Orális allergia szindróma: mi ez, és hogyan ismerheted fel, ha neked is van?

Orális allergia szindróma: mi ez, és hogyan ismerheted fel, ha neked is van?

Címlap / Életmód / Egészség / Orális allergia szindróma: mi ez, és hogyan ismerheted fel, ha neked is van?

A szájüregi vagy orális allergiás szindróma a leggyakoribb élelmiszer-allergia, de ennek ellenére nem sokat hallunk róa. Összeszedtük a legfontosabbakat, amit tudnod kell a kevéssé ismert allergiáról, ami tönkreteszi a friss, szezonális ételek iránt érzett rajongásodat.

Ha valaha is előfordult veled, hogy ettél valamit, például egy sárgarépát vagy egy őszibarackot, és rögtön bizsergő, viszkető érzést tapasztaltál a szájüregedben, kipirultál, esetleg csiklandozó érzést vagy duzzadást tapasztaltál a nyelveden, ajkaidon, akkor könnyen elképzelhető, hogy neked is szájüregi allergiás szindrómád van. De mi is pontosan ez a szindróma, mik a tünetei, hogyan ismerheted fel, és ami a legfontosabb – mit tehetsz ellene?

Hogyan alakul ki az orális allergia szindróma?

Ha szezonális allergiád van, bizonyos ételek becsaphatják a szervezetedet, ami aztán így azt gondolja, hogy éppen szezonális nemezisével, az úgynevezett keresztreakcióval találkozik. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium szerint az immunrendszer felismeri az élelmiszerekben lévő virágport és hasonló fehérjéket, és agresszív immunválaszt ad rá. Ez legvalószínűbben olyan élelmiszerekkel történik, amelyek szorosan kapcsolódnak bizonyos pollenekhez.

Például valaki, aki allergiás bizonyos pollenekre, allergiás reakciót adhat a kivire vagy a dióra is. Valaki, aki érzékeny a fűfélékre, hasonlóan reagálhat például a dinnyére vagy a paradicsomra.

A leggyakoribb kiváltói az orális allergiának a friss vagy szárított gyümölcsök, például nektarin, őszibarack, cseresznye, alma, és a zöldségek, különösen a zeller, sárgarépa, a kagylóbab, a paprika, de a dió és a mandula is.

A torok, a száj, a nyelv és az ajkak viszketése és / vagy duzzanata a szájüregi allergiás szindróma leggyakoribb tünetei, amelyek általában az evéstől számított néhány percen belül jelentkeznek.

Alexander Mills/pexels.com

Hogyan akadályozhatod meg a tüneteket?

Sajnos az allergiás reakció teljes megelőzésének egyetlen módja az, ha egyáltalán nem fogyasztod az allergiát kiváltó ételt. Ám ha éppen egy igazi kedvenced vált ki belőled viszkető, bizsergető vagy égető érzést, és úgy érzed, ennek ellenére sem tudsz lemondani róla, vannak módszerek, amelyekkel a tünetek valamelyest mérsékelhetőek vagy enyhíthetőek.

Bizonyos esetekben, bizonyos ételeknél például úgy tűnik, csökkenti az allergiás reakciót, ha meghámozva, főzve vagy párolva fogyasztod a zöldséget vagy gyümölcsöt, míg a héjastul és nyersen fogyasztott ételek jellemzően erősebben allergizálhatnak.

Vannak olyanok is, akik azt tapasztalják, hogy amennyiben az egyébként pollen alapú allergiájukat gyógyszerrel kordában tartják, az adott pollenhez kapcsolódó, ételalapú keresztallergia tünetei is csökkennek vagy megszűnnek. Néhány szerencsés ember képes allergiás deszenzitizációval gyógyítani élelmezési allergiáját.

Ha úgy gondolod, hogy orális allergiás szindrómád van, érdemes megkeresnie egy olyan allergológust, aki esetleg bőrvizsgálattal vagy más diagnosztikai módszerrel megbizonyosodik róla, hogy valóban nem más okozza a panaszaidat, és azt is pontosan kideríti, hogy milyen étel vagy ételek váltják ki a reakciót. Ha bizonyos élelmiszerekkel – különösen a dióival – kapcsolatos reakcióid súlyosak, vagy ha úgy érzed, hogy a torkod bezáródik, mindenképpen hívj mentőt, mivel ez az anafilaxiás sokk jele lehet, ami egy extrém, gyakran életveszélyes allergiás reakció.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást