Család / Életmód

Ezek a jelei, hogy a gyereket online bántalmazzák

Ezek a jelei, hogy a gyereket online bántalmazzák

Ráadásul most, a pandémia idején megfosztod attól, hogy tartsa a kapcsolatot a barátaival, azokkal az emberekkel, akik számára nagyon fontosak, és lelki támaszként funkcionálnak.

Szülőként a legfontosabb dolgod biztosítani a támogatásodról, és ezt szerencsés már azelőtt megtenned, hogy a zaklatás tüneteit észleled rajta. Fontos tudnia, nincs olyan kínos, veszélyes, problémás dolog, amire ne tudnátok közösen megoldást keresni. Ha viszont ezt mondod neki, akkor különösen lényeges, hogy ehhez is tartsd magadat!

Amikor megnyílik a gyermeked egy probléma kapcsán, mert úgy érzi, hogy megteheti, a legkevésbé vágyik arra, hogy megszidd, vagy megbüntesd. Pláne, ha ennek éppen az ellenkezőjét ígérted… Ez különösen igaz azokra a gyermekekre, akiket már eleve zaklatnak a virtuális platformokon!

Az már eleve fél siker, hogy beszélni mer a zaklatásról, hiszen ez a legnehezebb része az egésznek. Fel kell vállalnia a tetteinek a következményét, vagy olyasmiről kell beszélnie, amiről a legkevésbé sem szeretne, amit meg nem történtté akar tenni. 

Nagyon lényeges, hogy – akár történt már zaklatás, akár nem – minél előbb elkezdj vele beszélgetni az online élet veszélyeiről. Mondd el neki, mennyi problémát szülhetnek a megosztott fotók, a leírt mondatok és sajnos mennyire meg kell gondolnia, kiben bízhat.

Készítsd fel rá, hogy egy profil mögött bárki megbújhat: egy iskolatársa, aki csőbe akarja húzni éppúgy ülhet a képernyő másik oldalán, mint egy vadidegen felnőtt. Tanítsd meg rá, hogy bizonytalanság esetén mindig kérdezzen tőled. Tanítsd meg, hogyan tud nemet mondani és miért, mikor fontos, hogy szóljon neked. 

Szükség esetén zárkózz fel te is, töltsd le, ismerkedj meg a fiatalok körében népszerű applikációkkal, hiszen akkor készítheted fel a legjobban a gyermekedet a veszélyekre, ha pontosan tudod, mivel állsz szemben.

A különféle szűrőprogramok szintén segítséget nyújthatnak a gyermek számára. Korántsem árt, ha nem csak okos készülékeket kap a gyermek, hanem átgondolt útmutatást is azok használatához. Ez sajnos, vagy nem sajnos, egy extra feladat a mai szülők számára, de olyan lépése a gyermeknevelésnek, amit sehogy sem lehet megkerülni.

Közös fellépés

Nyilvános posztok esetében azonnal megtehetitek, hogy jelentitek a bejegyzéseket az üzemeltetőnek és egyúttal lehet törölni, tiltani a gyanús felhasználókat. Ami a továbbiakat illeti, a problémától függően be lehet vonni a pedagógusokat, más szülőket és persze szükség esetén a rendőrséget is.

Mindenképpen jó, ha közösen és nyíltan foglalkoztok az üggyel, természetesen a gyermek beleegyezésével és vele egyeztetve, hiszen mégis csak róla, a saját magánéletéről van szó. Nyilvánvalóan kínos számára a helyzet, de ha rejtve marad és csak a gyermekek körében forog a tartalom, sokkal tovább életben maradhat a probléma, mintha bevonásra kerülnek a szülők és a pedagógusok, adott esetben a szakértők. 

Az UNICEF is felismerte ezt az égető kérdést és számos platformon igyekeznek segíteni a szülőket és a gyermekeket egyaránt. Készült egy applikáció is, a HelpApp, ami segíthet a fiataloknak és a felnőtteknek is eligazodni a lelki és a jogi kérdések útvesztőjében.

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást