Tedd ezt, ha párod másképp tolerálja a rendetlenséget, mint te

Tedd ezt, ha párod másképp tolerálja a rendetlenséget, mint te

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Tedd ezt, ha párod másképp tolerálja a rendetlenséget, mint te

Az együttélők körében nem igazán számít, hogy mindketten szupertiszták vagy rendkívül rendetlenek, inkább az, hogy hasonló vagy eltérő-e a tűréshatáruk. Minél nagyobb ugyanis a különbség, annál nagyobb konfliktusok alakulhatnak ki. Ahhoz viszont, hogy tartósan és boldogan együtt tudjatok élni, szükség van kompromisszumokra. Ami viszont jó hír, hogy már néhány apróbb lépés is segíthet elérni, hogy mindketten jól érezzétek magatok otthon.

Tegyél fel kérdéseket, hogy megértsd a párod nézőpontját

Általában a rendszeretőbb fél kezdeményez beszélgetést a rendet illető különbségekről, mert ő az, aki elveszti a türelmét. Ha kettőtök közül te vagy az, akkor nem árt néhány tanácsot adnod a párodnak, hogyan végezhet jobb munkát a ház körül. Akár egyenesen rá is világíthatsz arra, miért nem jó nektek a rendetlenség, ez azonban szinte soha nem válik be.

Próbáld hangsúlyozni, hogy a jelenlegi állapotnak jó és rossz oldala van, de úgy látod, hogy szebbé is tehetnétek a környezeteteket. 

Tegyél fel neki például olyan kérdéseket, hogy látta-e a pulton a piszkos edényeket, vagy észrevette-e, hogy piszkos a WC-ülőke. Így lehetőséget adsz neki, hogy kimondja, ő erre nem figyelt fel, vagy egyszerűen még nem érzett késztetést arra, hogy takarítson. Ezután óvatosan rávezetheted arra, hogy általánosságban mennyire tartja rendetlennek az otthonotokat, és hogy véli, nem lenne-e itt az ideje egy nagytakarításnak és egy alapos rendszerezésnek. Így sokkal nagyobb esély van arra, hogy fogékonyabb lesz a te látásmódodra.

Pontosítsd a preferenciáidat és az elvárásaidat a renddel kapcsolatban

Ahelyett, hogy egyszerűen csak felfigyelnél a rendetlenségre, vagy megkérdeznéd a párodat, hogy figyelne-e jobban a tisztaságra vagy a rendszerezettségre, találd ki, mik azok a dolgok, amik nálad biztosan nem képezheti alku tárgyát a rendezettség és a tisztaság terén. Mellette pedig természetesen azt is, miben vagy hajlandó mozgásteret adni neki. Lehet, hogy ragaszkodsz ahhoz, hogy a konyhapulton ne legyenek újságok, vagy a bejárat előtt ne álljanak halomban a cipők. Ezzel önmagában nincs gond, de mindig világosan mondd el, mit szeretnél, és mi a legjobb megoldás arra, hogy a dolgok megváltozzanak.

StefaNikolic/istockphoto.com

Semmilyen házimunkát se csak az egyikőtök végezzen

Mivel a rendetlenséggel szemben alacsony toleranciával rendelkező személy hajlamos gyorsabban reagálni az éppen aktuális felfordulásra, gyakran csak ő végzi azokat a feladatokat, amelyeket a másik mindig elhanyagol, mert nem szereti, vagy még nem is jutott eszébe, hogy bármit is kellene tennie. Ez hamar ahhoz vezet, hogy úgy fogja gondolni, majd te úgyis megcsinálod, hiszen ez eddig is így volt.

Ebből viszont sok jó nem sül ki, így a legjobb, amit tehetsz, ha megbeszéled vele, hogy osszátok fel egységesen a házimunkákat.

Mindegy, ki mit szeret a legkevésbé, vegyétek ki egyformán a részeteket a teendőkből, hiszen így igazságos. Ehhez persze előbb abban is meg kell egyeznetek, milyen feladatok nélkülözhetetlenek mindkettőtök szerint ahhoz, hogy az otthonotok tiszta és rendezett legyen.

Ismerd el a párod otthon elvégzett munkáját

Biztos vannak olyan dolgok, amikre a párod is odafigyel az otthonotok rendben és tisztán tartása érdekében. Amikor azt látod, hogy elmosogat vagy felporszívóz, mondd meg neki, hogy mennyire örülsz neki, és hogy máris tisztábbnak látod az otthonotokat. Mindezeken felül pedig gondold át, ki mit tesz hozzá ahhoz, hogy az együttélésetek és az egész kapcsolatotok jól működjön. Ha nagyjából egyensúlyban vagytok, akkor nincs okod az aggodalomra. Ha nem, akkor soha ne feledd, hogy apró változtatásokkal is sokat tehetsz azért bármilyen téren, hogy jobbak legyenek a dolgok.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást