10 pénzügyi tanács, hogy anyagilag tudatos jövőt tudj építeni

10 pénzügyi tanács, hogy anyagilag tudatos jövőt tudj építeni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 10 pénzügyi tanács, hogy anyagilag tudatos jövőt tudj építeni

A pénzügyi tudatosság alapvető a sikeres és nyugodt jövő kiépítéséhez. Minél többet tudsz a pénzügyi fogalmakról és lehetőségekről, annál jobban tudod kezelni a megtakarításaidat. (x)

Tudatosság terén nekünk, magyaroknak is van még hová fejlődnünk. Kicsit olyan a pénzünk, hogy „volt is, nincs is”, mint az okos leány ajándéka a népmesében. Az iskolában nem tanítják, pedig talán a legfontosabb tanóra lehetne a pénzügyeink menedzselése és a jövőnkről való anyagi gondoskodás „művészete”.

Erre a pénzügyi tudatosságra szeretne ráébreszteni az Allianz nemrég indult kampánya, a „Start making Cents”, azaz „Az öngondoskodó”. A reklámfilmsorozatban a kétszeres Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas színész, Christoph Waltz a főszereplő, akit olyan filmekből ismerhetünk többek között, mint a Becstelen brigantyk és a Django elszabadul. 

Christoph Waltz a tőle megszokott csodálatos alakítással, könnyed, humoros stílusban világít rá az öngondoskodás lényegi kérdéseire: Hogyan érdemes elosztani a pénzünket és miért érdemes türelmesnek lenni? Miért érdemes minél előbb elkezdeni az öngondoskodást? Mekkora kockázatot érdemes vállalni? Mitől lesz fenntartható a befektetés?

Soha nem késő elkezdeni lépéseket tenni azért, hogy idős korunkban vagy vészhelyzetben ne kerüljünk anyagi krízisbe. Nézzük most, milyen lényegi szempontokat lenne jó figyelembe venni, amikor pénzügyeinket kezeljük!

1. Vedd komolyan a költségvetésedet

A költségvetés figyelemmel kísérése mindig a legelső lépés, amennyiben szeretnéd tudatosan építeni az anyagi biztonságodat. Muszáj, hogy tisztában legyél a bevételeiddel és a kiadásaiddal, hiszen csak így tudod ellenőrizni, mire költöd a pénzedet. Ennek köszönhetően könnyebben tervezhetsz és takaríthatsz meg, már csak azáltal is, hogy a tudatos döntések meghozatalával, a felesleges kiadások csökkentésével több marad a zsebedben.

2. Kövesd nyomon a kisebb kiadásaidat is

Néhány ezer forint egy előfizetésért, amit nem teljesen használsz ki? Pár szász forint levonás egy utalásért? Egy hónapok óta nem használt applikáció szív le ezreket a bankszámládról? Manapság már tényleg nem tűnik soknak, azonban a kisebb kiadások a hónap végére komoly összeggé duzzadhatnak, nem beszélve az éves költségvetésről. Ha figyelmen kívül hagyod a mindennapos kiadásaidat és nem ellenőrzöd rendszeresen a folyószámládat, észrevétlenül és óhatatlanul költségekbe vered magadat – adott esetben feleslegesen.

istockphoto.com

3. Próbálj több irányból is bevételre szert tenni

Manapság alig van, aki ne dolgozna mellékállásban, vagy ne próbálna valamilyen úton-módon egy kis extra bevételhez jutni. Erre a célra a legjobb a passzív jövedelem, pl. egy ingatlan bérbeadása, vagy a tudásod értékesítése akár egy e-book formájában. A mellékállás és a passzív jövedelem is ideális arra, hogy növeld az anyagi stabilitásodat és többet tudj félretenni, adott esetben jelentősebb időbefektetés nélkül.

4. A befektetéseket kis összegben is el lehet kezdeni

Ha befektetésről beszélünk, akkor mindenki úgy gondolja, hogy csak sok pénzzel érdemes belevágni, pedig már akár havi, 10-20 ezer forint is tökéletes egy befektetés elkezdéséhez. Fontos, hogy ha az anyagi biztonságodat tartod szem előtt, akkor ne csak a nyugdíjadra számíts. Érdemes egy vagy több különböző célra, különböző pénzügyi eszközökbe is befektetni. A sok kicsi tényleg sokra megy és a havi befektetett kis összegekkel éveken/évtizedeken belül jelentős hozamra tehetsz szert. Beállíthatsz a bankszámládról történő havi, automatikus utalást a befektetésed számlájára, így tudod, hogy azt már biztosan nem fogod abban a hónapban elkölteni, az összeg pedig a jövőd anyagi biztonságát szolgálja.

istockphoto.com

5. Készíts tervet a nagyobb kiadásokra

Amennyiben nagyobb kiadást tervezel, fontos, hogy felelősségteljes döntéseket hozz. Ehhez elengedhetetlen, hogy tervet készíts és minél nagyobb tőkét gyűjts össze annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb hitelt kelljen felvenned – vagy, ha nem kell, az még jobb. Az anyagi biztonság egyik alapfeltétele, ha minimalizálni tudod a havi kiadásaidat, márpedig egy-egy hitel hosszú időre meghatározza a költségvetésedet.

6. Hosszútávban érdemes csak gondolkodni

Szinte egyik napról a másikra változhat meg az életünk akár globális, akár személyes okok miatt, ez pedig az anyagi életünket kiszámíthatatlanná teheti. Előfordul, hogy az egyik évben még kimagaslóan jó befektetés stagnálni kezd vagy csökken a következő nehezebb gazdasági évben. Ilyenkor nem érdemes pánikszerűen megszűntetni a befektetéseinket. A jelentős hozamok évek/évtizedek alatt jönnek létre. Közben, ha úgy látjuk jónak, módosíthatunk szerződéseinken, esetleg átcsoportosíthatunk összegeket egyéb befektetésekbe, de nem érdemes idő előtt kiszedni és felélni megtakarításainkat.

7. Gondolj a váratlan kiadásokra

… elvégre pont ez a lényege az anyagilag tudatos élet kiépítésének! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a nyereségre, valamint az esetleges veszteségre fókuszálnak, de nem kalkulálnak kellőképpen a váratlan helyzetekkel. Ezzel pedig nem csak saját magukat, hanem akár családjukat is kilátástalan helyzetbe hozhatják. Ezt elkerülendő fontos, hogy olyan megoldást válassz, amely képes védelmet nyújtani az olyan események negatív pénzügyi hatásaira, mint amilyen egy baleset, vagy egy haláleset. A legjobb megoldást a baleset-, egészség- és életbiztosítások nyújtanak, amikre idejében érdemes leszerződni.

8. Figyelj a bónuszokra is

Az egyes befektetések nem csak tényleges nyereséggel kecsegtetnek, hanem különféle bónuszokat is tartogatnak, pl. egy hűségprogram keretében. Érdemes olyan céget választanod, aki idővel értékeli a hűségedet és különféle jóváírásokat biztosít, vagy kedvezményeket ad a további szerződésekre. Ahogy a kiadások esetében összeadódnak a kisebb költségek egy nagy összeggé, úgy az ilyen kedvezmények is nagyon sokat tudnak számítani az éves kalkulációk tekintetében.

istockphoto.com

9. Rendszeresen értékeld a pénzügyi helyzetedet

Ha nem tartasz önellenőrzést, nem vizsgálod felül rendszeresen a pénzügyi helyzetedet, akkor azzal komoly összegtől eshetsz el. Ahogy arról már volt szó, a rugalmas szerződések lehetőséget kínálnak a módosításokra, ez pedig segítség lehet az élet különböző szakaszaiban, vagy a váratlan események árnyékában. Időről időre változnak a pénzügyi prioritásaink, ezért fontos, hogy alkalmanként felülvizsgáld és frissítsd a terveidet.

10. Készíts vésztartalékot

Az anyagi biztonság kulcsfontosságú eleme, hogy van mihez nyúlni vészhelyzetben. Fontos, hogy elegendő megtakarításod legyen egy-egy ilyen esetre, pl. elhúzódó betegségre, vagy egy átmeneti munkanélküliségre. A szakértők azt javasolják, igyekezzünk félretenni legalább 3-6 havi kiadásunknak megfelelő összeget és erre csakis vésztartalékként tekintsünk, tehát ne nyúljunk hozzá akkor sem, ha nagyobb kiadást kell sorra kerítenünk.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!