Rántott falatok, tarhonya, fánk és rétes: a magyar ételek története

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Rántott falatok, tarhonya, fánk és rétes: a magyar ételek története

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Régi és jól ismert finomságok történetéből választottunk ki négyet, amelyeket valószínűleg minden magyar ember megkóstolt már. Cikkünket Balázs mester, az asztali örömök historikusának (Dr. Draveczky Balázs) Híres ételek krónikái című könyve alapján írtuk. 

Rántott ételek

A „rántott” szó a régi magyar nyelvben sütési eljárásra utalt. A 16-17. századi szakácskönyvekben gyakran szerepel a „rántsd meg” kifejezés.

Felforrósított formában, zsiradékban történő sütési eljárást jelentett, és nemcsak húsra, hanem tésztára és egyéb sütnivalókra is vonatkozott.

A tojásrántotta szóban is benne van a rántani ige. A rántott szó régies jelentése inkább az erdélyi konyha receptjeiben olvasható.


Ne rontsd el! A tökéletes rántott sajt receptje

A rántott burgonya itt például nem más, mint sült burgonya. 

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!