Egészség / Életmód / Lélek

Ez a pszichológiai oka annak, hogy akkor is aggodalmaskodsz, amikor nincs rá okod

Ez a pszichológiai oka annak, hogy akkor is aggodalmaskodsz, amikor nincs rá okod

Életünk során számtalan olyan alkalomra kerül sor, amikor nagyon aggódunk valami miatt. De míg egyesek tényleg csak azon stresszelnek, ami fontos, addig könnyen lehet, hogy te képes vagy apróságok miatt is kikészülni idegileg. Ha utóbbi kategóriába tartozol, tudnod kell, hogy nincs veled baj, és akár pozitív dolgot is jelenthet!

Már gyerekkorunk óta azt mondogatják nekünk az emberek, hogy ha támad egy megérzésünk, érdemes hallgatnunk rá, hiszen valószínűleg igazunk is van. Hogy ez egy figyelmeztetés az univerzumtól, amit nem szabad félvállról venni.

Amit viszont nem tanítanak meg, az az, hogy néha az agyunk csak elhiteti velünk, hogy amit gondolunk, valóban igaz. Ha pedig tényleg minden megérzést komolyan is veszel, azzal lelkileg teljesen tönkreteheted magad.

Gondolj vissza az összes nagyobb dologra, ami miatt tinikorod óta legalább egyszer aggodalmaskodtál. Mindenre, ami éjszaka ébren tartott téged, amitől összeszorult a gyomrod, és ami akár az egész napodat tönkretette. Ha felidézed őket, rájössz, hogy rengeteg ilyen alkalom volt. Valószínűleg te is aggódtál amiatt, hogy vajon sikerül-e leérettségizned, hogy lesz-e valaha párkapcsolatod, hogy kapsz-e új állást, és hogy egyáltalán barátkozni fognak-e veled az egyetemen. A lista sosem ért véget, mindig csak valami más jött az éppen aktuális aggodalom helyére.

Ez a pszichológiai oka annak, hogy akkor is aggodalmaskodsz, amikor nincs rá okod

De az sem kizárt, hogy egyes félelmeid sokkal komplexebbek voltak. Talán már-már irracionálisak, és nem is léteztek igazából. Például elkezdtél amiatt aggódni, hogy a párod vonzódik az új kolléganőjéhez, hiszen az elmúlt napokban többször is beszélt arról, milyen klasszul elvoltak a munkában. Vagy hogy a főnököd ki fog téged rúgni, mert már egy ideje barátságtalan és kritikus veled szemben. Majd a végén kiderült, hogy egyébként a párod kolléganője babát vár, és boldog házasságban él, a főnököd pedig azért volt ilyen veled, mert magánéleti gondjai voltak.

Vagyis hetekig képes voltál valami olyan miatt stresszelni, ami csak a fejedben létezett. Sőt, még a létező problémák esetén is általában bebizonyosodik, hogy felesleges volt miattuk aggodalmaskodni, hiszen amitől féltél, nem is következett be.

A kreativitás és az aggodalom

Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy veled van a probléma. És nem is vagy egyedül. Valójában rengetegen küzdenek még ezzel a problémával, ami egy igazán klassz dolgot előjelez.

Szakértők szerint ugyanis azok az emberek, akik hajlamosak minden apróságon a kelleténél többet aggodalmaskodni, rendkívül kreatívak. Az aggodalom és a kreativitás ugyanis az agynak ugyanazon területéről származik; amikor épp stresszelsz valamin, vagy új ötleteid támadnak, nagyjából ugyanaz történik a fejedben.

Az agyad egy új gondolatot vagy élményt teremt meg a fejedben abból, ami nincs is ott. Kitalálsz valamit a képzelőerőd segítségével. Épp ezért kell figyelned arra, hogy ne hallgass mindig a negatív megérzéseidre, hiszen előbb-utóbb nem csak az álmaidat fogod követni, hanem a rémálmaidat is.

Ez a pszichológiai oka annak, hogy akkor is aggodalmaskodsz, amikor nincs rá okod

Kreatív vagy, reményekkel teli, és intelligens: ne hagyd, hogy mindig minden apróság ilyen nagy fokú stresszel töltsön el, mert ez idővel megviseli a lelkedet is. Ha képes vagy eldönteni, mi miatt érdemes tényleg idegeskedni, és mi az, amit el kell engedned, ezt a különleges kreativitást számtalan módon tudod majd kamatoztatni. Vonulj el egyedül, ülj be egy kád forró vízbe, hallgass zenét; bármi jöhet, ami eltereli a figyelmed és megnyugtat.

Képek forrása: pexels.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást