Van egy skót pék, aki a TikTok-on megmutaja, milyen a hygge életstílus skót módra

Van egy skót pék, aki a TikTok-on megmutaja, milyen a hygge életstílus skót módra

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Van egy skót pék, aki a TikTok-on megmutaja, milyen a hygge életstílus skót módra

A „Hebridean Baker” néven ismert Coinneach MacLeod valószínűtlen TikTok szenzáció, aki a szigetek kultúrájának legjavát hozza a világba.

Mint sok ember szerte a világon, a Coinneach MacLeod az elmúlt év nagy részét sütögetéssel töltötte a bezárás során. De MacLeod ahelyett, hogy egy egyszerű kovászos receptet készített volna, hogy azzal múlassa az időt, mélyen beleásta magát hazája gazdag történelmébe, a Lewis-szigeten, Skócia külső – Hebridák –szigeteinek legészakibb részén. A skót partoktól körülbelül 70 kilométerre fekvő Külső-Hebridák lánca több mint 100 szigetből és sérszigetből áll. Közülük 15 lakott. A gael nyelvű skótok többsége a Hebridákon él, vagy innen származik, a nyelv különösen a külső szigeteken erős.

Ősi recepteket mutat be

Az itt élő és alkotó Coinneach MacLeod őseitől, főleg a 93 éves nagynénjétől, Bellag-tól-tanult hebridai termékek és receptek ihlették meg MacLeod-ot. A férfi 2020-ban hebridai pékként kezdte feltölteni saját készítésű videóit a TikTok-ra.

A 47 éves férfi több mint 2,7 millió kedvelővel és 225 ezer követővel később a Z generáció kedvenc platformjának egyik legkevésbé valószínű híressége lett, több mint 10 millió nézővel.

De nem csak a MacLeod-féle pazar, forró toddy choux zsemle, Heilan coo sütemények vagy haggis bon bononok tették a lágy hangon beszélő péket online szenzációvá. A Coinneach célja az, hogy a hebridai folklór, a skót gael nyelvcsavarók és a hagyományos zene mellé tálalja ételeit – valamint a kis Westie kölyöknek, Seòrasnak is alkalmi szereplési lehetőséget biztosítson -, azaz, hogy a hebridai kultúra legjavát hozza a világra.

A hygge skót változata

Arra is buzdítja követőit, hogy fogadják el a népszerű dán stílus, a hygge hebridák által továbbbfejlesztett változatát. Bátorítja az embereket, hogy a helyi alapanyagok után kutassanak, főzzenek szeretteikkel, és lassítsanak, miközben örömöt lelnek az egyszerűségben – bárhol is legyenek.

„Mi hebridaiak nagyon büszkék vagyunk” – mondja a TikTok legújabb szupersztárja egy, a BBC-nek adott interjújában. „Skótok vagyunk, de egy kicsit különbözünk a nyelvünkben és a kultúránkban. Nagyon különleges dolog, hogy népszerűsíthetem a szigeteket. Adok gael nyelvleckéket is, de főleg sütök. A kedvencem talán az, amikor egyszerű recepteket készítek. Például egy tiramisut, de egy kis skót csavarral” – teszi hozzá MacLeod.

És hogy hogyan lehet egy tiramusiba skót csavart vinni? „Nos, ártani nem árt, ha hozzáadunk egy kevés whisky-t” – magyarázza.

A nem várt népszerűségnek örvendő videók után MacLeod most könyvet is írt The Hebridean Baker: Recipes and Wee Stories from the Scottish Islands, azaz A hebridai pék: receptek és kis történetek a skót szigetekről címmel. A címben egyébként elbújtattak egy rajongóknak szánt viccet is, hiszen a ‘kis’ szó az eredeti címben ‘wee’-ként szerepel. Ez nem a legtipikusabb angol megfelelő a ‘kis’-re, a skót szigeteken viszont előszeretettel használják. Aki csak két-három videót megnézett a hebridai péktől, az tudja, hogy neki is kimondottan szava járása, az ételekbe ‘wee’ fűszer, ‘wee’ só és természetesen ‘wee’ whisky kerül.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!