Műtét, vagy önelfogadás? Női vívódásaink lelki hátterei

Műtét, vagy önelfogadás? Női vívódásaink lelki hátterei

Címlap / Stílus / Test / Műtét, vagy önelfogadás? Női vívódásaink lelki hátterei

Pár éve minden álmom egy nagyobb mell, piszébb orr, hosszabb haj és egy tökéletes forma volt. Azt hittem, minden majd akkor fog helyére kerülni az életemben, ha ezeket kipipálhatom. Szerencsémre a sors úgy alakította az életemet, hogy műtétek sora helyett, inkább megtanuljam szeretni azt, amivel már amúgy is rendelkezem.

Plasztika és pszichológia

Hatalmas csodálója vagyok a plasztikai sebészetnek, mert hihetetlen, hogy egy beavatkozás miként képes emberek életét pozitív irányba megváltoztatni. Kezdetben ez is volt ezeknek a műtéteknek a célja. Súlyos égési sérüléseket, megereszkedett bőrt, hegeket tüntettek el és az orvos szerepköre tényleg rendkívül felértékelődött. Manapság sajnos ez változni látszik, hiszen sokan már minden problémára a plasztikában keresik a megoldást.

Jó lenne minden beavatkozást egy alapos beszélgetéssel kezdeni egy pszichológussal, mert hiszem, hogy sok esetben nem is lenne szükség műtétre.

Szerencsére vannak nagyon lelkiismeretes plasztikai sebészek, akik kerek-perec megmondják, ha nem vállalnak egy bizonyos műtétet. Persze az ellenkezője is jelen van, nem hiába ennyire elérhető manapság a rengeteg szépészeti beavatkozás. Mindenekelőtt, viszont azt kellene tisztáznia mindenkinek önmagában, hogy miért akar bármit is megváltoztatni külsején.

Olya Kobruseva/pexels.com

Nagy mellek = sikeres kapcsolatok?

Nekünk nőknek él a fejünkben egy kép a tökéletes külsőről, amire mindannyian vágyunk. Legjobb, ha magunkat látjuk a képzeletünkben a legjobb formánkkal és nem valaki mást. Ehhez némileg társul egy szép, formás mell is, hiszen körülöttünk minden azon dolgozik, hogy csak ezáltal érezzük magunkat komfortosan a bőrünkben. Sok ismerősöm azért vágott bele a mellnagyobbító műtétbe, mert ezt gondolta sikere kulcsának a férfiak körében.

A siker valóban bekövetkezett, de akkor vajon ezt tényleg önmagáért csinálta? A válasz sajnos nem, mert legtöbbször mindig másoknak akarunk tetszeni és nem magunknak.

Amikor valaki azt állítja, hogy nagyobb mellekkel jobban érezné magát a bőrében, akkor ez akár valós is lehet, de a motiváció a legtöbb esetben az, hogy mások szemében tetszetős képet mutasson az illető. Ezzel sincs semmi baj, de jó, ha tudod mi a te motivációd egy esetleges műtét előtt.

PeopleImages/istockphoto.com

Elfogadás vs. plasztika

Nem hiszek abban, hogy az önelfogadás a smink, öltözködés, szépészeti beavatkozások megtagadásával lenne egyenlő. Szerintem mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat a bőrünkben és igenis fontos kihozni magunkból a maximumot. Egyrészt csak így fogjuk magunkat igazán jól érezni az életünkben, másrészt a törődést mindenki megérdemli saját magától. Ezért nem értek egyet azzal, amikor egyesek a plasztikát csupa rossz dologgal azonosítják.

Régebben én is azt gondoltam, hogy akkor leszek rendben, ha már nem érdekel túlságosan a divat, a szépségápolás és az, hogy mit látok viszont a tükörben. Aztán egy elhanyagoltabb időszakban rájöttem, hogy egyáltalán nem érzem jól magam abban az állapotban.

A kulcs az, hogy elfogadd magadat a teljes valódban, minden testi adottságoddal együtt, változtass azon, ami zavar, de csakis magad miatt.

Ha már egy kevés kétely is született benned, akkor azzal már valamit nagyon jelezni akar számodra a tudatalattid és érdemes ilyenkor hallgatnod is rá. Ezért ne vágj bele plasztikai műtétekbe meggondolatlanul, hagyj időt magadnak és idővel minden a helyére kerül. Számomra a legnagyobb jel az volt, mikor egy álomból felriadva megfogalmazódott bennem, hogy képtelen lennék elviselni egy idegen anyagot a testemben és ezután már nem is volt kérdés számomra, hogy ez az én üzenetem a testemtől.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!