Párkapcsolat / Szerelem

Ebben az 5 dologban már teljesen más a szerelem 30 felett

Ebben az 5 dologban már teljesen más a szerelem 30 felett

Nem akarod másnak mutatni magadat

Amikor még nagyon sokat nyom a latban az, mit gondolnak rólad mások, addig hajlamos vagy szerepet játszani. Meg akarsz felelni bizonyos elvárásoknak, társadalmi normáknak és ez a párkapcsolatokra egyaránt igaz. Tipikus példa erre az ízlés, ami jól nyomon követhető a ruhatárunkon is. A húszas éveimhez képest most sokkal diszkrétebben öltözködöm, és bár még mindig próbálok csinos ruhadarabokba bújni, a kényelmet legalább ennyire lényegesnek tartom.

Korábban azt gondoltam, ez a stílus, ami igazán én vagyok, nem nagyon nyerné el a férfiak tetszését.

Harminc felett már úgy vagyok vele, hogy egyrészt nem is érdekel, mit gondolnak vadidegen férfiak a megjelenésemről, másrészt az évek során kiderült, hogy a mostani stílusom sokkal jobban tetszik a kedvesemnek, mint a korábbi.

Másként tekintesz a szabadidődre

A húszas éveim elején, de különösen kamaszkorom végén tragédiával ért fel, ha egyedül kellett lennem. Amikor nem volt program, főleg nem a barátnőkkel, vagy az aktuális nagy Ő-vel, akkor igazi letargiába estem. Felnőttként már tudom, hogy ez abban a korban teljesen normális érzés volt, hiszen sokkal többet számított a társaság és az, hogy miként látnak a kortársaim, mint most.

Harminc felett ez egészen másként megy, legalábbis az én esetemben. Persze nem azt mondom, hogy semmivel fel nem érő öröm, ha egyedül lehetek, de kisgyermekes anyukaként és úgy, hogy mindketten itthonról dolgozunk, egyáltalán nem bánom, ha akad egy-egy szabad estém. Ilyenkor elmerülök a kádban, hangoskönyvet hallgatok, vagy olvasok, és korán ágyba bújok. Sokkal jobban értékelem és tartalmasabban kihasználom azt a kevés énidőt, ami megadatik.

istockphoto

Nem ugyanazok a szerelmi vallomások sem

Jól emlékszem, amikor általános iskolában írtuk egymásnak a szerelmes leveleket, és titkos kódokat küldözgettünk SMS-ben, vagy csak egyszerűen az egyik fiút több hógolyóval dobáltuk meg télen… Ezek a flörtölési technikák, szerelmi vallomások nyilván finomodnak az évek során, de harminc felett már teljesen más jellegűek. Persze, sok minden függ attól is, kinek mi a szeretetnyelve, de a többség a tetteket jóval többre értékeli, mint a szép szavakat. Különösen ott, ahol a pár már együtt él.

Ekkor a szeretetünket inkább egy finom vacsorával, vagy éppen a kedvenc film bekészítésével fejezzük ki.

Az ajándékok is sokkal személyre szabottabbak, semmi giccs, vagy sablonosság, a lényeg mindig maga a figyelmesség.

Nem akarsz taktikázni

Amikor még csak ismerkedünk a párkapcsolatokkal, próbáljuk felmérni az erőviszonyokat, időnként követünk el baklövéseket. Akkor és ott ez nyilván kínos és gyerekes, de ezeken át kell esni ahhoz, hogy a későbbiek folyamán fejlődni tudjunk és levonjuk a tanulságokat. Harminc felett már nincs szükség arra, hogy taktikázzunk, de ha lenne, akkor inkább továbblépnénk – egyszerűen nem éri meg.

Nem akarjuk a másikat féltékennyé tenni, befolyásolni, rávenni valamire, amit magától nem tenne meg. Pontosan tudjuk, hogy ez hosszútávon egyszerűen nem fog működni. Ennyi idősen már tisztában vagyunk azzal, hogy amit erőltetni kell, az régen rossz. Előbb fújunk visszavonulót, minthogy bármiért is kicsinyes bosszút forraljunk. 

PeopleImages/istockphoto.com

Higgadtabban veszed az akadályokat

A húszas éveinkben, vagy még korábban, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden a szerelem körül forog, de különösen azt, hogy mindennek közepén egyetlen egy férfi van. Harminc felett már pontosan tudjuk, hogy a szerelem és a megfelelő férfitárs megtalálása nagyon lényeges dolog, de nem az egyetlen fontos része az életünknek.

Sokkal könnyebben birkózunk meg ennyi idősen az akadályokkal, a szakításokkal, a kudarcokkal.

Nem rágódunk rajtuk annyit és előbb felállunk a padlóról. Mintha egyfajta nyugodtság, elfogadás telepedne ránk a negatív élmények hatására is, érettebben, átfogóbban látjuk a saját életünket és pontosan tudjuk, hogy egy kapcsolat vége csakis valami új, jó dolog kezdete lehet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást