Kikapcsolódás / Szórakozás

5 gyakori szó, aminek rosszul használjuk a jelentését

5 gyakori szó, aminek rosszul használjuk a jelentését

Az idegen eredetű szavakról ma már nem érezzük úgy, hogy nem magyar szavak (például óra, iskola, stb.), de az idegen szavak használatával sincs semmi baj, ha a megfelelő helyen és helyesen használják őket. Az alábbi kifejezésekkel azonban sokaknak meggyűlik a baja. Te a valódi értelmükben használod őket? És találkoztál már olyannal, aki láthatóan azért használta őket, hogy okosabbnak tűnjön, de maga sem tudta, mit jelentenek pontosan?

1. Patetikus

A görög eredetű szó jelentése heves, szenvedélyes, általában érzelmekkel telített, emelkedett eseményekre, beszédekre használjuk, újabban viszont egyre többen szánalmas jelentésben használják. Ennek az oka valószínűleg az lehet, hogy az angol pathetic szó valóban így fordítandó.

Még az sem kizárt, hogy a patetikus éppen egy jelentésváltozáson megy keresztül: ilyesmiről akkor beszélünk, ha egy bizonyos szót olyan sokan kezdenek egy másik értelemben használni, hogy az a jelentés is „érvényes” lesz.

5 szó, aminek mindenki rosszul ismeri a jelentésétKép forrása: Vadymvdrobot/depositphotos.com

Jó példa erre a lamentál, ami eredetileg azt jelenti, panaszkodik, és egy egész generáció ebben az értelemben is használja, azonban van egy „töréspont”, ami alatt hosszasan töpreng, mérlegel értelemben használja szinte kivétel nélkül mindenki. Lehet, hogy éppen a patetikussal is ez történik.

2. Cinikus

Sokan büszkén állítják, hogy nagy rajongói a cinizmusnak, esetleg önmagukat is cinikus embernek tartják. Talán néhányan így is gondolják, de a többség valószínűleg az iróniára, ironikusra gondol. A cinikus jelentése ugyanis gúnyos, közönyös, értékeket nem tisztelő, sőt, akár hitvány is lehet. Ezzel szemben az irónia kesernyés, maró gúny, humort és gúnyosságot ötvöző csipkelődés.

Oldalak: 1 2

5 hozzászólás

 • Avatar
  Nagy Zsigmond
  2020.11.25., 13:30

  Hol van a többi 3?

  Válasz
 • Avatar
  Dubóczky Krisztina
  2020.11.25., 15:40

  Kiegészíteném a bombasztikussal, amit mindenki nagyszabású, orbitálisat szóló jelentéssel használ újabban, pedig szimplán dagályosat, mesterkéltet jelent, és negatív jelző. Pl. bombasztikus stílus: értelmetlenül, ok nélkül mesterkélt stílus

  Válasz
  • Avatar
   Csapó Zoltán
   2020.11.25., 16:11

   Az 1960-as évekre meglehetősen kialakult a nyelvünk. Sok idegen szó épült bele, ez tény. De, (!) minek a sok felesleges idegen szó, ha már van rá saját/saját szavunk? Pl.: Szituáció! Van nekünk; helyzet!! Kommunikáció! Van nekünk; társalgás, beszélgetés!! Lehetne sorolni bőséggel!!!
   Megemlítem az elmebeteg “be” igekötős csinálmány szavakat: bekérdez, bevállal, benézi a kanyart…!!! Ezt is lehetne sorolni sokáig. Ez a tökfejű társadalom a század derekára szellemileg, testileg teljesen leépül!!! Őrület mennyi a kivagyi, bunkó “ember” a Földön!!!!!!! Van, hogy a bolygót kis “f” betűvel írják, “komoly emberek”…!!!!!!!!!!!! Pusztulni kell ennek a sok “majomnak”…

   Válasz
   • Avatar
    Czike Gábor József
    2020.12.10., 11:15

    Csapó Zoltán!

    Így igaz! Nyelvi idióták társadalmában élünk. De ők írás-kényszeresek. Ez divatos “betegség”.
    Legyen ennél jobb! Let it Be. Let us Be!

    Boldog karácsonyt. Mennyből az Angyal…

    Üdv, G.

    Válasz
 • Avatar
  Szörcsök Sándor
  2021.01.29., 11:33

  Kedves Csapó Zoltán!
  Érdekes az élő nyelv, gyakran nélkülözi a szabályos utat.

  A szó: optimális. Jelentése: a legkedvezőbb. A melléknév további fokozása a nyelvtan szerint nem lehetséges, mégis gyakran használják a “legoptimálisabb” kifejezést.
  Ehhez hasonló a “médiák” szó, amely egy sajátos képződmény, (az eredeti: médium szó, amely információ tároló-, közvetítő eszközt jelent). A médium (latin) egyes számának többes száma: média. A “médiák” szó tehát egy többes számú alak további többes száma. A nyelv így él, és változik tovább.
  Üdvözlettel: Sándor

  Válasz

Írj egy hozzászólást