Így készül a probiotikus limonádé – Csodákat tesz az emésztéssel!

Így készül a probiotikus limonádé – Csodákat tesz az emésztéssel!

Címlap / Életmód / Receptek / Így készül a probiotikus limonádé – Csodákat tesz az emésztéssel!

Ugye te is álmodoztál arról gyermekkorodban a hőségben, hogy van egy saját limonádés standod, amellyel annyi zsebpénzt keresel, hogy minden nyári álmodat valóra váltod? A jéghideg citromos, cukros ital minden bizonnyal soha nem fog kimenni a divatból, mostanra viszont aligha csak a hagyományos verzió a trendi – ha pedig a sok alternatíva között egy igazi vitaminbombát keresel, akkor a probiotikus limonádé mellett tedd le a voksodat.

Ezért olyan egészséges a probiotikus limonádé

A probiotikus limonádé ereje elsődlegesen néhány összetevőjében – a mézben a citromban és a friss tejsavóban – rejlik, amelyek bőséges egészségügyi előnyökkel járnak. A méz ideális természetes helyettesítője a mesterséges édesítőszereknek, és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Főként szénhidrátokból áll, és antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. 

Ráadásul bélbarát prebiotikumként, vagyis nem emészthető növényi rostként hasznosul, amely probiotikiumokkal táplálkozik. Ahhoz pedig, hogy tudatosuljon bennünk, mennyire erős antimikrobiális és antibakteriális szer is, elég csak arra gondolnunk, hogy hatékonyan enyhíti a megfázást. Hogy ez a hatás minél inkább megmutatkozzon, érdemes sötétebb mézet választanod, mert több antioxidánst tartalmaz, mint a világos változatok.

A probiotikus limonádé remekül hidratál, sok más üdítővel ellentétben pedig természetes szénsavat tartalmaz.

Ez az erjesztett, – a joghurt tetején vagy a sajtgyártás során is jelentkező – tejsavónak köszönhető, ami kiváló minőségű fehérjeforrás. Minden esszenciális aminosavat, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezenkívül könnyen emészthető. A tejsavó jellemzően fehérje, tejzsír, laktóz, vitaminok és ásványi anyagok keveréke, és por formájában is kapható, de ha limonádét készítesz, jobb, ha friss savóból készült termékek közül válogatsz.

Na és persze nincs limonádé citrom nélkül, ami tele van C-vitaminnal, és gyakran emlegetik a hosszú élet egyik legfontosabb összetevőjeként. Erős antioxidáns és egy alapvető tápanyag, ami nélkülözhetetlen az immunrendszer egészséges működéséhez. Az ajánlott napi bevitel belőle a nők esetén 75 mg, a férfiak esetén pedig 90 mg, amihez egy nagy pohár probiotikus limonádéval is jelentősen hozzájárulhatsz.

Valeriy_G/istockphoto.com

Hogyan készítheted el?

A probiotikus limonádé roppant egyszerűen elkészíthető, de ahhoz, hogy belekortyolhass, egy kis türelem is kell. A hozzávalókat egyszerűen össze tudod olvasztani egy serpenyőben, ahonnan viszont egy jól zárható üvegbe szükséges önteni, hogy kifejtse a jótékony hatását. Ahogy a keverék erjed, az egészséges baktériumok felfalják a méz természetes cukrait, amelyek szén-dioxid formájában szabadulnak fel, és természetes pezsgést hoznak létre. A végeredmény egy enyhén édes, csípős és frissítő ital, tele prebiotikumokkal és probiotikumokkal, amelyek segítik a bélrendszer egyensúlyát.

Hozzávalók (8 adaghoz):

  • 6 csésze víz
  • 1 csésze méz
  • 1 csésze citromlé
  • 1/2 csésze friss tejsavó

Elkészítés:

  1. Melegítsd fel a vizet egy serpenyőben alacsony lángon, és tartsd elég melegen ahhoz, hogy a méz feloldódjon. Keverd hozzá folyamatosan a mézet. Ha felolvadt a vízben, kapcsold le a tüzet, és vedd le a serpenyőt a tűzhelyről. 
  2. Keverd el a citromlevet és a tejsavót a mézes vízben.
  3. Öntsd a limonádét egy keskeny tölcséren keresztül egy csatos üvegbe. Zárd le az üveget, és hagyd szobahőmérsékleten állni a limonádét. Legalább négy, de maximum hét napig hagyd erjedni. Időközönként kinyithatod az üveget, hogy ellenőrizd a szénsavasságot és az ízt. Minél melegebb a konyhád, és minél több időt hagysz az erjedésnek, annál savanyúbb és szénsavasabb lesz az ital.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!