Ezek a szavak árulkodnak a párkapcsolatod minőségéről

Ezek a szavak árulkodnak a párkapcsolatod minőségéről

Címlap / Uncategorized @hu / Ezek a szavak árulkodnak a párkapcsolatod minőségéről

A szavaknak csodálatos ereje van – azt hiszem, ezt mindannyian érezzük, még akkor is, ha esetleg nem tudatosul bennünk.

Bárkinek a kedvét el tudja rontani egy övön aluli beszólás, vagy egy olyan kritika a szeretett személytől, akinek fontos a véleménye. De ugyanígy: a kedves szavak, a bátorító, támogató bókok éppen ennyit adhatnak ahhoz, hogy megjöjjön az önbizalmad, vagy egyszerűen jobb kedved legyen.

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak most azt sikerült megállapítaniuk, hogy a kapcsolat erősségét pusztán a pár által használt szavakból is leszűrhetjük. Egész pontosan kiderült, hogy a szavak a kapcsolat minőségének fontos és jelentős mutatójának minősülnek. 

Rengeteget számítanak a pozitív és a negatív szavak

Olyan házastársakat vizsgáltak, amikben az egyik fél súlyos betegségtől szenvedett, tehát nem éppen a legidillikusabb és legromantikusabb körülmények között figyelték meg a résztvevőket. Az 52 pár mindegyike kapott egy olyan készüléket, amit egész nap viselniük kellett. Ennek segítségével a kutatók elemezték azokat a beszélgetéseket, amik nem a betegségről szóltak. Ez egyébként megdöbbentő mennyiségben, 95%-ban meghatározta a házastársak témáit. 

Kiderült, hogy a pozitív szavak egyértelműen a minőségi, jó házassághoz kapcsolódtak, míg a negatívak éppen ennek ellenkezőjét takarták. Pozitív szónak számított pl. a „szeretet” gyakori használata, míg negatívnak a „neheztelés”.

„Lehet, hogy jelentéktelen dolognak tűnik, de kutatásunk azt mutatja, hogy a szavak igenis tükrözhetik az egyes házasságok közötti fontos különbségeket” – mondta Megan Robbins, a tanulmány szerzője és pszichológia professzora. 

De nem csak az számít, hogy optimistán nyilatkozunk-e

Érdekes különbség mutatkozott nem csak általánosságban véve a pozitív és a negatív csengésű szavak, hanem a személyes névmások között is. Azok a házasságok bizonyultak erősebbnek és boldogabbnak, amikben a felek megfelelő arányban használták az „én”, „te” és a „mi” névmásokat. Előbbre mutató volt, ha a pár egységként, csapatként tekintett magára – különösen ebben a nehéz helyzetben.

Ez azt jelenti, hogy a felmérés alapján azok a párok tudtak jobban együttműködni, támogatni egymást, akik többször használták a „mi” névmást. Kiderült, hogy ezek a házastársak a betegség egyértelmű és szomorú jelenléte ellenére is inkább a párkapcsolatukra tudtak koncentrálni. Ez pedig tükrözte a jobb házassági minőséget.

nortonrsx/istockphoto.com

Ehhez képest kicsit az elhatárolódás, az egyéniség védelme volt jellemző azokban a kapcsolatokban, amikben túlnyomó részt elválasztották magukat a felek egymástól azzal, hogy jellemző módon az „én” és a „te” személyes névmásokat használták ahelyett, hogy a „mi” névmással kifejezzék összetartozásukat. 

Úgy tűnik tehát, hogy érdemes pozitívra venni nem csak a gondolatainkat, hanem a szavainkat is. Ez teljesen meg tudja változtatni a párkapcsolatunk hangulatát sőt, hosszútávon talán még a minőségét is.

Ezen felül érdekes lehet megfigyelni egy-egy beszélgetés, vagy éppen konfliktus rendezése során, hogyan használjátok a személyes névmásokat. A kutatás alapján ugyanis sokat elárulhat rólad és a partneredről, továbbá az általatok alkotott egységről az, milyen szavakat használtok a kényes kérdéseket illetően. 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!