A belga király lánya, Stefánia hercegnő kedvelte a magyar konyhát. A Stefánia módra készült ételek közös tulajdonsága, hogy főtt tojást tartalmaznak. A Stefánia trikolor a tojássárgákat és a tojásfehérjéket külön-külön megsütve tartalmazza.
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéscomb
2 zsemle
5 közepes méretű tojás
só
bors
szerecsendió
petrezselyemzöld
1 kis fej vöröshagyma
fokhagyma granulátum
2 evőkanál étolaj
10 dkg edami sajt
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra vágjuk. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A húshoz adjuk a zsemlét, a hagymát, a sót, a borsot, a fokhagyma granulátumot. Pici őrölt szerecsendióval tovább ízesítjük. A petrezselyemzöldet apróra vágva adjuk hozzá. A masszát jól összedolgozzuk.
Zsírpapíron a masszát 8-10 mm vastag téglalappá formázzuk.
A tojásokat szétválasztjuk. Külön-külön pici sóval ízesítve felverjük őket. Serpenyőben kevés olajon 2-2 lepényt sütünk először a tojássárgákból, majd a tojásfehérjéből.
A tojássárgákból sütött lepényeket kissé elcsúsztatva a darálthúsos masszára fektetjük.
A tojásfehérje lepényekkel is ráterítjük.
A húst a zsírpapír segítségével szorosan feltekerjük. A papírban hagyva tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
A Stefánia trikolort legalább fél óráig pihentetjük, majd 1-2 cm vastagra szeleteljük.
Hidegtálak finom és mutatós fogása lehet ez a vagdalt féle.