Ez a különleges stresszcsökkentő módszer neked is segíthet – interjú Sóvágó Lilla pszichológussal

Ez a különleges stresszcsökkentő módszer neked is segíthet – interjú Sóvágó Lilla pszichológussal

Címlap / Életmód / Lélek / Ez a különleges stresszcsökkentő módszer neked is segíthet – interjú Sóvágó Lilla pszichológussal

Sóvágó Lilla tanulmányai során kezdett el mélyebben foglalkozni a jelenséggel, mostanra pedig számos olyan pozitív tapasztalattal találkozott, amelyek alapján az ASMR-t bizony minél többünknek ideje megismernie.

Mikor és minek hatására tudatosult benned, hogy a pszichológiai pálya a te utad?

Emlékszem, hogy egyre közeledett a felvételi jelentkezés határideje, én pedig még mindig nem tudtam milyen irányba tanuljak tovább. Végül segítséget kértem a környezetemtől. Megkérdeztem a családomat és a barátaimat, hogy szerintük melyik szakma illene leginkább hozzám, és a legtöbben a pszichológiát ajánlották. Tulajdonképpen az ő javaslatukra választottam ezt a pályát, de a lényeg, hogy nagyon örülök, hogy hallgattam rájuk, tökéletes döntés volt. Innen is nagyon köszönöm Édesapámnak, aki egy egyetemeket és szakokat listázó újságban, elsőként rámutatott a pszichológia szakra. 

Mit is takar tulajdonképpen az ASMR jelensége?

Az ASMR, hosszabban Autonóm Szenzoros Meridián Válasz, egy szenzoros jelenség. A kifejezéssel videómegosztó platformokon találkozhatunk (pl. YouTube, TikTok). Az ASMR videók esetén olyan tartalmakról beszélünk, ahol bizonyos vizuális és audio ingerek hatására a nézők pozitív érzelmi változást (stressz –és szorongáscsökkenés, nyugalom érzése) tapasztalnak, többen fejtetői bizsergésről is beszámolnak. Az utóbbi érzést kellemes libabőrözésként tudnám leírni.

A legnépszerűbb ASMR-ingerek a következők: suttogás, személyes figyelem, kopogó hangok, lassú mozgások. 

Maga az élmény nem új jelenség, hiszen a mindennapok során is átélhetjük az említett érzelmi és fiziológiai válaszokat társainktól érkező nyugtató, gondoskodó magatartás hatására. Az ASMR pontosan ezt a kellemes, ápoló interakciót imitálja és ülteti át a digitális világba. Így lényegében technológiailag közvetített intimitás formájának tekinthető.

A videóban szereplő személy (ASMR-alkotó) ezt úgy éri el, hogy úgy tesz, mintha valóban a nézővel szemben ülne, beszél hozzá, simogatja a kamerát, mintha az a néző lenne. 

Hol találkoztál vele először, és mi fogott meg benne?

Lényegében az első „találkozás” egészen gyerekkoromra visszanyúlik. Emlékszem, hogy mindennapi társas interakciók során, például amikor valaki kedvesen, szinte már gondoskodóan kommunikált velem, megtapasztaltam ezt a jellegzetes fejtetői bizsergést, illetve nyugodtabbnak éreztem magam. Magát a jelenséget még akkor nem tudtam nevén nevezni. Majd évekkel később, érettségi idején relaxációs videókat kerestem, és így leltem rá az ASMR videókra. Számomra nagyon érdekes volt, hogy a videók hatására is éreztem azt az érdekes bizsergést, valamint a pozitív érzelmi változást. 

Mikor már pszichológiát tanultam az egyetemen, elgondolkodtam rajta, hogy mi lehet ennek az egész jelenségnek a tudományos magyarázata. És valóban, az eddigi tanulmányok arra utalnak, hogy az ASMR a szociális gondoskodás egy formája lehet. Az ASMR-ban ugyanis kulcsszerepet játszik az intimitás és a személyes figyelem.

Az ASMR egyik legnépszerűbb típusa az úgynevezett „szerepjáték” videók. A videóban szereplő személy (az ASMR-alkotó) úgy viselkedik, mintha valóban a nézővel szemben ülne. Simogatja a kamerát, mintha az a néző lenne, nyugodt, kellemes hangon beszél a nézőhöz. Emiatt az imitált, szociális jelleg miatt lehet az, hogy a videóban szereplő személy képernyőn keresztül is képes kiváltani azokat a pozitív hatásokat a nézőben, amelyeket a mindennapi, társas interakciók során is megtapasztalhat. 

Tatyana Maximova/istockphoto.com

Pontosan hogyan kapcsoltad az ASMR-t az eddigi munkásságodhoz, és milyen eredményekre jutottál?

Az ASMR kapcsán eddig három kutatást végeztem. Az első a BA szakdolgozatom volt, amelyben a mizofónia, vagyis a hangérzékenység és az ASMR összefüggéseit vizsgáltam. Ezen vizsgálat eredményeit a Pszinapszis főeseményén is lehetőségem volt bemutatni. Majd az OTDK kutatásom témájának is az ASMR-t választottam, ahol a mindfulness-szel, az abszorpcióval és az affektivitással való kapcsolatáról gyűjtöttem információt. Itt inkább a személyiségpszichológiai vonulat jelent meg. 

A mesterképzésen munkapszichológiára specializálódtam, és nagyon érdekesnek találtam, hogy munkapszichológiai kontextusban még nem született tanulmány az ASMR kapcsán. Ezt a hiányt szerettem volna pótolni a diplomamunkámmal, amelyben a társas támasz, az önegyüttérzés és munkahelyi jóllét vonatkozásában vizsgáltam a jelenséget. Ez esetben egy online relaxációs programot dolgoztam ki ASMR videók segítségével közszférában dolgozók részére. A kutatás három részből állt: előmérés kérdőívekkel és interjúval a program előtt; a 15 munkanapos program, amely során naplózással történt az adatfelvétel; illetve az utómérés szintén kérdőívekkel és interjúval. 

Megkülönböztethetünk ASMR reszponzív és nem reszponzív személyeket. Az ASMR reszponzívak fogékonyabbak az ASMR élményre, vagyis nagyobb mértékben mutatnak pozitív emocionális változásokat a videók hatására, mint a nem reszponzívak.

Külföldi kutatások nagy hangsúlyt fektettek a két csoport közötti személyiség különbségekre, amit a legtöbb tanulmányban a Big5 faktorok segítségével mutattak be. Elsőként az úgynevezett Nyitottság faktort emelném ki. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a reszponzívak nyitottabbak az olyan újszerű élményekre, mint az ASMR, ami nagyban befolyásolja az élményben való elmerülést. 

Továbbá, a szakirodalmak alapján a reszponzív személyek hajlamosabbak például a szorongásra.

Feltételezhető, hogy az ASMR reszponzívak nagyobb érzelmi amplitúdóval reagálnak az élményekre, érzelmi labilitásuk okán. Ezt a megállapítást az én vizsgálati eredményeim is alátámasztják. Az egyik kutatásomban a résztvevők egy Likert-skálán értékelték, hogy mennyire érzik magukat stresszesnek. Ezt az ASMR videók megnézése előtt, majd után is megtették. 

A statisztikai elemzések kimutatták, hogy a reszponzívak a kiindulási állapotban stresszesebbnek érezték magukat, mint a nem reszponzívak. Az ASMR videók megnézése után mindkét csoportban csökkent a stressz, de a reszponzívak esetén nagyobb mértékben. Véleményem szerint ez egy kedvező megállapítás lehet, hiszen azoknál nagyobb a pozitív hatása az ASMR-nak, akiknek nagyobb szükségük is van a stresszcsökkentésre. Ezen következtetéseket bizonyítják a depresszióban és krónikus fájdalomban szenvedőket vizsgáló tanulmányok is. 

Hogy látod, melyek azok a stresszt okozó tényezők, amelyek manapság a leginkább érintenek bennünet?

Mindenképp szükségesnek tartom megemlíteni jelenleg a világban zajló eseményeket, legyen az akár az orosz-ukrán háború, az egyre növekvő energiaárak, vagy akár a forint árfolyamának romlása. Ezek jelentős stresszforrások, kiváltképp azért, mert valószínűleg az emberek többségének nincs adaptív megküzdési stratégiája az ilyen komoly események okozta stressz kezelésére.  (A megküzdési stratégia célja, hogy megvédjük önmagunkat a stressz okozta fizikai és pszichológiai sérülésektől.)

Természetesen a világjárvány is olyan változásokat hozott, amik stresszkezelés szempontjából nehezítik az életünket. Ilyen például a szociális izoláltság, ami rizikófaktor akár szív- és érrendszeri betegségek kockázatára is. Bár már a karantén nem olyan gyakori, mint 2020-ban volt, a járványnak van még egy hozadéka, ami továbbra is elterjedt, mégpedig a home office.

Kutatási eredményekkel bizonyítható, hogy a távmunkában dolgozók nagyobb mértékben ki vannak téve a stressz okozta negatív hatásoknak. 

Sokan kedvelik a home office-t, és bevallom, én is élvezem az előnyeit. Viszont, a jóllét megőrzése érdekében, ajánlom a legalább heti 1-2 nap irodából való munkavégzést, hiszen ott kapcsolatba léphetünk személyesen is a munkatársakkal. Ez fontos, hiszen a társas támasz a stressz károsító hatását módosító tényező. Előfordulhat, hogy valakinek erre nincs lehetősége (pl. nem biztosít irodát a munkahely, vagy vállalkozóként dolgozik otthon), vagy valami egyéb ok miatt nem tud kapcsolódni másokkal. Az ilyen esetekben az ASMR egy jó opció lehet. 

Hogyan segíthetnek az ilyen videók a stressz leküzdésében?

Az ASMR-ral tulajdonképpen az intimitás átkerült egy vizuális térbe. Ez nem új jelenség, hiszen ugyanilyen paraszociális interakciót tapasztalunk meg, mint amikor TV-t nézünk, vagy chatelünk.

Az ASMR talán abban különlegesebb, hogy az egész tevékenységet körbelengi egy nyugtató, gondoskodó légkör, különböző hang, illetve látvány-ingereket alkalmazva, amiben ellazulhatunk. 

Ezt a hangulatot az ASMR-alkotók nagyon tudatosan építik fel, a képernyőn keresztül teremtik meg a fizikai intimitást érintő mozdulatokkal, illetve azzal, hogy meglehetősen közel ülnek a kamerához, ezzel is érzékeltetve, hogy ők most egy intim, bizalmas kapcsolatot alakítanak ki a nézővel. 

Visszatérve a megküzdési stratégiákhoz, az ASMR, mint relaxációs módszer, érzelem-fókuszú copingnak tekinthető. A stressz rövid távú enyhítésére tökéletes lehet, megkönnyebbülést hozhat egy stresszes nap után, de ez nem lehet valódi, hosszú távú megoldás. Az igazán eredményes megküzdés a stressz forrásának megszüntetése, magával a problémával való megküzdés. 

AnnaStills/istockphoto.com

Milyen tapasztalatokat hallottál azoktól, akik már kipróbálták az ASMR-t?

Elsőként az érzelmeket említeném meg. Legyen az akár pozitív vagy negatív érzelem, mert igen, van, akiből az ASMR negatív érzelmi válaszokat vált ki. Sőt, vannak olyan reszponzív személyek, akik egyedül a rágó hangokat nem bírják például (a rágó hangok a legnépszerűtlenebb ASMR ingerek). 

A pozitív érzelmek tekintetében az interjúalanyaim leginkább nyugalmi hatásról számoltak be, van, aki könnyebben el is aludt, sőt még alvásminőség javulását is jelezték néhányan. Vannak olyan személyek is, akiknél mondjuk az altató hatás nem mutatkozott meg, de jobb hangulatba kerültek az ASMR-alkotó gondoskodó magatartásának köszönhetően. 

Az egyéni preferenciák az ASMR-élmény megjelenésében, intenzitásában kulcsszerepet játszanak. Az interjúk során kiváltképp a nem reszponzív személyek emelték ki, hogy bár bizsergést nem tapasztaltak, nyugodtabb vagy boldogabb állapotba kerültek akkor, ha szimpatikus volt nekik a videóban szereplő személy. 

Persze, az interjú során már emlegetett digitális kapcsolódás is megjelent a beszámolókban. Egy érdekes, nem megszokott, „más” személyes kapcsolatként jellemezték az élményt.  Sok esetben gyermekkorukból idéztek fel egy emléket, amikor valaki gondoskodott róluk, például az édesanyjuk esti mesét olvasott fel nekik, vagy fésülte a hajukat. 

Ami számomra kiváltképp jelentős eredmény volt, hogy a koncentrációban is segítette őket az ASMR, feltételezhetően az csökkent stressz-szintből kifolyólag.

Ebből arra következtetek, hogy munkahelyi környezetben is alkalmazható az ASMR, legalábbis, ha az adott egyénnél a nyugtató, stresszcsökkentő hatás a jellemzőbb. Azok számára, akiknél inkább altatóan hat az ASMR, munka utáni relaxációs eszközként való alkalmazását ajánlom. 

Mit javasolnál annak, aki jobban meg szeretne ismerkedni az ASMR-ral, hogyan kezdhet bele?

Szeretném kiemelni az egyéni preferenciák fontosságát az ASMR triggereket illetően. Az ASMR-élmény minél intenzívebb elérése érdekében érdemes figyelembe venni a személyre szabottságot, hogy mely ingerek mit váltanak ki belőlünk. 

Összességében úgy gondolom, hogy az ASMR alkalmas lehet stresszcsökkentésre, nyugalom növelésére, boldogság növelésére, vagy akár elalvás megkönnyítésére, de személyenként különböző lehet, hogy ki milyen célból nézi a videókat, milyen ingerek hatnak nála, illetve mikor nézi. 

Az MA-diplomamunkám „végterméke” egy ASMR-program lett, ami arra szolgál, hogy mindenki megtalálhassa a számára leghatékonyabb ASMR-típust. Egyelőre az egész programot nem szeretném még nyilvánosságra hozni, mert úgy gondolom, a tökéletes kidolgozáshoz további adatfelvételek szükségesek. De, amit tanácsolni tudok egy új, potenciális ASMR-nézőnek, hogy legyen türelmes, szánjon időt arra, hogy megismerje az ASMR-ingerek tárházát, figyelje meg és tudatosítsa, mely ingerek milyen érzelmi változásokat váltanak ki belőle.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Jelenleg recruiterként dolgozom. Az egyetem elvégzése után mindenképp HR területen szerettem volna elhelyezkedni, hiszen munka –és szervezetpszichológiára specializálódtam. A mesterképzésem során elméleti tudást gyűjtöttem, most pedig a gyakorlati tapasztalatra szeretném helyezni a hangsúlyt. Természetesen az ASMR-t sem szeretném elhanyagolni, tervezek egyéb kutatásokat. Fontosnak tartom, hogy egyre több információt oszthassak meg a témáról a médiában, tudományos fórumokon, hiszen úgy látom, főleg mostanság, nagy szükség van olyan alternatív stresszcsökkentő eszközökre, mint az ASMR.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást