Otthon készített kisbaba ételek

Otthon készített kisbaba ételek

Címlap / Életmód / Család / Otthon készített kisbaba ételek

Ha már elkezdődött a hozzátáplálás, akkor itt az ideje minél egészségesebb és minél változatosabb ételeket kigondolni a babának.

Nem minegy ugyanis, hogy mik lesznek azok az anyagok, amik segítenek gyermekünknek a növekedésben, fejlődésben. Ételei kiválasztásának ezért a legfontosabb szempontjai a következők.

Lehetőleg szezonális zöldségek és gyümölcsök használata

Ennek legegyszerűbb és egyben legolcsóbb módja, ha elmegyünk a piacra és ott kiválasztjuk a legszimpatikusabb zöldséget vagy gyümölcsöt. Természetesen ez még nem garantálja, hogy az adott termék biotermesztésű, viszont elég valószínűvé teszi, hogy a közelben termett, így a tárolás és hosszú szállítás nem igényelt tartósítást. Emellett azt is biztosítjuk, hogy mindig a kertekben éppen érő zöldséget vagy gyümölcsöt kapjuk. A piacokon biztosan megtaláljuk most a barackot, almát, erdei gyümölcsöket, zöldségek közül pedig a répát, burgonyát, brokkolit, cukkinit, karfiolt.
Ne tartalmazzon tartósítószereket és adalékanyagokat

Vagyis ha mirelit vagy konzervtermékről van szó, akkor alaposan nézzük meg a termék összetevőit. Ezeket az összetevőket minden esetben fel kell tüntetni az áru címkéjén. Fontos szempont, hogy minél kevesebb mesterséges anyag kerüljön a baba táplálékába, majd onnan a szervezetébe. Bevásárláskor szánjunk rá néhány percet az ellenőrzésre és meg fogjuk látni, hogy nagy különbségek is lehetnek azonosnak hitt terméknél pusztán például a tartósítás miatt.
Tápláló legyen

Fontos, hogy az ételek tartalmazzák a gyerek számára szükséges összes tápanyagot. Figyeljünk oda, hogy gyermekünk étekezésében minden nap szerepeljenek a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék. Fontos szempont a vitamin-, az ásványi anyag- és a rosttartalom is, amit a zöldség, a gyümölcs vagy a gabonafélék mellőzésével sajnos nem tudunk biztosítani gyermekünknek. 
Változatos legyen

Törekednünk kell arra, hogy minden nap új fajtájú, összetevőjű és ízű ételeket adjunk a gyermekünknek. Melegben egyébként sem ajánlatos az elkészült ételeket sokáig tárolni, egy kisbaba esetében pedig különösen figyeljünk erre. A legbiztosabb, ha aznap megeszi a számára készített adagokat. Épp ezért célszerű kisebb adagokat készíteni számára minden nap.
Szeresse a gyerekünk

Hiába friss, tápláló és természetes, ha gyerekünk nem szereti. A legegyszerűbb természetesen az, ha a kezdetektől ilyen szepontok alapján készítjük az ételeit. Ha azonban valamit egyértelműen elutasít, akkor azzal jobb, ha várunk néhány hetet, esetleg hónapot, amíg újra megkínáljuk vele. Szerencsére minden gyereknek vannak kedvencei, amelyeket minden gond nélkül boldogan elfogyaszt a baba és a mama örömére.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást