A szájszárazság okai és kezelése

A szájszárazság okai és kezelése

Címlap / Életmód / Egészség / A szájszárazság okai és kezelése

A téma első ránézésre talán egy kicsit intim, de mindenképpen érdemes róla beszélni, mivel nem egyszerű szomjúságról van szó. Elégtelen nyáltermelés esetén olyan kellemetlenségekkel kell szembenézned, mint az ízérzékelés csökkenése vagy a fokozott lepedékképződés.

Száraz bőr kívül-belül

Szájszárazság esetén gyakori, hogy az ajkak is cserepessé válnak, mivel a nyál feladata a száj nedves közegének fenntartása.
Erre egyrészt az egészséges flóra biztosításához van szükség, másfelől az ételek és italok emésztése már az első harapás vagy korty alkalmával elkezdődik. Az orvosilag xerostomiának hívott állapot során a szád belső oldala, a nyelved és a torkod is száraz lehet.

Zavaró következmények

A szájszárazság kezelése nemcsak egészségügyi probléma, mivel a kellemetlen tünetek hamarabb okoznak hétköznapi nehézségeket, minthogy bármilyen szövődmény kialakulna. Az első panaszok közé tartozik a rossz lehelet és az ajkak sminkelésének nehézsége.
Nem elég ugyanis, hogy a cserepesedett részeket képtelenség egyenletesen fedni, a rúzsos fogak veszélye is hatványozottan fennáll, hiszen nincs, ami „lemossa” róluk az oda nem illő árnyalatot.

Gyógyszerek is okozhatják

Több mint négyszázféle hatóanyag okozhat szájszárazságot, köztük olyan recept nélkül kapható termékek is, amelyeket allergia vagy megfázás kezelésére forgalmaznak.
A magas vérnyomásra, hiperaktív hólyag szindrómára és bizonyos mentális betegségekre adott készítmények ugyancsak érintik a nyálmirigyek működését.

Baleset után is előfordulhat

A szájszárazságot idegkárosodás is kiválthatja, főleg fej- vagy nyaksérülés következtében. Bizonyos idegsejteknek az a feladatuk, hogy információt szállítsanak az agy és a nyálmirigyek között.
Ha ezekben kár keletkezik, ízérzékelési nehézség is felléphet. A sérülés jellegétől függően a probléma akár magától is megoldódhat, de egy életen át is kísérhet.

Krónikus betegségek

A Sjögren-szindróma nevű autoimmun betegség a könny- és nyáltermelést érinti: a szervezet fehérvérsejtjei megtámadják az érintett részeket.
Jellegzetes tünet, hogy a páciensek folyton úgy érzik, valami belement a szemükbe. Szájszárazságot ugyanakkor cukorbetegség és HIV-fertőzés is eredményezhet.

A dohányzás ront a helyzeten

A cigi számtalan negatív hatásáról hallhattál már, de a szájszárazság valamiért többnyire kimarad a felsorolásból.
Pedig minden dohánytermék – még a füstmentesek is – rontja a nyálmirigyek működését, ráadásul az alkohol és a koffein is hasonlóan viselkedik. Íme, eggyel több ok, hogy miért érdemes leszokni!

Kezelési lehetőségek

Először is keresd föl a háziorvosod és a fogorvosod, s számolj be nekik a panaszodról. Amennyiben jelenleg nem szedsz olyan gyógyszert, ami szájszárazságot idézhet elő, valószínűleg kivizsgálásra lesz szükség az esetleges lappangó betegség kimutatására. A legkellemetlenebb módszer, amire számíthatsz, egy sima vérvétel.
Ne feledd, hogy krónikus szájszárazság esetén a fogaidnak fokozott ápolásra van szüksége! Válassz antibakteriális fogkrémet, fogselymet és szájvizet minden étkezés után, közöttük pedig bátran nyúlj cukormentes rágógumiért. Kérd ki a fogorvosod tanácsát, mit tehetsz még a mosolyod szépségéért!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást