Sokat szelfizel? Betegségre utalhat, ha sokat fotózod magad

Sokat szelfizel? Betegségre utalhat, ha sokat fotózod magad

Címlap / Életmód / Egészség / Sokat szelfizel? Betegségre utalhat, ha sokat fotózod magad

Imádsz magadról szelfiket csinálni? Gyakorlatilag nem telik el úgy nap, hogy ne készítenél magadról olyan fotót, amit fel is teszel a közösségi oldalakra? Bár azt gondolhatod, ez az önbizalom és az elégedettség jele, a szakértők szerint egészen más áll a háttérben…

Önbizalom erősítő és önbizalom csökkentő hatás

A leggyakoribb ok, amiért az emberek szelfit készítenek az, hogy megerősítsék az önbizalmukat – holott a rendszeresen megosztásokkal te is pontosan azt sugallod, hogy erre neked semmi szükséged nincsen. A magyarázat egyszerű: azzal, hogy felteszed a közösségi portálokra a képeidet (amik ráadásul tényleg jól is sikerültek), nyomban bezsebelheted a dicsérő kommenteket, és mérvadó lájkokat.

Ez nyilvánvalóan megerősít téged abban, hogy csinos vagy, jól nézel ki, mások irigylik az életedet, tehát neked is szeretned kell magadat, a körülményeidet.

Könnyen bizonyítható, hogy esetedben is pontosan ez a helyzet: ha nem érkezne visszacsatolás a fotóidra, értéktelennek éreznéd magadat, kevésbé fontosnak, vonzónak, ami bizony máris csökkenti az önbizalmadat.

Szóval, görbe tükör ide, oda, a túlzásba vitt szelfizés szinte kizárólag önbizalomhiányból ered.

Szólhat akár rólad, neked

Ha minden nap akár többször is csinálsz magadról fotót, az nem jelenti kizárólag azt, hogy neked is valamilyen mentális gondod van, vagy a korábbiaknak megfelelően túl jelentős az önbizalomhiányod.

A szelfizés lehet egyfajta blogolás is, avagy saját magad számára dokumentálhatod az életedet, azokat a pozitív dolgokat, amikre szeretnél majd visszaemlékezni. Ezt manapság már nem csak írásos formában, szövegek rögzítésével, hanem képek készítésével is elérheted.

Azonban ebben az esetben nem ragaszkodsz ahhoz, hogy mindent a nagyvilág elé tárj, és nem lesed folyton azt, hány komment, lájk érkezett a legutóbbi feltöltésedre. Ez tehát azt jelenti, hogy a képes napló szolgálhat önmagad közelebbi megismerésére, az emlékek rögzítésére, nem pedig arra, hogy mások segítségével megerősítsd saját magadat.

Őrültségekre sarkallhat

Valóságos verseny zajlik az online világban, a szelfi-imádó emberek mindent megtesznek azért, hogy az ő képük kapja a legtöbb lájkot. Ehhez már messze nem elég bevállalósnak és kiemelten vonzónak lenni: a luxus és az őrültség már-már alapvető.

Mindezt támogatja a média is, hiszen aki elég követőre tesz szert – teljesen mindegy, milyen módon – azt megtalálják a szponzorok is, így aztán a mániákus szelfizők még inkább irigylésre méltó életet mutatnak követőiknek. Akkor hol itt a gond?

A mentális és lélektani kérdéseket félretéve, sokan életüket áldozták egy-egy „menő” szelfiért. Többen szikláról, hídról estek le, de egy időben kifejezetten divatos volt vadállattal, pl. medvével fotózkodni… Abban csak reménykedhetünk, hogy a szelfizés ezen része véglegesen lecsengett, bár egyelőre úgy tűnik, a különleges és sokszor őrült fotók kora még csak most kezdődik igazán.

A fiatalokra károsabb

Mint a legtöbb ilyen jellegű probléma, úgy a túlzásba vitt szelfizés is negatívabb hatást tud gyakorolni a fiatalokra, mint a már érett felnőttekre. A kamaszok sokkal sérülékenyebbek a visszajelzésekre, hiszen még nem ismerik kellően magukat, és nem is tudják megfelelően szűrni a hozzájuk beérkező véleményeket.

További probléma, hogy a mostani kiskamaszok és kamaszok szülei között még meglehetősen nagy a szakadék az internet világát tekintve, ami abból is látszik, hogy a legtöbb szülőnek fogalma sincs arról, mit csinál gyermeke az interneten.

Amellett, hogy a szelfizés valóságos függőséget okozhat, olyan veszélyeknek is kiteszi a fiatalokat, mint amilyen az étkezési és testképzavar, továbbá az online zaklatások – amik „jó esetben” nem lépnek át a való életbe.

Segítségkiáltás, mentális gond, vagy valami egészen más?

Sok szakértő szerint a szelfizés nem maga a probléma, hanem egyfajta tünet. Segélykérés a közvetlen környezet számára, hogy vegyenek már észre, foglalkozzanak veled, értékeljenek, ne kelljen vadidegenek véleményére, visszajelzéseire támaszkodnod. Ez főleg kamaszok esetében lehet döntő szempont, és intő jelzés a szülők számára.

Vannak olyan kutatók is, akik nem csupán narcisztikus vonásokat vélnek felfedezni a túl sok szelfi mögött, hanem pszichopata, machiavellista tulajdonságokra is bukkantak.

Ez elég ijesztő, de azért nem mindenki ilyen pesszimista, vannak, akik sokkal elfogadóbbak, és úgy vélik, csupán az egyéni fejlődésünket szolgálják a szelfik azáltal, hogy megmutatják, milyennek látnak minket mások. Legalábbis addig, amíg nem esünk túlzásokba…

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást