Pest megyei kastélyok

Pest megyei kastélyok

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Pest megyei kastélyok

A csodálatos kastélyok és várromok mindig is lenyűgözték az embereket. A koronás fők és nemesemberek lakhelyei mára többnyire romok, vagy rendezvények helyszínei, esetleg múzeum üzemel bennük. Egy – egy hűvösebb napon, amikor a kánikula alábbhagy remek kirándulási helyszínek lehetnek az egész család számára. Lássunk most ezek közül néhányat, amelyek mind Pest megyében találhatóak, a fővárostól néhány kilométer távolságban.

Grassalkovich kastély – Gödöllő

A kastélyt 1740-ben építette Mária Terézia egyik legfőbb bizalmasa, Grassalkovich Antal. Az épület kettős U alakban készült, és összesen 7 szárnyat számlál.

De nem csak a kastély miatt érdemes ellátogatni Gödöllőre, hiszen a csodálatos épülethez tartozik egy lovarda, valamint egy lélegzetelállító park is. Ráadásul HÉV-vel egyszerűen megközelíthető.

Visegrádi vár – Visegrád

Aki még nem látta a visegrádi várkomplexumot, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia hozzá, biztosan nem fog csalódni benne.

Építésében részt vett néhány koronás fő: VI. Béla nevéhez fűződik a Salamon-torony, Anjou Károly nevéhez pedig -a várkomplexum többi részéhez képest kifejezetten kényelmesnek számító- palota.

Sajnos, az évszázadok során az ostromok és az emberek gyűjtögető kedve bizony erősen elkoptatták a várat, ám a romok még a mai napig is lenyűgöző látványt nyújtanak.

Schossberger-kastély – Tura

Tura település a nagy hatalmú Eszterházyak kezében volt, akiktől bárói rangot kapott Schossberger Zsigmond.

A nemes a családtól megvásárolta a területet 1873-ban, és a híres építésszel, Ybl Miklóssal terveztette meg a gyönyörű épületet.

A tíz év alatt elkészült kastély katonai főhadiszállás és kórház is volt, napjainkban azonban szerencsére már turistalátványosság. Sajnos, bár a felújítása 2005-ben megkezdődött, még nem látogatható az egész épület.

Kutyavár – Érd

A 15. századból származó kastély gótikus stílusban épült. A legenda szerint Mátyás király építette a kutyái számára, hogy a vadászatok alkalmával kényelmesen elférjenek.

Hogy ez valóban így volt-e azt sajnos nem tudni, az azonban biztos, hogy nem sok maradt belőle.

Lotaringiai Károly herceg ugyanis 1684-ben elfoglalta és leromboltatta. Későbbi birtokosa a 19. században a kövekből vadászlakot építtetett, a kastélyból megmaradt töredékek azonban a mai napig megcsodálhatóak.

Kép forrása: orszagalbum.hu

Teleki-Wattay-kastély – Pomáz

A kastélyt a Bornemissza család egyik sarja, Wattay Pál építette 1773-ban. Később az épületet unokahúga, Teleki Józsefné örökölte, innen a kettős név.

A 19. század végén az épületben lakásokat alakítottak ki, majd a világháborúk után először hadiárvaház, később – az államosítás után – gyermekvédelmi intézmény lett belőle.

Jelenleg rendezvény és kulturális központ, mely természetesen látogatható. Az épülethez lélegzetelállító, 2 hektáros barokk kert is tartozik.

Malonyai-kastély – Halásztelek

Az egy fő és két melléképületből álló épület múltja nem nyúlik vissza olyan régre, mint az előzőekben említetteké, hiszen „csupán” 1892-ben készült el, eklektikus, leginkább neobarokk stílusban.

Mint oly sok ilyen épületnek, ennek is hányattatott sorsa volt, mivel először üresen állt, majd TSZ-iroda, később pedig magánlakások kaptak benne helyet. A felújítás és helyreállítás után konferencia központként üzemel.

Kép forrása: malonyay-kastely.hu

+1: Premontrei kolostor – Zsámbék

Bár nem kastély, mégis mindenképpen érdemes ellátogatni a pest megyei Zsámbékra, mivel itt található a gyönyörű állapotú kolostor, melynek építési ideje kb. 1220-körülre tehető.

A korai gótikus stílusban épült bazilikát sem kerülték el az évszázadok viharai, többek között az 1763-as nagy komáromi földrengés is komoly károkat tett benne.

Szerencsére az 1900-ig tartó, 4 éves állagmegóvási munkálatoknak köszönhetően a lélegzetelállító maradványok bárki számára megtekinthetőek.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást