Készítettél már túrógombócot? Hidd el, semmi ördöngösség nincs benne, a végeredmény pedig… Annyira finom, hogy azt nem is lehet szavakba önteni. Ha pedig fokozni akarod az élvezeteket, készíts hozzá egy fantasztikus szedermártást. Meglátod, mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját utána.
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál liszt
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dkg vaj
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
A szedermártáshoz:
- 25 dkg szeder
- 5 szem édesítő tabletta
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- csipet őrölt fahéj
- csipet őrölt szegfűszeg
- kis kanálnyi reszelt citromhéj
Elkészítés:
A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojást és a tejfölt. Összedolgozzuk a búzadarával és a liszttel, valamint a vaníliás cukorral. Icipicit megsózzuk.
Közben vizet forralunk. Ebbe is teszünk egy csipet sót.
Vizes kézzel csinos gombócokat formálunk a túrós masszából, és a forró vízbe tesszük főni.
Nekem ebből a mennyiségből 13 gombóc lett.
Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, még néhány percig hagyjuk őket főni.
A zsemlemorzsát vajon aranysárgára pirítjuk. A megfőtt túrógombócokat szűrővel a morzsára szedjük. Óvatosan összeforgatjuk.
A szedret annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni. Ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, és reszelt citromhéjjal.
A tejben elkeverjük a lisztet, és besűrítjük vele a mártást.
A túrógombócokat a szedermártással frissen tálaljuk.