merőben új szerepben, anyaként bontogatod olykor még bizonytalan szárnyaidat.

Kommunikáció

A kicsi számára a veled való kommunikáció fő eszköze az első hónapban – és még sokáig – a sírás, mellyel jelzi, ha éhes, fáj a hasa, álmos vagy csak a közelségedre vágyik.

Van anyuka, aki pár hét után már meg tudja állapítani a baba sírásából, hogy épp mit szeretne, de ez nem megy mindenkinek olyan könnyen – a lényeg, hogy mindig figyelj és reagálj a jelzéseire, hogy biztonságban érezhesse magát.


Szexi anyukák harca, avagy egy csinos nő is lehet jó anya


Fizikai szükségletei mellett ugyanolyan fontos számára, hogy érezze, törődnek vele és szeretik, odafigyelnek rá.

Alvás

Ideje nagy részét alvással tölti, mely elengedhetetlen idegrendszere éréséhez és megfelelő testi-lelki fejlődéséhez.

Általában napi 14-16 órát alszik, de természetesen vannak aluszékonyabb és éberebb csecsemők is.

Kisbabádnak mindenben a segítségedre van szüksége, ez alól általában az alvás sem kivétel: a legtöbb baba nem képes csak úgy letéve, magától elaludni – ringatással, simogatással, hozzábújással vagy akár egy gyengéd masszázzsal segíthetsz neki ellazulni, de az is lehet, hogy az etetések után szenderül könnyebben álomra.

Az alvási testhelyzetet illetően megoszlanak a vélemények: vannak, akik a hason altatást preferálják, mások szerint pedig háton érdemes inkább altatni a csecsemőt.

Bárhogy is döntesz – vagy dönt a babád, hiszen úgyis tapasztalni fogod, hogy neki hogy kényelmes inkább –, napi 10-15 percet érdemes már az első néhány hétben a hasára tenni, ezzel ösztönözve, hogy próbálja emelni a fejét, így erősödnek a nyak- és hátizmai. 

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019