9 rejtett allergén a lakásban

9 rejtett allergén a lakásban

Címlap / Életmód / Egészség / 9 rejtett allergén a lakásban

Köhögsz, tüsszögsz és folyik az orrod, ha otthon vagy? A penészgomba, a háziporatka és az állati szőr rendszeres takarítás ellenére is gondot okozhat. Most megtudhatod, mire kell jobban figyelned, hogy búcsút inthess a beltéri allergiás tüneteknek!

Cserepes növények

Jól vedd szemügyre őket, mert a allergén gombák spórái szaporodhatnak el a virágföldben. Az elhalt levelek eltávolításával, alátét használatával és a túlöntözés elkerülésével sokat tehetsz érte, hogy panaszaid mérséklődjenek.
Időnként forgasd át egy kis ásóval a földet, valamint ültesd át a növényeket!

Állati fekhelyek

Nemcsak maga a kutya vagy macska tekinthető allergiát kiváltó környezeti tényezőnek, hanem a nyáluk, a vizeletük és az elhalt hámsejtjeik is. Utóbbiak a levegőben keringve a bútorokon és a textíliákon találhatnak menedéket.
Gyakori porszívózással és kézmosással elejét veheted a bajoknak, végszükség esetén pedig zárd ki a hálószobából a kedvenced!

Kárpitok és szőnyegek

A padlószőnyeg a lehető legrosszabb választás, ha allergiás vagy, mivel az anyaga összegyűjti a koszt és a házi poratkákat.
Ezek az apró élőlények elhalt emberi és állati hámsejtekkel táplálkoznak, s jelenlétük sokaknál túlzott immunválaszt vált ki. Válassz olyan porszívót és tisztítószert, amely elpusztítja őket!

Könyvek

Gondolataid tápláléka az élősködők csemegéje is lehet. A papír vonzza a poratkákat, a penészgombákat és a „könyvtetűnek” hívott kis lényeket.
Törölgesd rendszeresen a polcot, gondot fordítva minden egyes darabra! A helyiség levegőjének párátlanítása szintén segítségedre lehet.

Ágynemű

A napi 8 óra, amit az ágyban töltesz, bőven elég arra, hogy a lepedő, a párna és a paplan tele legyen elhalt hámsejtekkel, amelyek mágnesként vonzzák a poratkákat.
A leghatékonyabb megoldás ellenük, ha antiallergén matracot és ágyneműt vásárolsz. A huzatokat hetente célszerű cserélni.

Plüssjátékok

Ha a családod valamelyik tagja – történetesen éppen a csemetéd – allergiás, érdemes csökkenti az ölelgetni való játékok számát, vagy két-háromhetente átmosni és megszárítani azokat.

Fürdőszoba

Ahogy a pára megjelenik a csempén, éppen úgy jönnek a penészgombák spórái is. Mivel a nedves és meleg helyeket szeretik, hatékony lépés ellenük a rendszeres szellőztetés.
A páratartalmat alacsonyabban tarthatod, ha nem csöpögnek állandóan a csapok. Szerezz be penészgyilkos felülettisztítót!

Légkondicionáló

Ha jól működik, hűvösen, szárazon és allergénektől mentesen tartja a lakás levegőjét. Ám amennyiben megspórolod az évente esedékes átvizsgálást és tisztítást, az utóbbi hatás ellenkezője érvényesül: különböző élősködők fognak keringeni a falak között, amelyek légúti megbetegedéshez vezetnek.Allergiás tünetek észlelése esetén mindenképpen célszerű orvoshoz fordulnod, hogy kiderüljön, mi okozza pontosan a bajt. Mindössze egy bőrteszten és vérvételen kell átesned a pontos eredményhez, szóval egyáltalán nem időigényes vagy kellemetlen az eljárás. Ha bebizonyosodik, hogy allergiás vagy valamire, többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésedre, s tisztábban látod majd, min kell változtatnod a panaszok mérsékléséhez.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!