Otthon / Szórakozás

Öngyilkosság és takarítás, talán egyszerre

Öngyilkosság és takarítás, talán egyszerre

Összegyűjtöttük, milyen világnapokkal vár az ősz első hónapja, és miért érdemes legalább egy kis elmélkedés erejéig „megünnepelned” őket.

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

A szeptember 10-i eseményt a Nemzetközi Öngyilkosság-megelőző Szervezet hívta életre az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) karöltve. 

Már több mint 40 ország csatlakozott a kezdeményezéshez – és igen nagy szó, hogy egy cél a politikán felülemelkedve ennyi helyen közös érdek. 
Az ekkorra időzített tudományos publikációk, konferenciák és közegészségügyi kampányok célja annak az elhagyatott, reményvesztett állapotnak a megakadályozása, mely akár végzetes cselekvésre is sarkallhat. 
Sokkoló adat, hogy világszerte naponta körülbelül 3 000-en vetnek véget önkezűleg az életüknek, tehát minden 40. másodpercben öngyilkos lesz egy ember.

Az elsősegélynyújtás világnapja

Szeptember második szombatján, idén tehát 13-án tartják az elsősegélynyújtás világnapját.

Magyarországon hiába kötelező a jogosítvány megszerzéséhez egy ehhez kapcsolódó alapszintű vizsga, vészhelyzetben sajnos a legtöbben elbizonytalanodnak, mert nem bíznak eléggé a tudásukban
A világnap lényege, hogy felhívja rá a figyelmet, milyen könnyű életmentő információkhoz jutni, s alkalmazni őket. 
Szakértők szerint az életben maradási esélyek javulása mellett jelentősen csökkenne a betegek és a sérültek felépülési ideje, amennyiben az elsősegélynyújtás protokollja elterjedtebb lenne.

Az ózon világnapja

Szeptember 16-án a bolygónk légkörét körülölelő ózonrétegé a főszerep. Az ENSZ 1994. december 19-én, az 1987-es Montreali Egyezmény aláírásának évfordulóján kezdeményezte a világnap nyilvántartásba vételét. 

Ez az egyezmény szabályozza az ózonkárosító anyagokkal való bánásmódot. Ilyenkor tehát különösen érdemes végiggondolnod, milyen apró döntéseket hozol a környezet védelmében – vagy éppen ellene. 
Csakis az egyéni cselekvés szintjén lehet nagy változást elérni!

Takarítási világnap

„Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!” – hangzik a szeptember 18-i világnap jelmondata, melyet az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szorgalmazott. 

Nincs ennél jobb alkalom az őszi nagytakarításra, mellyel megszabadíthatod a lakást a nyáron összegyűlt kacatoktól, illetve megelőzheted, hogy a decemberi ünnepek előtt napokat kelljen egyhuzamban a házimunkára szánnod
Amennyiben tényleg csak perceid vannak a rámolásra, próbáld ki a zóna módszert – ezzel akár napi 10-15 perc ráfordítással is rendet tarthatsz, ha elég következetes vagy!

A gyermekek világnapja

Gyereknap nemcsak májusban van, hanem szeptember 20-án is. Ráadásul a kicsik nagyon örülnek annak, ha az óvoda és az iskola kezdete után kapnak egy napot, ami róluk szól, amikor őket kényeztetik. 

A kezdeményezés azonban a mókán és a kacagáson kívül valami sokkal komolyabb témát is előtérbe helyez: a gyermekjogi kérdéseket. Ha teheted, adakozz ezen a jeles napon egy gyermekvédelmi szervezetnek, vagy pedig önkénteskedj!

A hála világnapja

Szeptember 21-e jeles alkalom: ilyenkor végre előtérbe kerül az a bizonyos szó, melyet a mindennapokban sajnos a kelleténél jóval ritkábban használunk. 
A tudatosan élő emberek a puszta létezésért sem felejtenek el köszönetet mondani – mások viszont talán azt sem veszik észre, ha igazi főnyeremény pottyan az ölükbe. 
Mi lenne, ha ezen az egy napon tényleg köszönetet mondanál mindenkinek, aki valaha is hozzájárult a fejlődésedhez? Sőt, ha azokért az eseményekért is hálát adnál a sorsnak, amelyekért akkor és ott eszedbe sem jutott mindez?
Válogatásunk erre a hónapra véget ért, októberben jövünk a következő résszel!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást