Egy ősi nyelv, amit csak a nők beszélnek

Egy ősi nyelv, amit csak a nők beszélnek

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Egy ősi nyelv, amit csak a nők beszélnek

A BBC Culture’s Secret Languages ​​című sorozatában egy titokzatos, ősi nyelv nyomába erednek, és annak is utána járnak, hogy mit jelenthet a Nushu a modern társadalom nőinek.

„Hogy reményt adjanak egymásnak, olyan szöveget készítettek, amelyet a férfiak nem értenek”

Így írja le a BBC dokumentumfilmjében, a Hidden Letters-ben egy egy nő a Nushu-t – egy titkos nyelvet, amelyet 400 évvel ezelőtt találtak ki a kínai Hunan tartományban, hogy segítsen a félreeső falvakban élő parasztoknak megbirkózni a körülményekkel, amelyekben éltek. Ebben a világban a nőknek gyakran meg volt kötözve a lábuk, és a szobáikba zárva tartották őket. Ekkoriban úgy tartották, hogy a kis láb a női szépség egyik legfontosabb kritériuma, és a gyereklányok lábfejét ezért sokszor kegyetlenül kitekert pózokban kötözték hátra, hogy nagyobb hozományt kaphassanak értük. Még azon az áron is, hogy ezeket a nőket pokoli kínok mentén nyomorították meg, és gyakorlatilag mozgásképtelenné tették őket.

Ezekben az időkben, amikor a nőknek minden további feltétel nélkül szót kellett fogadniuk a férfiaknak, megszületett a titkos írott nyelv, amelyen keresztül ezek a nők üzenni tudtak egymásnak.

A szöveget kezdetben faágak segítségével wok hamuval firkálták a földre, később összecsukható legyezőkre írták vagy zsebkendőkre hímezték, és a titkos írás – melynek karakterei mind a női test egyfajta szimbólumai – az évek során költészetté fejlődött.

f9photos/istockphoto.com

Ősi tudás, melyet csak a nők ismertek

Amikor kislány voltam, a nagymamám mesélt nekem egy titokról, amit csak a nők ismernek” – mondja a film egyik szereplője arról, hogyan adták át a nők a titkos tudást generációról generációra.

Ez egy olyan darabka történelem, amelyet a legtöbb kínai nem ismer” – mondja Violet du Feng filmrendező. „Az irodalomban nagyon kevés feljegyzés található a nők életéről, létezéséről és tapasztalatairól. Én úgy nőttem fel, hogy ezek közül egyiket sem tudtam – semmit sem tudtam Nushuról, és úgy éreztem, hogy kellett volna.”

A nők azonban manapság ihletet merítenek a nyelvben, ahogy Du Feng Hidden Letters című új dokumentumfilmjében azt feltárja. „A Nushu egy olyan tér, amely lehetővé teszi a nők számára, hogy megbízzanak egymásban, sebezhetőek legyenek egymással szemben. Megoszthatják egymással küzdelmeiket és kihívásaikat, és összejöhetnek, majd teret kaphatnak saját testvéri kapcsolatunk felépítésére.

Miközben a Nushut kulturális műtárgyként őrzik, sokkal többet jelentett művelői számára – és szerepe ma is fontos. „Számunkra ez művészet” – mondja egy múzeumi kalauz a Hidden Lettersben. „Másoknak nem. Ez a szöveg lázadásra teremtetett.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást