Nem rizsa! 14 rizsfajta, amit ismerned kell

Nem rizsa! 14 rizsfajta, amit ismerned kell

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Nem rizsa! 14 rizsfajta, amit ismerned kell

Több mint 44000 fajtája ismert a rizsnek, ennek mi csak apró töredékét ismerjük és használjuk.

Minden fajta rizsnek más íze, textúrája van, ráadásul különböző féle képpen kell elkészíteni.
Osztályozni lehet hossza szerint (tört, rövid szemű, hosszú szemű rizs), textúrája szerint (ragadós, nagy keményítőtartalmú), hántolási módszer szerint (teljes kiörlésű, csiszolt vagy sem), ültetési helye szerint (völgy vagy hegyoldal).

Fehér rizs

A legjellemzőbb rizsfajta, mely hántolva van, csírája pedig el van távolítva. Ez nagy kár, mert csírájában van a legtöbb vitamin.
A fehér rizsfajták szénhidráton kívül B2- és B6 vitamint is tartalmaznak. Rövid, közepes és hosszú szemű fajtája is ismert.

Tört rizs

Tört rizs létrejöhet bármilyen tipusú rizsből. A rizs feldolgozásakor keletkezett törmelékekből lesz, azok a rizsszemek kerülnek ide, amelyek egyetlen hosszúságú kategóriába sem sorolhatók.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem jó az íze. A jó hír az, hogy olcsóbb, mint a rendes rizs. A basmati tört rizs például nemcsak nagyon finom, de a pénztárcánkat is kíméli.

Rövid szemű (sushi) rizs és a gyöngyrizs (rizspudingnak)

Azt mondják a rövidebb rizs ragadósabb, ezért is használják a sushi készítéséhez.
A gyöngyrizs stílusú rövidszemű rizst leggyakrabban rizspudingnak használják. Süteményekbe és zabkásába is kiváló.

Hosszú szemű

A hosszú szemű rizsek általában drágábbak és különleges alkalmakra főzzük őket.
Kevesebb keményítőt tartalmaznak és jó illatuk van. A hosszú szeműt áztathatjuk főzés előtt, így kevesebb főzés kell hozzá.

Közepes szemű

Mindennapi étkezéshez használt rizs, általában fehér színű. Főzéshez a csomagoláson levő utasításokat kövesd.

Basmati rizs

Termesztik Pakisztánban és Észak-Indiában. A rizsföldeknek használt víz hegyi forrásokból folyik a rizsföldre.
Ez egy nagyon speciális fajtája a rizsnek, megéri kipróbálni, nálunk is kapható.

Arborio rizs

Általában rizottók készítéséhez használják Olaszországban.
Ez a rizsfajta jól magába képes szívni a különböző hozzávalók ízét, és könnyen krémes állagúvá válik.

Piláf rizs

Hasonlít a basmati rizsre, főként az indiai és pakisztáni stílusú ételekhez használják, mint például a biryani (tradicionális rizses, húsos, zöldséges recept).

Barna rizs

Mogyorós íze, gazdag vitamintartalma van, igen népszerű mert finom és egészséges. Sajnos sok ember csak akkor kezd rizst enni, amikor már cukorbeteg vagy szívproblémái vannak.
Kicsit tovább kell főzni, mint a fényes fehér rizst. Több vizet igényel, mert nehezebb gabona. 20 percet áztathatjuk főzés előtt, így a főzési idő lerövidül.

Vörös ragadós rizs („nasi dagang”)

Malajziában a „nasi dagang” nevű étel igen népszerű, egy rész vörös nyálkás rizsből és három rész fehér rizsből készül.
Ez a gyönyörű rizs kókusztejben és fűszerekben párolva más világra röpít.
Ha valaki Malajziában jár, mindenképp próbálja ki a „nasi dagang”-ot.

Fekete ragadós rizs („pulut hitam”)

A „pulut hitam” a malajziai sivatag édessége, egyfajta rizskása sűrű kókusztejjel.
Általában teaidőre szokták felszolgálni, amely után kellemes „böfögős” szieszta következik.

Jázmin rizs

Ez egy illatos rizsfajta, sziámi rizsnek is nevezik. Jól ismert finom illata miatt, hosszú szemű és nem ragad.
Nagyon finom sült rizsnek. Ha mégis megfőznénk, akkor tökéletes tájföldi recepteket készíthetünk belőle.

Fehér ragadós rizs

Nemcsak Malajziában, de itthon is széles körben használják édes ételek készítéséhez.
Míg ott kókusztejben főzik, itthon állati eredetű tejekben dagasztjuk a fehér ragadós rizst. A finomabb fajtája hosszúkásabb szemű.

Forrázott rizs

Egy meglehetősen szokatlan rizs. Feldolgozása során részben megfőzik, ezért rövidebb idő alatt megfő.
A színe sárgásabb. Azok számára ideális, akik kevés időt szeretnek eltölteni a konyhában.

Fiatal rizspehely

Ez egy igen regionális rizsfajta. Általában Malajzia északi Perlis és Kedah tartományaiban találhatók. Helyi neve „emping”.
Ez egy fiatal világoszöld színű rizs, hántolatlan, melyet megfőznek, majd fából készült mozsárban kilapítják. A pelyheket egyszerűen cukorral és reszelt kókuszdióval keverik össze.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!