Széklet félórán belül! 4 csodás házi szer a fürdőszobaszekrényből

Széklet félórán belül! 4 csodás házi szer a fürdőszobaszekrényből

Címlap / Otthon / Háztartás / Széklet félórán belül! 4 csodás házi szer a fürdőszobaszekrényből

Olyan természetes szereket gyűjtöttünk össze, amelyek nagyanyáink házipatikájában még benne voltak. Ezekkel gyógyították a sebet, a mérgezést, a székrekedést, a napégést, és még számos betegséget, amelyek a mindennapokban adódnak. Érdemes ezeket otthon, a fürdőszobai szekrényben készenlétben tartani. Mértéktartó, de magától értetődő használatukkal hosszú távon helyettesíthetjük az ártalmas szintetikus gyógyszereket.

Ricinusolaj

Az egyik legrégebbi gyógyszer. Kellemetlen szagú és ízű folyadék, ezért nem könnyű lenyelni, de az egyik leghatékonyabb szer a belek kiürítésére.

Nemcsak heveny székrekedésnél alkalmazható, hanem ingerlő hatású mérgező vegyületek eltávolítására is, például étel- vagy gyógyszermérgezés, illetve maró anyagok lenyelése esetén.

Egyetlen beavatkozással alaposan kitisztítja a beleket. Enyhe és nyugtató jellegű. A vékonybélbe érve a lipáz enzim felhasítja a molekuláit, és ricinolsavat képez belőle, amely serkenti a vékonybél működését. Az olaj síkosító hatású is, ezért a belek könnyen, csikarás nélkül ürülnek ki. 

Jódtinktúra

A megvágott és felhorzsolt bőrfelületeket gyógyítja, fertőtlenítő hatása van. Órákon át elpusztítja a seb közelébe jutó baktériumokat és gombákat. Vérrel érintkezve azonban nem képes kifejteni a hatását, ezért csak a vérzés elállása után ajánlatos használni.

Ellenszere a bőrfertőzéseknek, az élősködőknek (pl. gombás bőrkiütéseknél), keléseknek, mitesszereknek és pattanásoknak.

Javítja a bőr vérellátását, csillapítja a fájdalmat, gyorsítja a seb gyógyulását, sietteti a mérgek kiürülését. Vízzel hígítva megszünteti a fogínygyulladást, gargalizáló szerként a torokgyulladást. A régi oroszok úgy mulasztották el a náthájukat, hogy bejódozták a talpukat, gyapjúzoknit húztak rá, és abban aludtak

Keserűsó

Más néven magnézium-szulfát.

Színtelen, szagtalan, erősen keserű ízű, kristályos szerkezetű anyag. A tengervízből nyerik.

Nem okoz émelygést vagy hascsikarást, mint más hashajtók. Kevés vízzel kell bevinni, hogy csak kevés szívódjon fel belőle, így a nagyobbik része a tápcsatornában marad, vizet vesz fel, ezáltal a belek telítődnek, és megindul a bélmozgás. Fél órán belül lesz széklet.

A szervezetben felgyűlt vizet is eltávolítja, mert ozmózis útján kivonja onnan. Hosszú ideje tartó székrekedésnél, gyomorrontásnál, magas vérnyomást okozó ödémánál, valamint mérgek és baktériumok kiürítésénél használható. 

A heti egy-két alkalommal alkalmazott keserűsós fürdő hatására a salakanyagok távoznak a bőrön keresztül. Egy kád forró vízben fel kell oldani 0,5 kg sót, és az egész testet végigdörzsölni fürdőkefével. A fürdéstlangyos zuhannyal ajánlatos befejezni. 

Glicerin

Édeskés, színtelen, ragacsos folyadék. zsírok hevítésével és lepárlásával állítják elő. Egy-két kiskanálnyi mennyiség remek hashajtószer: a belek ellazításával enyhíti a bélgörcsöt és a székrekedést.

A gyomorrontást és a szélgörcsöt is megszünteti. Nyugtatja a nyálkahártyát, ezért kíméletes köptetőszer, főleg száraz, torokkaparó köhögés esetén hatásos. Hidratálja a bőrt, enyhíti a gyulladást (pl. ekcémánál, égésnél).

Ha a híg glicerinoldathoz pár csepp levendulaolajat adsz, fertőtlenítő kézmosót kapsz, ami gyógyítja a kirepedezett, fájós, gyulladt bőrt, a vágásokat, a körömágygyulladást. Glicerint és rózsavizet egyenlő arányban összekeverve kicserepesedett ajkakat, kidörzsölt, napozáskor leégett bőrt ápoló gyógyszert kapsz. 

Cikkünk megírásának alapjául Anne McIntyre Hétköznapi házipatika című könyve szolgált.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást