Súlyos, szúnyogok által terjesztett betegségek jelenhetnek meg ezen a nyáron Magyarországon

Súlyos, szúnyogok által terjesztett betegségek jelenhetnek meg ezen a nyáron Magyarországon

Címlap / Életmód / Egészség / Súlyos, szúnyogok által terjesztett betegségek jelenhetnek meg ezen a nyáron Magyarországon

Sajnos egyre gyakrabban kell szembenéznünk olyan természeti változásokkal, melyek jelentős befolyással bírnak életünkre. Az egyik legjelentősebb veszélyforrást a szúnyogok jelentik – már hazánkban is.

Az idei nyár már különösen jelentős aggodalomra adhat okot, tekintve a kedvezőtlen körülményeket, amiket az enyhe tél, a változó klíma, valamint az emberek felkészületlensége jelent. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az új, ázsiai eredetű szúnyogfajok megtelepedése átalakíthatja a megszokott szezonunkat. Ez egyébként számos helyen az országban már eddig is az elviselhetetlen kategóriát jelentette. Az új fajok képesek kihasználni az emberi környezet által nyújtotta lehetőségeket, és már nem is kell túlságosan telelőhelyeket keresniük – hála az egyre enyhébb klímának. 

Ráadásul az aktuális időjárás és az új szúnyogfajok megjelenése miatt a szúnyogszezon korábban indulhat és hosszabb ideig tarthat. Sőt, még azt sem mondhatjuk, hogy elegendő lesz éjszaka a lakásban maradnunk, mert már olyan szúnyogok is élnek hazánkban, amelyeknek a tűző nap sem akadály.

Az inváziós szúnyogok távolról sem csak kellemetlenségeket okoznak a csípések által, hanem súlyos egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. Például egzotikus kórokozókat (pl. Dengue vírus) vagy endemikus betegségeket (pl. Nyugat-nílusi vírus) terjeszthetnek. 

Mi a helyzet itthon? Milyen szúnyogok jelenthetnek veszélyt?

A PTE-n működő Virológiai Nemzeti Laboratórium betegségvektorokat kutató csoportja hosszú idő óta figyelemmel kíséri a magyarországi szúnyogok helyzetét és a velük kapcsolatos betegségeket. Megállapításaik szerint a szúnyogszezon nem a tavaszi és a nyári hónapokban jelentkezik. A japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog kikelése már februárban megfigyelhető, az ázsiai tigrisszúnyoggal pedig akár október végéig is találkozhatunk. 

Hazánkban egyelőre a legfőbb betegség, amit szúnyogok terjesztenek a Dirofilaria fonalférgek okozta szív- és bőrférgesség. Ezek elsősorban a kutyákat betegítik meg és mivel nagyon sok eb tartózkodik éjjel-nappal a szabadban, az őket érintő fertőzések kockázata egyre inkább nő. Szúnyogok ellen a kutyák bőrére cseppentett oldattal védekezhetünk, ezek ismétlése néhány hetente javasolt. A vírusok közül viszont az említett a Nyugat-nílusi láz vírusa évről évre egyre több megbetegedést és elsősorban influenzaszerű tüneteket okoz.

Az ázsiai tigrisszúnyog megtelepedése Magyarországon ugyancsak komoly problémát jelent. A tavalyi statisztikák szerint ugyanis az egész országban jelen volt a faj. Ez a szúnyogfaj terjeszti a Dengue-lázat, melynek enyhe lefolyása szintén influenza-szerű tüneteket okozhat, míg súlyos esetekben akár halálos kimenetelű is lehet. 

flubydust/istockphoto.com

A megelőzés kulcsfontosságú lesz

Jó hír, hogy a legtöbb szúnyog 400 méteres sugarú körön belül repül, ezért sokat tehetünk a megelőzés tekintetében – kevesebbet azok, akik folyó- vagy tóparton élnek. A lakosságot egyre több felületen ösztönzik a szakértők, hogy vegyenek részt a szúnyogok elleni védekezésben és tájékozódjanak az hatékony megoldásokról a betegségek megelőzése érdekében. Ilyen pl. az, hogy rendszeresen kiürítjük a ház körüli esőtárolókat, felszámoljuk a pangó vizet.

A tigrisszúnyogok elleni védekezés már nagyobb kihívást jelent, mivel ellenállóak a leggyakrabban használt kémiai gyérítőszerekkel szemben. Ahogy említettük, nem kifejezetten az „általános szúnyogszezonban”, hanem napközben aktívak, ráadásul kifejezetten szeretik a városi közeget. A biológiai gyérítés (fertőzés mikroorganizmusok által) és a steril szúnyog technológia (hímek besugárzása, terméketlenné tétele) eddig a leghatékonyabb védelmi módszerek közé tartoznak. Valószínűleg ezeken a területen kell majd továbbgondolkozniuk a szakértőknek. 

Nyitókép: Zbynek Pospisil/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!