A jó öreg C-vitamin, nem csak megfázásra

A jó öreg C-vitamin, nem csak megfázásra

Címlap / Életmód / Egészség / A jó öreg C-vitamin, nem csak megfázásra

Mindenki tudja, hogy a C-vitamint Szent-Györgyi Albert a paprikából vonta ki, miután előzőleg rálelt a mellékvesében.

Amit mindenki tud

Tudjuk, hogy a kedvenc vitaminunknak van egy másik neve: aszkorbinsav. Eme vitamin hiánya okozza a tengerészbetegséget, a skorbutot, ami a zöldséget és gyümölcsöt nem tartalmazó táplálkozás miatt alakult ki.
Igen hatásos a szabadgyökök ellen, és szedése a vírusos és baktériumfertőzött embereknek, a dohányosoknak kimondottan ajánlatos. Vannak azonban egyéb előnyei is ennek a vitaminnak.

Miben, mennyi, mikor?

Száz gramm csipkebogyó 400, ugyanennyi fenyőtű 200, petrezselyem 185, zöldpaprika 125, citrom 45 gramm aszkorbinsavat tartalmaz. Sok C-vitamint tartalmaz még a savanyú káposzta, ribizli, kivi. Tehát a citrusfélék nem tartalmaznak olyan sok C-vitamint, mint az a köztudatban él. Viszont azt tudjuk, hogy a minimális szükséglet – ami csak a skorbut kiküszöböléséhez elegendő – 60 mg.
Dohányzás esetén 150 mg, betegség esetén 500-1000 mg az ajánlott bevitel. A hő a C-vitamin gyors bomlását elősegíti, ám a citrusfélékben tovább marad stabil a szerkezete, mert többszörösen összetett formában található meg. Ginsenggel együtt nem szerencsés szedni, mivel gyengítik egymás hatását.

A C-vitamin ,túladagolása’

Elvileg a C-vitamint nem lehet túladagolni, mivel vízben oldódó vitamin, így a veséken keresztül kiürül. Vannak olyan betegségek, melyeknél terápiás célzattal adagolják túl, ilyen a leukémia és vérzékenység.
Ám sok esetben nem túl szerencsés a nagy dózis – ami 1000 mg feletti mennyiség, ilyen betegség a vesekő. Kalciummal együtt fogyasztva kalcium sót képez, mely elzárhatja a vesetubulusokat.

Inkább megelőzésre használjuk

Cukorbetegeknél megelőző hatást fejt ki a szemek, vesék károsodása ellen.
Mivel elősegíti a koleszterinszint csökkenését, csökkenti a rögök kialakulását, így a stroke és a szívinfarktus kockázatát.
Jelentősen csökkenti a gége, gyomor és nyelőcsőrák veszélyét. Elősegíti a csontok, fogak megújulását. Hiánya negatívan befolyásolhatja a magzat agyának fejlődését. Jó a köszvény kialakulásának megelőzésére is.

Mire jó a C-vitamin?

Serkenti a vas felszívódását, enyhe hashajtóhatású, véd a szürke hályog ellen, erősíti az adrenalin hatását, fokozza a kötőszöveti sejtek fejlődését, aktívan részt vesz a köztes anyagcserében, gyorsítja a véralvadást.
Magasabb a C-vitamin felvétel fokozott fizikai megterheléskor, pajzsmirigy betegségek esetében, gyulladásos betegségek és alkoholfogyasztás esetén, terhesség és szoptatás alatt, műtétek után, égés esetén.

Hiánya sok baj forrása

Fogínysorvadást, fogínyvérzést, vérszegénységet, fertőzésre való hajlamot, fáradékonyságot, depressziót, lassú véralvadást eredményezhet hiánya.
A C-vitamin hiánybetegsége a skorbut, melynek tünetei: vérszegénység; foghullás; érzékeny ízületek; ingerlékenység; gyengeség; száraz, pikkelyes bőr; köröm, bőr és szőrtüszők alatti bevérzések.

A C-vitamin története

1912-ben igazolták tengerimalacokon, hogy a skorbut egy hiánybetegség. 1920-ban nevezték el C-vitaminnak azt az anyagot, melynek csak hiányával voltak tisztában. Szent-Györgyi Albert rátalált egy ismeretlen eredetű anyagra a mellékvesében, 1928-ban hexuronsavnak nevezte el majd Szegeden kivonta ezt az anyagot a pirospaprikából. 1932-ben azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal – egymástól függetlenül – Szent-Györgyi és Tillmans.
Szegeden dolgozták ki a C-vitamin gyártás módszerét, majd 1936-ban Reichstein és Grüssner kidolgozta a gazdaságosan előállítható C-vitamin szintézist, mely a mai napig használatos – D-glükózból, azaz cukorból a legolcsóbb előállítani.
A C-vitamin talán az egyetlen olyan anyag, melynek szedése annyi előnnyel jár, hogy felsorolni is nehéz. Eme paraméterek szerint valóban csodaszer. Az aktuális divatirányzatok szerint mindig felcímkézzünk valamit ezzel a jelzővel, csak az unalmasságig emlegetett C-vitamint nem. Pedig megérdemelné…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást