Szavak, amik árulkodnak a párkapcsolatod minőségéről

Szavak, amik árulkodnak a párkapcsolatod minőségéről

Címlap / Egyéb / Szavak, amik árulkodnak a párkapcsolatod minőségéről

Bárkinek a kedvét el tudja rontani egy övön aluli beszólás, vagy egy olyan kritika a szeretett személytől, akinek fontos a véleménye. De ugyanígy: a kedves szavak, a bátorító, támogató bókok éppen ennyit adhatnak ahhoz, hogy megjöjjön az önbizalmad, vagy egyszerűen jobb kedved legyen.

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak most azt sikerült megállapítaniuk, hogy a kapcsolat erősségét pusztán a pár által használt szavakból is leszűrhetjük. Egész pontosan kiderült, hogy a szavak a kapcsolat minőségének fontos és jelentős mutatójának minősülnek. 

Rengeteget számítanak a pozitív és a negatív szavak

Olyan házastársakat vizsgáltak, amikben az egyik fél súlyos betegségtől szenvedett, tehát nem éppen a legidillikusabb és legromantikusabb körülmények között figyelték meg a résztvevőket. Az 52 pár mindegyike kapott egy olyan készüléket, amit egész nap viselniük kellett. Ennek segítségével a kutatók elemezték azokat a beszélgetéseket, amik nem a betegségről szóltak. Ez egyébként megdöbbentő mennyiségben, 95%-ban meghatározta a házastársak témáit. 

Kiderült, hogy a pozitív szavak egyértelműen a minőségi, jó házassághoz kapcsolódtak, míg a negatívak éppen ennek ellenkezőjét takarták. Pozitív szónak számított pl. a „szeretet” gyakori használata, míg negatívnak a „neheztelés”.

„Lehet, hogy jelentéktelen dolognak tűnik, de kutatásunk azt mutatja, hogy a szavak igenis tükrözhetik az egyes házasságok közötti fontos különbségeket” – mondta Megan Robbins, a tanulmány szerzője és pszichológia professzora. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást