5 program, amit jobb, ha kihagysz a koronavírusos időszakban

5 program, amit jobb, ha kihagysz a koronavírusos időszakban

Címlap / Életmód / Egészség / 5 program, amit jobb, ha kihagysz a koronavírusos időszakban

Kétség sem férhet hozzá, hogy a koronavírus miatt nem kell pánikolni, azonban jobb az elővigyázatosság! Van néhány olyan program, amit érdemes inkább elhalasztani, vagy lemondani, ha nem tudod későbbre tolni

Utazások

Járványidőszakban elég felelőtlenség utazni – már nem azért, mert neked valószínűleg valami bajod lesz, hanem azért, mert elkaphatod a vírust, behozhatod az országba, és megfertőzhetsz olyanokat, akiknek nem olyan jó az immunrendszerük, mint neked. Ez főleg akkor van így, ha olyan területre mész, ahol már megjelent a vírus, de akkor sem teszed jól, ha utazol, ha olyan helyre mész, ahol még nincs jelen – hiszen Magyarországról egészen nyugodtan elviheted akár egy teljesen új területre is. Különösen érdemes kerülni jelenleg Olaszországot, Kínát, Iránt, Dél-Koreát és Japánt, ahol elég magas a fertőzöttség.

Nemzetközi konferenciák

Ha esetleg olyan munkahelyi konferenciára mennél, amit valamilyen csoda folytán még nem mondtak le, akkor kétszer is gondold meg: kifejezetten fertőzésveszélyesek lehetnek ugyanis az olyan rendezvények, ahol olyan, több országból érkezett emberek találkoznak, akik egyébként nem igazán lennének sokáig egy légtérben. Ezek a konferenciák általában zsúfoltak is, és plusz rizikófaktor a fertőzésre az evés-ivás, ami szintén elég gyakran történik – ihatsz vagy ehetsz valaki után úgy, hogy az megfertőzzön a vírussal.

Koncertek

Alapvetően minden olyan összejövetelt érdemes kerülni, ami azzal jár, hogy sok ember egy helyre zsúfolódik össze, a koncertek pedig rendszerint azért erről híresek. Egy komolyzenei koncerttel alapvetően nincs baj, de egy zúzós, izzadós rock koncertet felejts el járványidőszakban, de még a most egyelőre nem túl gyakori szabadtéri koncertek is jelentenek rizikót. Gondolj bele: nem tudod garantálni, hogy rendesen el van mosva, vagy fertőzéstől távol van tartva a pohár, amiben az italt kapod, vagy a tányér, amin eszel, az evőeszközökről nem is beszélve (már ha tudsz koncerten ilyesmit használni, mert akkor nagyon ügyes vagy).

Osztálykirándulás

A koronavírussal foglalkozó operatív törzs is felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes az iskoláknak megfontolni az osztálykirándulások elhalasztását, itt is jellemzően sok gyerek van egy helyre bezárva, legalább is esténként és reggelente. A gyerekek pedig nem figyelnek olyasmire, hogy ne egyenek egymás után, vagy ne igyanak egymás poharából, arra meg pláne nem ügyelnek, hogy ne köhögjék vagy tüsszögjék arcon egymást. Ha a gyereked, vagy a családból bárkinek a csemetéje osztálykirándulásra készül, most lehet, hogy inkább bölcsebb dolog lemondani, és erre felhívni a családtagok figyelmét is.

Munkahelyi csapatépítő

Nem mindegy persze, hogy hol lenne a csapatépítő foglalkozás: ha annyiból áll, hogy együtt elmentek sörözni, vagy szabadulószobából próbáltok kijutni, esetleg kalandparkban próbáltok épen és egészségesen maradni, azt nyugodtan megtarthatjátok, persze ebben az esetben is érdemes figyelni az alapvető ajánlásokra a higiénia szempontjából. Viszont ha külföldre mennétek, pláne olyan területre, ahol megjelent már a fertőzés, akkor inkább halasszátok el későbbre. Ez vonatkozik a céges síelésekre is, Ausztriába és Olaszországba annyira most nem jó ötlet elutazni. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!