Dekor / Otthon

5 strapabíró szobanövény, ami az egészségedre is jó hatással van

5 strapabíró szobanövény, ami az egészségedre is jó hatással van

Ha te is azok közé tartozol, akik valamiért képtelenek a szobanövényeiket életben tartani, érdemes beszerezned a most következő mutatós zöld levelűeket egyikét! Ezek a strapabíró növények ugyanis, minimális gondoskodás mellett, nem csupán a lakásodat töltik meg élettel, de akár egészségedre is jó hatással lehetnek. Amellett, hogy természetes módon tisztítják meg a levegőt, oxigént termelnek, és javítják a hangulatodat.

Vitorlavirág

A könnyen kezelhető vitorlavirág, vagy más néven békeliliom csupán kis odafigyelést igényel, és könnyen nevelhető, fényes lándzsa alakú leveleivel és gyönyörű, hófehér virágával pedig otthonod dísze lehet. A fehér virágok általában nyáron jelennek meg, de a növény akár az év többi szakaszában is virágzásra bírható.

A békeliliom esetében a rendszeres öntözés, párásítás elengedhetetlen, ugyanakkor a növény jól elvan az árnyékos helyeken, kevés fénnyel is beéri. Télen mérsékeltebben, nyáron gyakrabban érdemes locsolni, ügyelve arra, hogy a virágait ne érje víz. A NASA kutatásai szerint a vitorlavirág az egyik leghatékonyabb légtisztító növény, mely hatékony ellenszere lehet a benzolnak, a formaldehidnek, a trikolór-etilénnek, a toluolnak és a xilolnak.

Aloé vera

Az aloé vera egyike azon növényeknek, melyeket szinte lehetetlen elpusztítani. Ez a helyes kis zöld levelű kevés törődést igényel csupán, ugyanakkor bőven meghálálja a gondoskodást. Hosszú, hegyes levelei erőteljes gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek, a benne lévő nedv kitűnően alkalmazható például az égési sérülések kezelésére.

Az aloé verának fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, így akár egyes bőrbetegségekre, csípésekre, vagy szembetegségekre is megoldást jelenthet.  A növény a világos helyeket szereti, így érdemes az ablak közelébe elhelyezni, ám arra ügyelj, hogy azért ne érje túl sok napfény. A legnagyobb hiba, amit a növény gondozása során elkövethetsz, ha túllocsolod. Télen általában elég akkor megöntözni a földjét, ha az már teljesen kiszáradt.

Törpebors

A törpeborsban a levelei a legérdekesebbek, melyek fajtától függően egészen egyedi formákat, textúrát és színeket ölthetnek. Egyes esetekben például különleges ezüstszürke árnyalatokban pompáznak!

A növény jól tűri a rossz fényviszonyokat, ugyanakkor a hirtelen lehűlés és a túlöntözés hatására elpusztulhat.

Legnépszerűbb fajtája a ráncos törpebors, mely kifejezetten könnyen gondozható. Legjobb, ha félárnyékos helyen, egyenletes hőmérsékleten tartod, mérsékelten öntözöd és két locsolás között hagyod egy kicsit kiszáradni a talajt.

Szobafikusz

Nem véletlen, hogy a fikusz az egyik legkedveltebb növényfajta a kezdő kertészek körében: gondozása igen egyszerű, akár a két-három méteres magasságot is elérheti.  Ez a növény is a világos helyeket kedveli, a közvetlen napfénytől azonban érdemes megóvni. 

Nem szükséges túl gyakran locsolni, elég, ha mindössze hetente egyszer időt szánunk az öntözésre. A szobafikusz leginkább a gazdag, jó vízelvezetésű talajt szereti. Fontos, hogy olyan helyre tedd a lakásban, ahonnan nem kell majd elmozdítanod később, ugyanis a fikusz nem igazán kedveli a környezeti változásokat. A jelentős hőmérséklet ingadozás például levélhullást eredményezhet nála.

Anyósnyelv

Ez a szívós növény szinte bárhol, bármilyen körülmények között megél, ugyancsak hatékony légtisztító hírében áll. A kardszerű levelekkel eltátott anyósnyelv tolerálja azt is, ha elhanyagolják, ugyanakkor meghálálja, ha gondját viselik.

Éppen ezért nagyszerű választás lehet nem csak kezdő, de tapasztalt növénytartók számára is. Ez a mutatós zöld levelű jól el van száraz levegőben, közvetlen napsütésben, árnyékban, és száraz talajban is.

Egyedül a túlöntözéssel kell vigyázni, ebben az esetben ugyanis könnyedén elpusztulhat. A legjobb, ha ablak közelében keresel neki helyet, és havonta egyszer meglocsolod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást