A zsálya a latin salvia szóból származik, amelynek jelentése: menekülni. A néphit szerint ha zsálya van a kertben, akkor egészség is van, mert gyógyító ereje megmenti a családot a betegségektől. Füzérvirágzatú növény, szirmai kékeslilák, ritkábban rózsaszínek vagy fehérek. És kiváló raclette-et lehet belőle készíteni!
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 szelet kenyér
- 80 dkg krumpli
- 4 zsályalevél
- vaj
- 15 dkg sajt
- 1,5 dl tejszín
- só
- bors
- szerecsendió
- zsályalevelek a díszítéshez
Elkészítés:
Mosd meg a krumplit, majd főzd meg héjában. Ezután hagyd kihűlni, majd hámozd meg, és vágd fel karikákra. A zsályát vágd fel csíkokra.
Serpenyőbe tegyél vajat. Rakd bele a krumplit a zsályával együtt, és gyakori forgatás közben süsd 10 perc alatt aranybarnára.
A sajtot vágd fel vékony darabokra, keverd a krumplihoz, és várj, amíg megolvad. Öntsd rá a tejszínt, szórj rá sót és borsot. Főzd az egészet még 5 percig. Az alja süljön aranybarnára. Díszítsd zsályával.
Almakompótot ajánlunk mellé.