Oxigénből energia a mozgáshoz, avagy a karcsúsító aerobik

Oxigénből energia a mozgáshoz, avagy a karcsúsító aerobik

Címlap / Életmód / Egészség / Oxigénből energia a mozgáshoz, avagy a karcsúsító aerobik

A testmozgás korlátoz egy olyan gént, amely túlsúlyt okozhat, így csökkenti a zsírgyarapodást. Szabályozza az anyagcserét. Mozgás közben a test hatalmas mennyiségű energiát fogyaszt. Az aerobik az egyik legjobb testformáló módszer.

Energia és oxigén

Az energiafelhasználás felemészti a testben tárolt zsírokat, és rengeteg szabad zsírsavat használ fel a vérből, hogy a vér oxigénellátását biztosítsa.

A testedzés képes az inzulinkoncentráció csökkentésére, és ezáltal a zsír lebontásának növelésére. 

Tanulmányok során megállapították, hogy a súly csökkentéséhez az aerobikgyakorlatok megfelelőek. Aerob folyamat játszódik le viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igénylő mozgások közben.


Belefáradtál az edzésbe? A motiváció visszaszerzésének 5 lépése


Edzéskor az izommunkához szükséges energia előállításához a szervezet nagy mennyiségű oxigént használ fel. A tartalék energiát biztosító szénhidrátokat és zsírokat oxigén segítségével égeti el. 

Aerobik

Az aerobik javítja az oxigénfelvételt, növeli az állóképességet, csökkenti a fáradtságot, enyhíti a depressziót, szabályozza a szív és a tüdő működését, gyorsítja az anyagcserét és a méregtelenítést, javítja az életminőséget.

A gyakorlatokat a hosszan tartó, alacsony intenzitású, szünet nélküli, ritmikus mozdulatok határozzák meg.

Ez magában foglalja nemcsak az élénk ritmusú zenére végzett testedzést, hanem a sétálást, a kocogást, a biciklizést, az úszást, a lépcsőmászást, a táncolást, a taj-chit, és sok más sportot, mint például a kosárlabdát vagy a focit.

Ezek a gyakorlatok nagy izomcsoportokat mozgatnak hosszú ideig.

Rutinedzések és fittség

Kutatások kimutatták, hogy az aerobikgyakorlatok gátolják a zsírsejtek számának növekedését, és csökkentik a tárolt zsírsejtek méretét.

Közben javítják az anyagcsere-folyamatokat, és a zsír felhalmozódását csökkentve nem okoznak izomvesztést. Egy normális rutinedzést érdemes heti 3-5 alkalommal, alkalmanként 20-30 percig végezni. 

A gyakorlatok végzése miatt sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben: feszesebb lesz a tested, nyugodtabb, türelmesebb, kitartóbb, bizakodóbb és elégedettebb leszel.

Előbb-utóbb késztetést fogsz érezni arra, hogy változásokat vezess be az étrendedben és az életviteledben. Például beépítheted az életedbe a lépcső használatát a lift helyett, vagy a sétát az autóvezetés helyett. 

Sorrend és rendszeresség

A programban ajánlatos betartanod a sorrendet. A gyakorlatokat előtt mindig végezz egy 10-15 perces bemelegítést, hogy szíved és tüdőd felkészülhessen a gyakorlatokra, valamint izmaid és ízületeid a károsodásának elkerülése érdekében ellazulhassanak.

Az edzés után szükséges egy levezető gyakorlat. Erre rászánhatsz akár 10-15 percet is, mert abban segít, hogy a szívverés fokozatosan lelassulhasson, és elkerülhetőek legyenek a hirtelen megállásból adódó sérülések. 

A súlyod csökkentése érdekében érdemes hosszú ideig rendszeresen végezned a gyakorlatokat. A legegyenletesebb eredmény 12 hét múlva jelentkezik, heti három alkalmommal történő gyakorlás mellett.

A bemelegítő és a levezető gyakorlatok is szükségesek. Amikor a teljesítőképességben elérsz egy stabil szintet, akkor már a fittségérzet fenntartása céljából folytathatod. 

Amikor abba kell hagyni

Csökkentened kell a gyakorlatok intenzitását, ha az edzést émelygés vagy hányás követi. Ha kimerültnek érzed magad, és rosszul alszol.

Ha a szívritmusod túlságosan felgyorsul, majd nehezen lassul le a normális tempóra, és emiatt szédülsz és nehezebben veszed a levegőt. Ha izomláztól függetlenül az izmaid és az ízületeid napokon keresztül fájnak. 

Azonnal hagyd abba az edzést, ha mellkasodban, torkodban, vállaidban vagy a hátadban nyomást vagy fájdalmat érzel.

Ha a pulzusod szabálytalanná válik, illetve a pulzusszámod hirtelen leesik. Ha elsápad az arcod, az ajkaid lilás árnyalatúak lesznek, és légszomjat, erős izzadást és szédülést tapasztalsz. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!