Szakértők szerint ebben a szobába ne menj be a munkaidőd alatt, ha otthonról dolgozol

Szakértők szerint ebben a szobába ne menj be a munkaidőd alatt, ha otthonról dolgozol

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Szakértők szerint ebben a szobába ne menj be a munkaidőd alatt, ha otthonról dolgozol

Otthonról dolgozni egyesek számára áldás, másoknak átok. Annak érdekében, hogy megőrizd a produktivitásodat, érdemes a szakemberek szerint nagy ívben elkerülnöd az egyik helyiséget a home office során.

Az otthoni munkavégzésnek számtalan előnye van, például nem kell ingázni, tovább aludhatsz, akár hatékonyabb is lehetsz. Persze ott vannak az olyan hátrányok is, mint a személyes kapcsolatok hiánya, a motiváció és produktivitás csökkenése. Mert igen, szuper dolog az otthon kényelméből dolgozni, de előfordulhat, hogy a kollégák helyett a kutyád vonja el a figyelmedet és ez egy húzós nap kellős közepén nem túl kifizetődő. Szakértők pedig azt is megvizsgálták, hogy a produktivitás szempontjából van egy helyisége az otthonodnak, amit home office-ban dolgozva érdemes messzire elkerülnöd.

Melyik helyiséget kerüld, amikor otthonról dolgozol?

Nem meglepő, de a szakemberek azt tanácsolják, hogy a hálószobába ne menj a munkaidőd alatt, ennek pedig több oka is van. Az egyik, hogy a hálószoba a pihenés színtere. Ha pedig a munkádat is beviszed oda, akkor az agyad és a tested úgy érzékelheti, hogy a nyugalom helyett a produktivitásra is törekedned kell, ezért nehezebben alszol el. Ugyanígy az is előfordulhat, hogy munka közben könnyebben elálmosodsz és mivel közel az ágy, ledőlsz egy kicsit.

Jessica Borushek, klinikai szakpszichológus szerint az agy könnyen alkot különböző asszociációkat az élményekből. „Amikor csak lehetséges, érdemes határokat szabnod az életed területei között. Így könnyebben leszámolhatsz az egyik területből másikba átlépés során jelentkező feszültséggel és aggodalommal is.

Ha ugyanis nincs egy kialakult napi rutinod az otthoni munkavégzés során, akkor nehezebb lesz ráhangolódni a feladatok elvégzésére. Ugyanígy több ideig tart majd, mire a nap végén ki tudsz kapcsolni. Gondolj bele, hogy például a munkahelyedre való utazás és ugyanígy, a hazafelé ingázás során mennyi időd van arra, hogy felkészülj a napra, vagy lezárj fejben mindent, ami az irodában történt.

Otthon kapásból nincs meg ez a lehetőség, különösen akkor, ha nem csak az életed, hanem a lakás különböző területei is összefolynak.

Az otthoni iroda kialakításánál fontos szempont az, hogy jól tudj benne koncentrálni és meglegyen a privát szférád. Éppen ezért, ha van rá lehetőséged, olyan helyen alakítsd ki, ami messzebb van a hálószobától és minden olyan helyiségtől, ami a pihenéssel, relaxációval hozható összefüggésbe.

Cicy/istockphoto.com

Mi a helyzet, ha csak a hálószobában tudsz kialakítani dolgozósarkot?

Amennyiben nincs lehetőséged máshová tenni az íróasztalt, csak a hálószobába, akkor érdemes a határok kialakítására helyezned a hangsúlyt. Például minden nap ugyanúgy vesd be az ágyadat, mintha a munkahelyedre mennél. Így azt üzenheted az agyadnak, hogy a pihenő üzemmódból ideje átváltani a dolgozóra. Mindenképp hasznos, ha nem az ágyból dolgozol, hanem van egy íróasztalod. Bútorokkal pedig el is szeparálhatod az ágy és az otthoni iroda közötti területet. 

Szintén segíthet az átállásban, ha felöltözöl és nem pizsamában dolgozol, illetve valamennyire a munkához igazítod a megjelenésedet is. A munka végeztével aztán visszaveheted a kényelmes otthoni ruháidat, hogy visszaállj a pihenő üzemmódba.

„Amikor végeztél a munkával, kapcsold ki a gépedet, öltözz át és sétálj egyet, vagy néhány percig csak relaxálj. Ezek mind segíthetnek abban, hogy az agyad átváltson a nyugalmasabb üzemmódba és fejben is lezárd a munkahelyi történéseket.”

– tanácsolja Sharon Grossman pszichológus.

Így nem fenyeget az a veszély, hogy az otthoni munka csorbítana a produktivitásodon és az alvásodra sem hat majd negatívan a home office.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!