Ezért olyan különlegesek a szeptemberben született babák

Ezért olyan különlegesek a szeptemberben született babák

Címlap / Életmód / Család / Ezért olyan különlegesek a szeptemberben született babák

Érzelmileg nehezebben elérhetőek

A szeptemberi gyermekek a legtöbbször egy kicsit nehezebben nyílnak meg a környezetük számára, emiatt valamivel problémásabb lehet számukra a beilleszkedés. Sokszor inkább a háttérből figyelnek, mintha felmérnék a terepet, idő kell nekik, amíg feloldódnak, különösen akkor, ha új társaságba keverednek. Emiatt a tanévkezdés sem óvodás korban, sem később, az iskolában nem megy mindig könnyen, gördülékenyen – legalábbis a gyermekek lelkében. Szülőként érdemes lehet őket már csecsemőkortól társaságba szoktatni, sokat járni babaklubba, játszóházba, játszótérre.

Szorongásra hajlamosak

A szeptemberi gyermekek keményen odateszik magukat az élet minden területén, emiatt viszont hajlamosak lehetnek a szorongásra.

Már a babáknál is megfigyelhető, hogy feszülten figyelnek, kitartóan igyekeznek elsajátítani az egyes képességeket, és nagyon rossz néven veszik, ha valamiben kudarcot vallanak.

Még ekkor is próbálkoznak újra és újra, de feltűnhet, hogy hajlamosak szorongani a teljesítménykényszer miatt. Ez többnyire a későbbiek során sem változik – inkább csak időszakosan enyhül. Részben erős megfelelési vágyukból, részben pedig éppen azért, hogy elvonják a saját figyelmüket is az érzelmi változásokról, a szeptemberi gyerekek nagyon gyakran extrém módon teljesítenek.

Érettebbek a korosztályuknál

A szeptemberi gyermekek jellemző módon érettebbek a koruknál. Sok szempontból megbízhatóbbak és könnyebben teljesítik azokat a feladatokat, amiket rájuk bíznak a pedagógusok, vagy éppen a szülők. Ez felnőtt szemmel sok mindenben könnyebbséget jelent, azonban a kortársak néha nehezen értik meg ezeket az érett és komoly egyéniségeket. Ez pedig okozhat fennakadásokat a hétköznapok során. Okosak, érdeklődőek és szeretnek tanulni, fejlődni, és ezzel végül majd elnyerik a többiek szimpátiáját, ugyanis örömmel nyújtanak segítséget nekik.

FreshSplash/istockphoto.com

Szeretik a rendet

Maximalista hozzáállásuknak és érett gondolkodásuknak is köszönhető, de az ősz első hónapjában született gyermek kifejezetten szereti a rendet.

A szeptemberi babák az elsők között taníthatóak meg arra, hogy elpakolják a játékaikat, és mindig rendet hagyjanak maguk után.

Az óvodában és az iskolában sokszor bíznak rájuk rendszerezési, takarítási feladatokat, amiket ők kitörő örömmel és lelkesedéssel fogadnak. Egyébként az ilyen jellegű játékokban ugyancsak jeleskednek, már egész fiatalon kiemelkedő képességeik vannak a csoportosításban, ezzel szemben nem igazán kedvelik azokat az alkalmakat, amikor túlságosan koszosak, piszkosak lehetnek.

Fejlett intellektussal rendelkeznek

Remek a felfogóképességük és korán észrevehető magas intelligenciájuk. A szeptemberi babák nagyon hamar elkezdenek beszélni és „átlagos” mértékű foglalkozás mellett is jelentős lexikális tudásra tesznek szert – extra figyelem mellett viszont lenyűgözően választékosan beszélhetnek már egészen kisgyermek korukban. Ebből adódóan már nem meglepő, milyen jó a kommunikációs képességük, ugyanakkor a negatív véleményt nagyon nehezen tűrik. Hajlamosak lehetnek arra, hogy másokat szigorúan ítéljenek meg, kritikusak legyenek velük szemben, így ezen a téren érdemes szülőként határozottabban, iránymutatóan fellépned. 

Babák személyisége hónap szerint
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást