Passzív bevétel: tényleg nagy összegre tehetsz szert ezekkel a módszerekkel?

Passzív bevétel: tényleg nagy összegre tehetsz szert ezekkel a módszerekkel?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Passzív bevétel: tényleg nagy összegre tehetsz szert ezekkel a módszerekkel?

A passzív jövedelem – olyan jövedelem, amelynek megszerzéséhez és fenntartásához minimális munkára van szükség – egykor főként a gazdagok sajátja volt. Ők olyan eszközökkel rendelkeztek, mint a bérbe adott ingatlanok, vagy olyan befektetési portfóliókat építettek, amelyek óramű pontossággal fizettek osztalékot. A világjárvány óta azonban a fogalom új életre kelt. Az ezredfordulósok és a Z generációsok vezetik a csapatot, akik egyre kreatívabb módszereket találnak a passzív jövedelemforrások kialakítására.

Szakértők szerint a passzív jövedelem iránti jelenlegi érdeklődés a kihívásokkal teli munkahelyi környezet és a közösségi média hatásának együttállásából ered.

Míg a passzív bevételi források egyesek számára működhetnek, mások úgy találhatják, hogy a kis erőfeszítéssel elérhető jövedelem talán nem is olyan álomszerű, mint amilyennek elsőnek hangzik.

A közösségi média szerint sikerülhet

A TikTok és az Instagram tele van olyan videókkal és posztokkal, amelyek arról szólnak, hogyan lehet „álmodban” is pénzt keresni.

Az egyik TikTok-videóban, amely 10 millió megtekintésnél és 800 000 kedvelésnél jár, egy tartalomkészítő azt mondja a követőinek, hogy több millió forintot kereshetnek azzal, hogy megterveznek egy üres naplót, amelyet aztán az Amazon kinyomtat és elad. Ahogy mondja, „hátradőlhetnek és begyűjthetik az összes nyereséget, miközben az Amazon elvégzi a munkát.” Egy másikban egy influencer azt mondja a nézőknek, hogy „teljesen kezdőként havi 5-10 ezer dollárt (1,5-3 millió forintot) kereshetnek online” azzal, hogy mások termékeit népszerűsítik a közösségi médiában.

FreshSplash/istockphoto.com

Túl szép, hogy igaz legyen?

Az amerikai népszámlálási hivatal szerint az amerikai háztartások 20%-a rendelkezik passzív jövedelemmel, a medián jövedelem pedig évi 4200 dollár (3390 font) körül van. Becslések szerint az ezredfordulósok mintegy 36%-a már bír valamilyen passzív jövedelemmel.

Sokan mások azonban úgy találják, hogy a passzív jövedelemforrás létrehozása sokkal bonyolultabb, mint ahogyan azt az online influencerek beállítják.

A 38 éves Sajan Devshi például a Covid alatt kezdett passzív jövedelemforrást keresni, és úgy döntött, hogy elindít egy diákokat segítő, oktatási tematikájú weboldalt. Bonyolultabbnak találta a projektet, mint ahogyan azt elképzelte. Októberben alig több mint 200 font (kb. 86 000 Ft) nyereséget termelt, miközben naponta körülbelül egy-két órát tölt a projektnek szentelve – ez lényegesen több munka, mint amire számított.

„Mindenhez szükség van egy bizonyos szintű munkára, hogy a projekt beinduljon. A „passzív” elem csak később jön be”

– mondja.

Azt mondanám az embereknek, hogy ez a tisztán passzív jövedelemről szóló elképzelés valójában nem úgy igaz, ahogyan azt elképzelik.” Devshi reméli, hogy a honlapja végül eléri az általa „karbantartási” szakasznak nevezett állapotot, amikor a munkaterhelése csökken, de az oldal továbbra is nyereséges marad. Arra azonban mindenkit figyelmeztet: a semmiből nem lesz pénz, és munkát mindenbe tenni kell.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást