VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre
Egyszer mindannyian találkozunk azzal a fájdalmas ténnyel, hogy egy nap csak 24 órából áll: munka, gyerekek, iskola, tanulás, továbbképzés, sport, egészséges életmód és a többi… Mennyi időt töltesz a konyhában főzőcskézéssel és étel-előkészítéssel? Ha túl sokat, és már úgy érzed, elérted a határaidat, mert a konyha irtó sok percedet viszi el minden egyes nap, fogadd meg ezeket az időspóroló tippeket a sok kicsi sokra megy-jegyében!
Rendszerezés
Ha teljes a káosz a hűtődben és a spájzban egyaránt, ne csodálkozz, hogy kétszer annyi idődbe telik előkészíteni a főzést, ráadásul egy csomó élelmiszered megromolhat idő előtt, ha kupiban tartod őket egymás hegyén-hátán!
Környezetkímélőbb, szebb és még praktikusabb is, ha üvegbe vásárolsz a piacon, rendszerezed a fűszereket, elszeparálod az alapanyagokat a hűtődben és átlátod a helyzetet.
Egyszer szánj rá egy délelőttöt és meglátod, máskor már nem lesz problémád se az idővel, se a sok romlott cuccal.
Heti kajaterv
Ha minden vasárnap összeírod, miket fogsz megcsinálni a héten és milyen alapanyagokra lesz hozzá szükséged, nemcsak a fejedben lesz rend, de be fogod tudni időzíteni a főzést is, és nem fogsz mirelitpizzát sütni a hazaérés utáni öt percben (aztán utálni magad)!
Mosogass!
Persze nyilván eddig is mindig elmosogattál, a kérdés inkább az, hogy mikor: ha ezentúl mindig akkor csinálsz tisztaságot a konyhában, amikor végeztél a főzéssel, akkor a következő étel elkészítéséhez már a szekrényben várhatnak a tiszta edények – nem jobb ez annál, mint mikor szeretnél sajtot reszelni, de még előbb le kell mosnod a reszelőről két nappal ezelőtt rászáradt sajtdarabokat?
Okos fagyasztás
Bármikor, ha marad egy felesleges adag kaja vagy túl sok kiflit vásároltál, csak dobd be a fagyasztóba! Időhiányos napokon nagyon-nagyon hálás leszel magadnak azért, hogy előre gondolkodtál és felkészültél a nehezebb napokra….
Tankolj fel egészséges konzervekkel
Ne gondold, hogy minden konzervbe csomagolt étel mumus: tárazz be babból, cukormentes mogyoróvajból, tahiniből, olívaolajas tonhalból, olívabogyóból és a többi, fogyókúrás és egészséges alapanyagból!
Így biztosan nem csábulsz majd el a hamburger-házhozszállításról szóló szórólapoknak és öt perc alatt is simán összedobhatsz majd bármit, ami finom és diétás is!
Olvasd el!
Lehet, hogy triviális kérdés, de el szoktad olvasni a teljes receptet, mielőtt nekiállsz a nagy konyhai alkotásnak?
Séfek azt tanácsolják, hogy tedd ezt – így még a legbonyolultabb ételeket is hamar el fogod tudni készíteni, mert előre összerakod fejben a folyamatot…
Egyszerű trükk, mégis sok időt -és kellemetlen meglepetést- spórolhatsz vele.
Hámozás? Minek?
Ha biozöldségeket vásárolsz, minek töltsd el azzal a főzés felét, hogy meghámozod a répát, az édesburgonyát, a céklát vagy a cukkinit?
Csak mosd meg, darabold fel és ne foglalkozz ezzel, hiszen ugyanolyan vitamindús részt dobnál a kukába, teljesen feleslegesen!
Maradékok
Ha csak kevés maradt meg a hétvégi ebédből, ne a fagyasztásra gondolj egyből – inkább keress rá a neten arra, hogy milyen új ételbe tudnád felhasználni a héten!
Ha maradt egy kis sült sonka, csinálj belőle sonkakrémet szendvicsekbe; ha a párolt zöldség maradt meg, készíts üvegekbe zöldségkrémeket vagy főzz belőle krémlevest…
Így nem kell azonnal új alapanyagokért rohannod a piacra, ha kinéztél egy egyszerű és könnyed receptet!
Rakott és kevert
Ne bíbelődj azzal, hogy külön tudj az asztalra tenni egy tál levest, főételt, köretet és mártást is – inkább gondolkodj több rakott-és egytálételben!
Így akár már előző nap összekészítheted a menüt, másnap pedig csak be kell dobnod a sütőbe a húsos cukkinit, a hamis rakott krumplit (helyettesítsd a burgonyát karalábéval, isteni) vagy a rizses karfiolt!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!