Pénztárcabarát müzli házilag – Nem csak olcsó, de egészséges is!

Pénztárcabarát müzli házilag – Nem csak olcsó, de egészséges is!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Pénztárcabarát müzli házilag – Nem csak olcsó, de egészséges is!

Mivel nem szeretek kiadni 1300-­1500 forintokat olyan mazsolával kevert zabpehelyért, amibe mutatóba szórnak néhány szem aszalt gyümölcsöt és kilónként 3 szem mandulát, ezért egy ideje magam készítem a reggeli müzlinket. Most veled is megosztom, hogyan! 🙂

Semmi különleges nincs az eljárásban, és különösebb kreativitást sem igényel. Tulajdonképpen fogni kell a kedvenc alapanyagaidat, összeverni, majd egy jól záró csatos üvegbe, dobozba vagy bármilyen tároló edénybe tenni.

Így biztos lehetsz benne, hogy semmilyen cukros, kétes eredetű dolgot nem fogsz találni benne (extrudált csokis pufikat, vagy cukrozott kandírozott gyümölcsöket…) viszont a te imádott finomságaid sem lesznek kispórolva.

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg nagy szemű zabpehely
  • 20 dkg tönkölybúzapehely
  • 20 dkg kölespehely
  • 10 dkg magkeverék (mandula, kesudió, makadámdió)
  • egy nagy marék aranymazsola
  • egy nagy marék cukormentes aszalt sárgabarack
  • egy nagy marék cukormentes aszalt szilva
  • egy nagy marék szárított banán (ha lehet, házi)
  • egy nagy marék kókuszchips
  • 4­5 szem cukrozatlan füge

Az aszalványokat kisebb darabokra vágjuk, a banánchipset összetörjük, majd az összes hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük és dobozoljuk. Kész is!

Akinek ez túl natúr lenne, annak javaslom a mézes-­ropogós változat elkészítését.

Mézes-ropogós hozzávalói a fentieken túl:

  • fél bögre méz (kb. 1 dl)
  • fél bögre kókuszolaj (kb. 1 dl)
  • csipetnyi só
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az extra hozzávalókat keverd össze, majd egy tálban add hozzá a zab, köles, tönkölybúzapehelyből és az esetleges magokból álló keverékhez. (Aszalványok még nem kellenek.)
  2. Ezután tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokon 40 perc alatt süsd meg.
  3. Néha érdemes megkeverni, hogy a szélei ne égjenek meg, míg a belső fele ragacsos, kvázi “nyers” marad.
  4. Ha kivetted a sütőből, jól keverd össze a kimaradt aszalványokkal és várd meg, míg kihűl. 
  5. Utána ugyanúgy dobozolható és tárolható, mint a sima változat.

Így ténylegesen olyan müzlit készíthetsz, amit szívesen fogyasztasz bármelyik reggel. Kihagyhatod belőle azokat a dolgokat, amiket nem szeretsz, és túlzásokba eshetsz a kedvenceiddel. 🙂 Kísérletezésre fel!

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!