Ezért érzed rosszul magad, ha véget ér a kedvenc sorozatod

Ezért érzed rosszul magad, ha véget ér a kedvenc sorozatod

Címlap / Életmód / Lélek / Ezért érzed rosszul magad, ha véget ér a kedvenc sorozatod / 2. oldal

A hosszú sorozatok vége olyan, mint ha a saját életünkre tekintenénk vissza

Erre ismét jó példa a Trónok harca, hiszen 8 éven keresztül követhették végig a nézők a szereplők életének (vagy ebben az esetben távozásának) alakulását. Mivel ez idő alatt a rajongók életében is hatalmas változások mehetnek végbe, a rendszeresen, folyamatosan nézett sorozat emlékezteti őket az idő múlására, életük eseményeire. A Trónok harca esetében pedig viszonylag sokat kellett várni az új évadokra, ez szintén erősítette a nézők és a műsor közötti kapcsolatot. Nem meglepő, hogy miután véget ér a sorozat, a nézők visszatekintenek a saját életükre is.

Egyszerűen hiányzik a sorozatnézés élménye

Teljesen mindegy, hogy milyen módon és milyen társaságban néz végig valaki egy sorozatot, az ezzel összekapcsolt hagyományoktól is el kell búcsúzni a finálé után. Ez pedig tovább növeli a korábban említett veszteségérzést. Sokak számára egyfajta rituálé a sorozatnézés, hiszen mondjuk vacsora közben, vagy a párjukkal, barátaikkal együtt követik nyomon a történet alakulását. Az pedig, ha megfosztanak valakit az egyik kedvenc időtöltésétől, teljesen természetes módon szomorú érzéseket generál az emberben.

Emellett a sorozatok rengeteg beszélgetésnek lehetnek az elindítói, arról nem is beszélve, mi történik akkor, ha milliók nézik és egyenesen kultikussá válik. Ez a fajta társadalmi összekapcsolódás, kollektív élmény minden híres sorozat esetében létrejön. A nézők elkezdenek spekulálni, hogy mi fog történni a következő részben, ezt pedig megvitatják az ismerőseikkel, barátaikkal, a munkahelyükön. Tulajdonképpen a finálét követően elhalványul a nézőkben a közösséghez tartozás érzése, ami rendkívül fontos emberi szükséglet. Ennek fakulása is növeli a veszteség súlyát.

Studio4/istockphoto.com

Mitt tehetsz annak érdekében, hogy jobban érezd magad?

Fontos megjegyezni, hogy ha téged is rosszul érint, ha vége lesz a kedvenc sorozatodnak, akkor érdemes átgondolnod, hogy pontosan mit élsz meg a legnagyobb veszteségként. Például tedd fel magadnak a kérdést, hogy a barátaid hiányoznak, akikkel együtt nézted, vagy ennél jóval nagyobb szerepet kapott az életedben.

Előbbi esetben könnyen orvosolható a probléma. Keressetek együtt egy új rituálét, amit minden héten együtt csináltok, vagy egyszerűen keressetek egy másik sorozatot, amit közösen izgultok végig. Amennyiben viszont nem ez a helyzet és a kelleténél jobban megvisel a lezárás, érdemes beszélned erről valaki olyannal, akiben megbízol. Lehet, hogy pont arra van szükséged, hogy újra nyiss egy kicsit a világ felé, felkeresd a barátaidat és ezeket a kapcsolatokat erősítsd.

Ha pedig a kikapcsolódás hiányzik, jó megoldás, keress egy új hobbit, amire tudsz időt szánni és kellően feltölt. Ez lehet kézműveskedés, olvasás, meditáció, új sport, főzés, bármi, amihez kedved van és jól érzed magad közben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást