Ezekkel a trükkökkel újra puhák lehetnek a törülközőid

Ezekkel a trükkökkel újra puhák lehetnek a törülközőid

Címlap / Otthon / Háztartás / Ezekkel a trükkökkel újra puhák lehetnek a törülközőid

Veled is előfordult már, hogy leszedted a törülközőket a szárítóról, és egyszer csak azt tapasztaltad, hogy már nem puha a tapintása, sőt kifejezetten kellemetlen megfogni? Sőt, akár már összehajtogatni is nehéz? Ebben az esetben egészen biztos, hogy elérkezett az ideje annak, hogy tudatosan többet foglalkozz a törülközőiddel, és megpróbáld visszaállítani a puhaságukat.

Ha odaveszik a puhaság

A megkeményedett törülközők nemcsak azért kedvezőtlenek, mert kellemetlen lehet velük megérinteni a bőrödet, hanem azért is, mert alacsonyabb a nedvszívó képességük. Igazán jól funkcionálni pedig csak akkor tudnak, ha a szálaik képesek „lélegezni”, ennek azonban jó néhány tényező az útját állhatja. Ilyen például az, ha felhalmozódik rajta a mosószer, hősérülés éri vagy egyszerűen elöregszik az anyaga.

Utóbbi szerencsére egy jól ápolt törülköző esetén nem valószínű, hogy pár hét vagy hónap után bekövetkezik, ellenben a mosószerek utáni szappanmaradványok akár egyetlen mosás után is gondot okozhatnak.

Morgan LaLonde, a Whirlpool márkamenedzsere szerint például ha a mosási ciklus alatt a víz nem elég forró, a mosószer nagyobb valószínűséggel rakódik le a törülközőkre. Ennek következtében pedig merevek, kemények lesznek. 

Hogy ez ne így legyen, mindig ellenőrizd a törülközőkön lévő ápolási címkét, és azok alapján válaszd ki, hogyan programozod be a mosógépet. De gyakori hiba még a túl sok mosószer használata, a mosógép túlterhelése és az is, ha túl hosszú időre kerülnek a törülközők a szárítóba. Illetve előfordulhat az is, hogy ott, ahol élsz, kemény a víz, ennek következtében pedig ásványi lerakódások keletkezhetnek a törülközőiden. Bármelyik is következik be, szerencsére általában van visszaút.

Használj szódabikarbónát és ecetet

Ha a törülközőid elvesztették a puhaságukat, nagy valószínűséggel szódabikarbónával és ecettel még helyreállíthatóak. Az ecet ugyanis oldja a lerakódások, a szódabikarbóna pedig semlegesíti a szagokat. Fontos azonban, hogy ha a kettőt együtt használod, akkor kiüthetik egymást. Két külön mosási ciklussal kell számolnod, mondjuk havonta, vagy bármikor, ha már keménynek érzed a törülközőidet.

AnSyvanych/istockphoto.com

Kezdd az ecettel, folytasd szódabikarbónával

Első lépésként pakold be a megkeményedett törülközőket a mosógépbe, de szigorúan úgy, hogy ne legyen túlterhelve. Ezután csak önts egy csésze fehér ecetet a mosószer helyére, és indíts el egy meleg vizes mosást színes törülközők esetén, fehér törülközőknél pedig a forró víz is szóba jöhet. Ha a mosógép lejárt, tegyél egy csésze szódabikarbónát közvetlenül a törülközőkre.

Indítsd el újra a mosást; fehér törülközőknél mehet a forró víz, színeseknél pedig a meleg víz. Ha lejárt a mosás, már csak annyi dolgod lesz, hogy kiteregess, vagy alacsony hőfokon megszárogasd a szárítóban a törülközőket, majd élvezd, hogy újra puhák. Ha viszont továbbra is kemények, vagy egyszerűen már jól láthatóan elvesztették az eredeti formájukat, nagy valószínűséggel egyszerűen elöregedtek.

Ami még segíthet

Általában véve a legtöbbet úgy tehetsz a törülközőid épségének a megőrzéséért, ha követed a címkéjükön lévő utasításokat, illetve tényleg nem pakolod teljesen a tetejéig a mosógépet. De bármilyen meglepőnek is tűnhet, mondhatni aranyat érhet az is, ha nem használsz a mosásukhoz öblítőt. Ugyanis olyan vegyszerekkel vonhatja be a törülközőid anyagát, amely máris csökkenti a nedvszívó képességüket. 

Végül pedig segíthet az is, ha a törülközőket nem mosod együtt semmilyen más holmival, sem ruhákkal, sem egyebekkel, ugyanis szinte minden esetben kölcsönösen rossz hatással lehetnek egymásra. Ha mindezekre a dolgokra ügyelsz, akkor gyakorlatilag alapjaiban véve minden adott lehet ahhoz, hogy a törülközőidet sokáig kényelmesen tudd használni.

Forrás: southernliving.com, nyitókép: Damien Lugowski/istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!