Egészség / Életmód / Lélek

Sikerül véghezvinned az újévi fogadalmad, ha betartod a következő szabályokat

Sikerül véghezvinned az újévi fogadalmad, ha betartod a következő szabályokat

Túl a karácsonyi ünnepi ebéden, vacsorán, morzsapartin, családi- és baráti látogatáson magunkba tömött falatkákon, a „tényleg nem kérek, annyit ettem, nem bírok többet” nem csak udvariasságból hangoztatott frázisain, könnyű fogadkozni, hogy újévtől nem tömjük tele magunkat, és edzeni kezdünk. Ha jobban belegondolok, talán még soha nem sikerült egyetlen újévi fogadalmamat sem betartanom, bár nem is tartozom a fogadkozók népes táborába. 

Újévi fogadalmaink általában egy-két dologra koncentrálódnak, és rendszerint egyetlen hónapon belül elbuknak.

Egy 1998-as felmérés szerint a legnépszerűbb fogadalmak, amelyeket az újévhez kötünk: 37% – sportolás, 13% – egészséges étkezés, 7% – függőségekről való lemondás (dohányzásról, alkoholról, kábítószerekről, kávéról stb.). Ugyancsak ez a kutatás állapította meg, hogy a fogadalmat tevők 75 százaléka az első próbálkozásnál elbukik. De vajon mi határozza meg, hogy hányféle célt tűzünk ki magunk elé, és mennyire leszünk sikeresek?

2005-ben Mukhopadhyay és Johar egy újabb kutatás alapján azt állapította meg, hogy azok az emberek, akik hisznek az önkontroll erejében, több fogadalmat is tesznek újévkor.

Azok, akik úgy tartják, hogy az önkontrollunk véges, és nem hisznek abban, hogy képesek a céljaikat elérni, önbizalomhiányban szenvednek, hamarabb feladják a küzdelmet álmaik valóra váltásáért. 

Azok tehát, akik elhiszik, hogy az önkontroll határtalan, és hisznek a saját képességeikben, sokkal nagyobb valószínűséggel érik el a kitűzött célt. Az is fontos, hogy megismerjük a lehetséges módszereket, amelyek kellően hatékonyak a célunk eléréséhez.

És mindez nem elég, ha nem állunk még készen a változásra. Nélkülözhetetlen, hogy miután felismertük a változás szükségességét, akarjuk is a változást, és teljes odaadással beleálljunk. Ha nem értünk még meg arra, hogy változtassunk, ne csodálkozzunk, ha nem sikerül tartani magunkat az újévi elhatározáshoz.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, elkötelezettnek és kitartónak kell lennünk. Bizonyára minden ilyen elhatározás nehézségeket hordoz, amelyekkel meg kell küzdenünk, ezért rendkívül fontos, hogy kész stratégiánk legyen a problémák megoldására.

Ahhoz pedig, hogy az elakadásokkor legyen miből erőt merítenünk, elsőrangú technika, ha rögzítjük a folyamatot: leírjuk a legjellemzőbb adatokat (hány szál cigit szívtunk addig, hány nap telt el anélkül, hogy rágyújtottunk volna, napi hány kalóriát fogyasztunk, hány kilóról indultunk, napi hány percet edzettünk stb.).

Minél több adatunk áll rendelkezésre egy idő után, annál könnyebb továbbcsinálni. A másoktól érkező pozitív visszajelzéseket is érdemes feljegyezni, azok is segíthetnek a nehéz pillanatokban.

Hogyan tarthatjuk be az újévi fogadalmakat?

  • Először csak 1 vagy legfeljebb 2 célt tűzzünk ki magunk elé, így jóval könnyebb összpontosítani, és nem érezzük magunkat szétforgácsolódni az életünk minden területén.
  • Fogalmazzuk meg a konkrét fogadalmat, és írjuk le (a naptárunkba, a hűtőszekrényre, a bejárati ajtónkra, a fürdőszobai tükörre), hogy ne felejthessük el, mit is szeretnénk elérni.
  • Ne szilveszter éjszaka, kapkodva, pillanatnyi lelkiállapotunknak megfelelően fogadkozzunk, inkább valami olyan fogadalmat válasszunk, amire régóta készülünk, vagy régóta vágyunk, s amire úgy érezzük, megérett az idő.
  • Tervezzük meg, hogy hogyan fogjuk végrehajtani: a nagy célt bontsuk kisebb célokra, szabjunk határidőket, így, lépésről lépésre könnyebb lesz véghez vinni a tervet.
  • Keressünk magunknak támogatókat, akiknek beszélünk a tervünkről, és akikhez bármikor fordulhatunk, ha nehézségbe ütköznénk. Kerüljük a negatív, hitetlenkedő, netán irigy embereket, akik nem ösztönöznek a céljaink elérésében.
  • Dokumentáljuk azt, amit elértünk, a részeredményeket rögzítsük, hogy tudjuk nyomon követni a fejlődést, és bármikor kéznél legyen, ha motivációra van szükségünk.
  • Egy-egy kisebb bukást ne tragédiaként fogjunk fel, és ne adjuk fel egy-egy kisebb botlás után az eddig elért eredményeket. Tanuljunk a hibáinkból, és kitartóan haladjunk tovább a célunk felé!

Változtatni a saját életünkön kizárólag mi magunk tudunk! 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást