Remek béta-karotin-forrás, kiváló nasi, és nagymamáink szerint még fütyülni is megtanulunk tőle! De hogyan marad sokáig friss és roppanós a sárgarépa?
Az első, és legfontosabb tudnivaló, hogy a sárgarépát mindig hűtőben kell tárolni, mert ha szobahőmérsékleten tartod, a fokozott oxigénfelvétel miatt veszít a cukortartalmából, és keserű ízt kap.
VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre
1/6 Hogyan tárold a hámozatlan sárgarépát?
Az egész, hámozatlan sárgarépa megfelelő tárolásához tedd a zöldésget lezárt műanyag zacskóban a hűtőszekrény zöldséges fiókjába, és tartsd szem előtt az alábbi tippeket:
Tartsd őket szárazon: A brokkolihoz, karfiolhoz és más terményekhez hasonlóan a répát se mosd meg tárolás előtt, mert a felesleges nedvesség felgyorsítja a romlást.
Vágd le a tetejüket: Mielőtt a hűtőbe kerülnek, mindenképpen vágd le a répák zöld levelét és szárát, hogy a gyökér megőrizze nedvesség- és cukortartamát.
Az egész, hámozott sárgarépát ugyanúgy kell tárolni, mint a hámozatlant. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a héj extra védelmet jelent a sárgarépában lévő nedvesség szempontjából, vagyis a tárolás előtti hámozás felgyorsítja a kiszáradási folyamatot.
Megfelelő tárolás esetén az egész sárgarépa akár egy hónapig is eltartható a hűtőszekrényben.
Akár hámozatlanul, akár hámozva tárolod a sárgarépát, legyél óvatos azzal, hogy mi mellé teszed. A legjobb, ha távol tartod a répákat más, etilént termelő zöldségektől és gyümölcsöktől, például banántól, almától, csonthéjasoktól, szőlőtől, brokkolitól és spárgától. Az ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből származó etilén gyorsabban öregíti a sárgarépát, ami idővel alacsonyabb cukortartalomhoz és keserű ízekhez vezet.
A vágott sárgarépa tárolásához lazán csomagold azt be egy nedves papírtörlőbe, majd tedd egy lezárt műanyag zacskóba a hűtőszekrény frissen tartó fiókjába.
Egyesek azt javasolják, hogy a vágott sárgarépát merítsd vízbe, és légmentesen záródó edényben tárold a hűtőszekrényben, de ez felhígíthatja az ízét, ronthatja az állagát, és elősegítheti a rothadást. Ez a módszer azt is megköveteli, hogy néhány naponta cseréld a vizet, amit könnyű elfelejteni, ezért a legjobb, ha a vágott sárgarépát zacskós tárolásánál maradsz. A vágott sárgarépa nem tartható el hosszú ideig, a legjobb, ha 2-3 napon belül felhasználod.
A sárgarépa fagyasztóbarát zöldség. Fontos azonban, hogy előbb blansírozd, mivel a forró víz hatástalanítja a sárgarépában lévő enzimeket, amelyek egyébként kiolvasztáskor rossz állagot és ízt adnának a zöldségnek.
Hogy a répát a lehető legjobb ízben és állagban élvezhesd, 10-12 hónapon belül használd fel a fagyasztott sárgarépát. A répa ezután is biztonságosan felhasználható, de a minősége romlani kezdhet.
6/6 Hogyan frissítheted fel a petyhüdt sárgarépát?
A tárolás során a sárgarépa vizet veszíthet, és a sejtjeiben lévő nedvesség hiánya miatt petyhüdtté és puhává válhat. Ez azért van, mert a sárgarépa szövetének elegendő vízre van szüksége ahhoz, hogy a sejtstruktúrája merev maradjon. Ha ezt a problémát tapasztalod, merítsd a petyhüdt sárgarépát egy órára hideg vízbe, ami segíthet visszanyerni ropogósságát. Ha a répa ez után sem lesz roppanós, még mindig felhasználhatod turmixokba, levesekbe vagy megsütve is.