Soha ne tedd ezt szakítás után – Pszichológusok szerint

Soha ne tedd ezt szakítás után – Pszichológusok szerint

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Soha ne tedd ezt szakítás után – Pszichológusok szerint

Szakítás utánra már millió jótanácsot hallottunk, aminek nagy része persze teljesen igaz is – de van egy olyan dolog, amin megoszlik az emberek véleménye, pedig szakértők szerint rengeteget segíthetne abban, hogy hamarabb gyógyulj, és túllépj az exeden.

Ne hívd, ne írj neki, és végképp ne találkozz vele. Sirasd meg, de ne zárd el magad a barátaidtól, mozdulj ki, és foglalkozz egy kicsit magaddal! Ne gondolj rá, bulizz, szórakozz, használd ki, hogy szingli vagy! – ezek mind olyan tanácsok, amelyeket minden szakitás után megkap az ember, mintha teljesen magától értetődőek lennének. És persze hasznosak is, hiszen ilyenkor érdemes magadra figyelni, elzárni magadtól az exedet, és sok időt tölteni olyanok között, akik szeretnek és megbecsülnek.

Szakértők szerint azonban van még egy dolog, ami legalább ennyire fontos egy párkapcsolat lezárásához: méghozzá az, hogy ne kövesd az exet a közösségi médián.

A közösségi oldalak most teljesen új faktort hoztak be egy párkapcsolatba, és ezzel együtt a szakításba is. Régen nem kellett aggódni, hogy a másik éppen azt reklámozza, milyen jól érzi magát, miközben mi megszakadunk a bánattól, most viszont ez komoly faktorrá vált, és figyelni is kell rá. 

A szakítás mindig fájdalmas élmény, pszichológusok szerint azzal, hogy nem követjük ki minden lehetséges közösségimédia-felületen a volt párunkat, csak a saját fájdalmunkat húzzuk tovább.

Nyilvánvaló, hogy a másik az élete legjobb részeit fogja megosztani a nagyközönséggel akkor is, ha egyébként meg szenved, de te ezt nem fogod tudni, és még rosszabbul érzed majd magad tőle.

Egy 2012-es kutatás kimutatta, hogy azok, akik szakítás után továbbra is követték az exüket a közösségi médián, sokkal kevesebb fejlődésről, gyógyulásról számoltak be, mint azok, akik azonnal elzártak minden csatornát.

Persze egyszerű rájönni, miért is ilyen nagy tabu a szakítás utáni közösségi média: nagyon nehéz úgy túllépni valakin, hogy még mindig nap mint nap veled van, látod, tudod, hogy mi történik az életében akkor is, ha te már nem vagy a része. Ráadásul még azelőtt szembesülhetsz azzal, hogy más a párja, hogy felkészültél volna rá lelkileg, ez pedig nagyon visszavethet a gyógyulásban.

Jobb, ha nem tudsz róla semmit, sokkal hamarabb gyógyulsz – még akkor is, ha egyébként nem váltatok el haragban, így a legbékésebb mindenki számára.

Később, ha már úgy érzed, túlléptél az egészen, újra kapcsolatba kerülhettek, de nagy az esélye, hogy akkor meg már egyikőtök sem szeretné a másikat nézegetni a telefonján.

Képek forrása: AlexShadyuk/Depositphotos.comVadymvdrobot/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást