Rákot, elhízást, infarktust okoz, és a nőkre veszélyesebb – Így kerülheted el egy új kutatás szerint

Rákot, elhízást, infarktust okoz, és a nőkre veszélyesebb – Így kerülheted el egy új kutatás szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Rákot, elhízást, infarktust okoz, és a nőkre veszélyesebb – Így kerülheted el egy új kutatás szerint

Aki sokáig akar élni, kerülje a stresszt – gyakran halljuk ezt, de mi van, ha te bárhogyan próbálod is kerülni, a stressz valahogy mégis csak mindig rád talál? A legfrissebb kutatások szerint még ekkor sincs minden veszve, a stressz mennyisége helyett ugyanis sokkal jobban befolyásolhatja az egészségedet az, hogy hogyan reagálsz a stresszre.

A mosoly tényleg mindent megold!

A kevesebb stressz persze több, de ha képesek vagyunk optimistán állni a kihívásokhoz, az sokat javít a helyzeten – állítják a tudósok. Mondani persze talán könnyebb, mint megtenni, mégis érdemes megpróbálni, hogy amikor legközelebb összegyűlnek feletted a viharfelhők, nem esel pánikba, hanem megpróbálsz kihívást, feladatot, és nem pedig problémát látni. Ez a hozzáállás a kutatók szerint csökkentheti a szervezetben jelentkező káros reakciók, például gyulladások kialakulását. A vizsgálatok során olyan embereket vizsgáltak, akik napi szinten néznek szembe valamilyen feszültséget teremtő helyzettel, és azt találták, hogy akik jobban szoronganak, azoknak látványosabban gyengül az immunrendszerük – a nők pedig különösen veszélyeztetettek.

Nancy Sin, a Pennsylvania Állami Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa a tanulmánnyal kapcsolatban elmondta: ez eddigi vizsgálatok arra fókuszáltak, hogy mennyi stressz ér valakit, és ez milyen összefüggésben lehet az egészségügyi állapotával, azt azonban, hogy ezek az emberek hogyan reagálnak a stresszre, vagy mit tudnak tenni magukért és a környezetükért a stresszes helyzetekben, teljesen figyelmen kívül hagyták.

A nőkre veszélyesebb

A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy a rövid távú stressznek, amit például egy gyorsan múló betegség vagy a testmozgás okoz, pozitív hatásai is lehetnek: a szervezet ilyenkor immunválaszt ad, amivel gyorsan elő tudja segíteni a regenerálódást.

Ugyanakkor a hosszú távú stressz olyan gyulladásokat válhat ki, amelyek összefüggésbe hozhatóak például az elhízással, a rákkal vagy a szívbetegségekkel is.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a stressz többször vezet ilyen problémákhoz a nők esetében, de hogy ennek mi az oka, arra még keresik a választ.

A vizsgálat során 872 felnőttet figyeltek meg, 8 napon keresztül. A vizsgálatba részt vevőknek telefonos interjúban kellett beszámolniuk a stresszt okozó körülményekről, valamint arról, hogy ezekre milyen érzelmi reakciókat adtak, a szervezetükre gyakorolt hatást pedig a vérképük alapján elemezték.

A vizsgálatok alapján a kutatók azt találták, hogy akik a stresszes helyzetre valóban feszültséggel reagáltak, azok hajlamosabbak voltak a gyulladások kialakulására, mint azok, akik optimistán vagy derűvel álltak a szituációhoz.

Vonatkoztass el a helyzettől!

A kutatók azt javasolják, hogy az egészség védelme érdekében próbálj elvonatkoztatni a helyzettől, és ne terheld magad fölöslegesen a stresszel olyankor is, amikor ez elkerülhető lenne. A légzőgyakorlatok, vagy akár a meditáció segíthetnek megőrizni a nyugalmadat, de az is segít, ha kívülről szemléled az eseményeket.

Gondolj bele, hogy az, ami miatt most idegeskedsz, számít-e vajon 5 év múlva? Lesz-e hosszú távú hatása az életedre, vagy csak az adott pillanatban tűnik olyan fontosnak? Ezzel a gondolattal nagyon sok olyan stresszfaktort kiszűrhetsz, ami miatt tényleg kár lenne emésztened magadat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást