Zsebkendő nem marad szárazon! A legmeghatóbb anyaságról szóló filmek

Írta: ,

Az anyaság a világ egyik legkülönösebb és legcsodálatosabb érzése – egy édesanya sosem léphet ki a szerepéből onnantól, hogy babája születik. Egy kisgyerek rengeteg vidámsággal, de legalább ennyi drámai helyzettel ajándékoz meg – anyák napja alkalmából minden idők legmeghatóbb és legfontosabb anyaságról szóló filmjeit gyűjtöttük össze anyáknak és lányaiknak.

Elcserélt életek

1/7 Elcserélt életek

Az Elcserélt életek elképesztő igaz történeten alapul: a Los Angeles-i egyedülálló anyának eltűnt a kisfia, majd a rendőrség egy másik fiút hozott vissza neki – és nem fogadták el, hogy ez nem az övé.

Mit tehet egy anya, ha senki nem hisz neki, és hirtelen az egész világ ellen kell küzdenie az igazáért?

A megrázó dráma Clint Eastwood egyik legjobbja, amit Angelina Jolie alakítása tesz igazán érzelemdússá.

 

Becéző szavak

2/7 Becéző szavak

Vajon sikerül-e elfogadnia lánya felnőtt, önálló életét a nehéz természetű anyának, Aurorának?

A Becéző szavak kettejük intenzív, hullámzó kapcsolatát meséli el – olyan sírós-nevetős családtörténet ez, amely általában szól az emberi kapcsolatokról, de az anyaságról is sokat elárul.

Érdekesség, hogy a film mindkét színésznőjét, Shirley MacLaine-t és Debra Wingert is Oscar-díjra jelölték, közülük végül MacLaine nyerte el a díjat – de az átadón azt súgta Winger fülébe, hogy ez felerészben az övé.

Táncos a sötétben

3/7 Táncos a sötétben

A Táncos a sötétben egy lassanként megvakuló, emigráns gyári munkásnő történetét meséli el, aki mindenáron pénzt akar gyűjteni a hozzá hasonlóan beteg fia szemműtétjére, mert csak így kerülhetik el a legrosszabbat.

Lars von Trier filmjének legnagyobb különlegessége, hogy musical – de közben szívszorítóan drámai.

A filmet az énekesnő létére díjesővel jutalmazott Björk erőteljes alakítása teszi felejthetetlenné.

 

Titkok és hazugságok

4/7 Titkok és hazugságok

A fiatal, örökbe adott fekete lány elindul, hogy megkeresse vérszerinti anyját – akiről kiderül, hogy egy iskolázatlan fehér munkásnő, aki a legszívesebben elfelejtené fiatalkori botlását.

Kettejük találkozása az egész családot megrázza, de talán ez az utolsó esélyük, hogy végre szembenézzenek önmagukkal.

A Titkok és hazugságok kőkemény dráma önmagunk becsapásáról, az egész életeket megkeserítő titkokról és a lassú egymásra találásról – tehát végső soron a megbocsátásról és a szeretetről.

 

Édesek és mostohák

5/7 Édesek és mostohák

Mitől lesz valakiből anya? Hogyan birkózhatunk meg egy váratlan, drámai kihívással?

Az Édesek és mostohákat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: biztosan te is imádod a volt feleség – új barátnő keserédes kapcsolatát feldolgozó családi filmet!

A két nő kényszerű szövetsége és lassú közeledése, az anyaság érzésének változásai sokat tanítanak az életről, a családról és önmagunkról.

 

Egy asszony meg a lánya

6/7 Egy asszony meg a lánya

Vittorio de Sica filmje az egyik legmegrázóbb film, amelyik női szemszögből meséli el a második világháború szörnyűségeit.

Az olasz édesanya (Sophia Loren Oscar-díjas alakításában) mindent megtesz, hogy megóvja kamaszlányát a front veszélyeitől, de tragikus sorsukat nem kerülhetik el. Az Egy asszony meg a lánya súlyos dráma, de olyan darab, amit minden nőnek – és anyának – látnia kell.

Philomena – Határtalan szeretet

7/7 Philomena – Határtalan szeretet

Egy bájosan egyszerű nő, aki ötven év elteltével döbben rá, hogy szeretné megtalálni a születésekor örökbeadott fiát.

Elítélhetjük-e ezért? A történetét feldolgozó újságíró bizony nem teszi.

A Philomena tele van szívszorító pillanatokkal, de legalább ennyi humorral is: Judi Dench és Steve Coogan párosa rengeteg sírós-nevetős jelenettel ajándékoz meg egy olyan filmben, amelyből valószínűleg mindenki más tanulságot von le.