Ezért hiszünk az összeesküvés elméleteknek a COVID idején – a pszichológus szerint

Ezért hiszünk az összeesküvés elméleteknek a COVID idején – a pszichológus szerint

Címlap / Életmód / Lélek / Ezért hiszünk az összeesküvés elméleteknek a COVID idején – a pszichológus szerint

Amit csak bele lehet látni ebbe a történetbe, az sorra került. Voltak olyan teóriák, amik még az igazi hívők számára is megütötték a hiteltelenség mércéjét. A szakértők ugyanakkor úgy látják, a világméretű járvány kapcsán megjósolható volt, hogy születnek majd ilyen vélemények, hiszen éppen ezt tapasztalták az emberek a pusztító spanyolnátha idején is. Ennek megfelelően az összeesküvés elméletekre egyfajta járvány-mellékhatásként tekintenek a tudósok – derült ki a Psychology Today egyik cikkéből. 

De miért olyan népszerűek az összeesküvés elméletek ezekben a vészterhes időkben?

Az emberi elme, a vírus fenyegetése, a bezárások és a közösségi média párhuzamosan hozzák létre a tökéletes kombinációt, legalábbis, ha szeretnénk valamilyen formában felvázolni a képletét az összeesküvés elméleteknek. Az emberek számára elengedhetetlen, hogy higgyenek valamiben, kapaszkodót találjanak, értelmet találjanak az életüknek és a körülöttük történő dolgoknak.

Függetlenül attól, hogy ezek a hiedelmek vallásból, spiritualitásból, vagy a tudományból származnak-e, egyöntetűen megfelelnek arra, hogy kitöltsék a bizonytalanság által hagyott ürességet.

A világ megértésének vágya az összeesküvés elméletekbe vetett hit központi motívuma. Amikor az embereknek nincs válaszuk egy kérdésre, hajlamosak kitalálni a válaszlehetőségeket. Éppúgy, mint a kisgyerekek, csak ők a saját kis világukban élnek, mi pedig a miénkben.

Nekünk ugyanúgy idegen terep pandémia idején a világ, mint egy kisgyermeknek az óvoda az első napon. A történések okának felderítésére irányuló kísérletek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megértsük a világot. Minél nagyobb egzisztenciális fenyegetést találunk, annál több ember próbál értelmet találni annak, amit tapasztal – ezzel már el is érkeztünk az elméletek melegágyához. 

Összeesküvés elmélet közösségi oldalon
istockphoto

Az elméletek lelkileg segíthetnek átvészelni a nehéz helyzeteket

Az összeesküvés elméletekben az a csodás, hogy lehetőséget nyújtanak arra, hogy bizonytalan helyzetben is megtaláljuk a kontrollt, magyarázatra leljünk akkor is, ha az nem valós. A realitás ellenére, maga a puszta tény, hogy van valamiféle magyarázat, máris megadja az ellenőrzés, a biztonság és az irányítás érzetét. Az elméletek lehetővé teszik az emberek számára, hogy elmagyarázzák, hogyan alakult ki egy helyzet, és kiben lehet megbízni. 

Az emberi elme hajlamos rövidíteni, egyszerűsíteni, ami azt jelenti, hogy a „kézenfekvő” magyarázatot fogjuk előnyben részesíteni. Pusztán azért, mert ehhez a legkevesebb szellemi erőfeszítésre van szükségünk, tehát a lehető legrövidebb úton elégítjük ki az igényeinket. Márpedig az összeesküvés elméletek a legtöbbször nagyon tömény, leegyszerűsített magyarázatot kínálnak a különböző jelenségekre, eseményekre. Általában azokra is, amik nagyon is összetettek.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást