A pszichológia segít: ez az oka annak, hogy többször is elkövetjük ugyanazt a hibát

A pszichológia segít: ez az oka annak, hogy többször is elkövetjük ugyanazt a hibát

Címlap / Életmód / Egészség / A pszichológia segít: ez az oka annak, hogy többször is elkövetjük ugyanazt a hibát

Őszintén: életed során hányszor történt meg veled, hogy ugyanazt a hibát többször is elkövetted? Valószínűleg nem is egyszer, de belegondoltál már, vajon mi lehet ennek az oka? Most a pszichológia megválaszolja a kérdést!

Senki sem tud leélni egy életet úgy, hogy ne kövessen el hibákat. Van, hogy a munkánkban tévedünk, túlsózzuk a vacsorát főzés közben, vagy nem a megfelelő férfivel kezdünk bele egy párkapcsolatba. Azt mondják, a negatív tapasztalatokból tanulunk igazán, de tényleg így van ez? Ha visszaemlékszel, valószínűleg te is fel tudnál sorolni jópár alkalmat, amikor ugyanazt a hibát kétszer, háromszor, vagy akár tízszer is elkövetted. Például ott van az a srác, aki egyszer már eljátszotta a bizalmad és összetörte a szíved, de a szép szavait hallva adsz neki egy újabb esélyt, ami aztán épp ugyanúgy végződik, mint a legutóbbi alkalom.

Aztán eltelik néhány hónap, és megint ebben a helyzetben találod magad, ugyanazzal a végeredménnyel. Hiába reménykedtél már megint nem változott semmi.

Ez az emberi természet része, és bár azt hinnénk, ha egyszer megégettük magunkat, kétszer nem nyúlunk ugyanabba a lángba, ez még sincs így. Képesek vagyunk sorozatosan is hibákat elkövetni. Ezzel a jelenséggel akár az éttermek értékelésénél is találkozhatsz; nem ritka, hogy valaki úgy kezdi a negatív kritikáját, hogy „Visszajöttem még egyszer, pedig már legutóbb sem ízlett a kaja…„.

A pszichológia segít: ez az oka annak, hogy többször is elkövetjük ugyanazt a hibát

Kép forrása: vadimvdrobot/depositphotos.com

Akkor vajon miért választotta még egyszer ugyanazt a helyet, ha tudta, hogy előző alkalommal sem evett ott jó ételeket? Nos, a pszichológiának erre is megvan a magyarázata! Kutatások szerint ahogy mindenki, úgy te is a szokások rabja vagy, lényegében minden téren. Ugyanúgy indulnak a reggeleid, van egy rutinod a munkahelyeden, majd egy jól bevált szokásod az estékre vonatkozólag.

Az emberek egyszerűen szeretik ugyanazt megtenni nap mint nap (a megszokott boltba járnak vásárolni, ugyanonnan rendelnek vacsorát), mert ez a könnyű, és egyúttal a biztonságosabb mód. Sokan épp ezért tudat alatt inkább a már ismert dolgokat választják, még akkor is, ha tudják, hogy ez középszerű.

Boldogság helyett a megszokott helyzetek

Méghozzá azért, mert valójában tudat alatt nem is feltétlenül a boldogságot keressük, hanem a már ismert dolgokat – állítja néhány szakértő a témában. Szerintük inkább választjuk azt, amit már ismerünk, még akkor is, ha a bizonytalanban találhatunk jobbat.

Erről az agyad tehet, ugyanis olyan mintákat keres a hétköznapokban, amiket már ismer, és amelyek emiatt biztonságosak számodra. A kísérletezés magával hozza a kockázatot is, és emberi természetünk része, hogy mindig azt akarjuk, ami a komfortzónánkon belül van.

A pszichológia segít: ez az oka annak, hogy többször is elkövetjük ugyanazt a hibát

Kép forrása: inesbazdar/depositphotos.com

De mégis, mit tegyünk, ha elegünk van abból, hogy megint ugyanazt a hibát követtük el? Ahhoz, hogy ezt le tudd küzdeni, első körben igenis fel kell ismerned, hogy valami nem jó számodra. Egy expasi, egy munka, akár egy szimpla étterem: muszáj megértened, hogy az agyad nem a boldogság, hanem a már ismert dolgok felé irányít. Ez az első lépés; a második, hogy mindig egy kicsit tágíts a komfortzónádon. Ennek köszönhetően leszel képes megtanulni, hogy néha megéri kockáztatni, hogy a legjobb végeredmény süljön ki bizonyos élethelyzetekből.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást