Szakítás után újabb kapcsolat – neked könnyen megy?

Szakítás után újabb kapcsolat – neked könnyen megy?

Címlap / Szerelem / Szakítás után újabb kapcsolat – neked könnyen megy?

Egyetlen szakítás után sem tudtam rögtön új kapcsolatba lépni, mert olyankor úgy érzem, szükségem van a gyászra. Ez persze azt is jelenti, hogy én olyankor észre sem veszek más pasit, egyedül küzdök meg az érzéseimmel. Sokaknak azonban a szakítás utáni újabb kapcsolat a legjobb megoldás arra, hogy helyreálljon a rend az életben, és az sem véletlen, ha az új partner sokban hasonlít az exre.

Tévhitek és baráti féltés

A szakítás rendkívül stresszes és lélekölő. Nem véletlen, hogy egy kapcsolat vége után a barátaink óvnak minket attól, hogy újabb csalódás érjen, ezért féltenek, és óva intenek egy újabb szerelemtől, különösen, ha a kiszemeltünk emlékeztet az exünkre. Noha megbélyegezhetnek minket amiatt, hogy túl gyorsan cserélgetjük a párunkat, lehet, hogy mégiscsak ez a legjobb, ami történhet velünk.

„Azok, akik szakítás után nem sokkal újabb kapcsolatba kezdenek, még romantikusabb érzelmeket dédelgetnek, mint az előző párjukkal” – mondja Claudia Brumbaugh, a New Yorki Egyetem pszichológusa, a felnőttkori kapcsolódás kutatója.

Egyik kutatása éppen azt a jelenséget vizsgálta, hogy milyen lelkiállapotban vannak azok, akik nemrég szakítottak.

„Jóval magabiztosabbnak, szerethetőbbnek érezték magukat, akik megérdemlik az új szerelmet, és sokkal függetlenebbnek és fejlettebb személyiségnek értékelték magukat. Úgy érezték, nagyobb biztonságban is vannak.” – állítja a szakértő.

Általában 5-6 hónap ún. „gyászidőszaknak” el kell telnie mielőtt új kapcsolatba lépünk, és az új viszony nem fog sokáig tartani – legalábbis sokan ezt gondolják az újrakezdésről. Brumbaugh szerint azonban ez csupán tévhit, a statisztika nem egyezik ezzel.

Kutatások igazolják, hogy azok, akiknek nemrég véget ért a kapcsolatuk, és viszonylag hamar új partnert találnak, jobban érzik magukat, kevésbé stresszesek, idegesek, és jóval magasabb az önértékelésük, mint korábban.

A gyors kapcsolatváltás, és az ebből fakadó partneri szerep ugyanis biztosítja az állandóságot az életünkben, azaz az életmódunk zökkenőmentesen folyik tovább, igaz, egy másik partner oldalán.

Pro és kontra, ha az új partner hasonlít az exünkre

Többségünk ugyanúgy kapcsolódik az új kedveséhez, mint az exéhez, de ha az új partner még hasonlít is az exre, jóval erősebb a kötődés. Ilyenkor belevetítjük a korábbi párunkhoz fűzött hiedelmeket is az új partnerünkbe. Claudia Brumbaugh szerint ez azért van, mert szeretjük az állandóságot. „Azáltal, hogy az új társunk hasonlít az exünkre, biztosítva van az állandóság. Azok, akik hamar találnak új partnert egy válás után, jóval több hasonlóságot fedeznek fel a régi és az új párjuk között. Nem biztos, hogy ezek a hasonlóságok objektíven nézve valóban léteznek, de a kutatások szerint ők ezt állítják.”

A hasonlóságok felfedezése persze nem mindig jó, megvannak a hátulütői: ha az exem, János után találkozom Istvánnal, és Istvánban valami emlékeztet Jánosra, akkor Istvántól is legalább annyit várok el, mint Jánostól – derül ki a kutatásból. Ha János jó szakács volt, és rendkívül romantikus, Istvántól is ezt várom el. Az elvárások pedig egy kapcsolatban rengeteg problémát szülhetnek.

Fontos felismernünk, hogy egy szakítás után hamarjában kialakuló újabb kapcsolat nem a legmegfelelőbb kezelés egy összetört szívnek, de nem is annyira rettenetes, mint amennyire a barátaink féltenek tőle, sőt akár pozitív lelki fejlődést is hozhat.

Egy kapcsolat vége, a partnerünk elengedése rendkívül traumatikus lehet, ezért ilyenkor egyetlen új kötődés kialakítása sem túl korai ahhoz, hogy ismét visszacsempésszük a szerelmet az életünkbe.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!